

Η παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζει την αναγέννηση του ιστορικού Ξενώνα Στάμου Στούρνα, γνωστού και ως Αρχοντικό Χατζυαργύρη, που βρίσκεται στην Άλλη Μεριά Βόλου. Ο στόχος της εργασίας είναι η μετατροπή του κτηρίου και του άμεσου περιβάλλοντός του σε έναν σύγχρονο, ενεργό πόλο πολιτιστικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων.
Η ανάλυση και πρόταση αξιοποίησης αντλεί από τις εξής αναλύσεις: α) της ιστορικής σημασίας του κτηρίου και των αναγκών συντήρησης του, β) της διαχείρισης του Ξενώνα από το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Ελλάδας, στον οποίο αποδόθηκε το κτήριο, μέσω δωρεάς, το 1963, γ) τα οικιστικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά της Άλλης Μεριάς, στην οποία βρίσκεται ο Ξενώνας, όπως και τα χαρακτηριστικά του τοπίου της ευρύτερης περιοχής του Πήλιου. Κατανοώντας το ιστορικό, κοινωνικό, οικιστικό, φυσικό περιβάλλον μέσα στο οποίο εντάσσεται ο Ξενώνας, επιδιώκεται αφενός η ενεργοποίηση του και αφετέρου η διασύνδεση του με την τοπική κοινότητα της Άλλης Μεριάς.
Η στρατηγική προσέγγιση περιλαμβάνει την ενσωμάτωσή του Ξενώνα ως ενεργό στοιχείο της ευρύτερης κοινότητας, εστιάζοντας στη διατήρηση και αναβάθμιση του ιστορικού του χαρακτήρα, ενώ παράλληλα προτείνει η δημιουργία νέων χρήσεων που θα ενισχύσουν τη λειτουργικότητά του. Συγκεκριμένα, προγραμματίζεται η κατασκευή νέων κτηριακών εγκαταστάσεων για τη φιλοξενία ενός ευρέος φάσματος δραστηριοτήτων, όπως εκπαιδευτικά εργαστήρια, διαλέξεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, συνέδρια και εκθέσεις, καθώς και χώρους για μελέτη και εργασίας.
Οι νέες χρήσεις θα προάγουν τη διαρκή αλληλεπίδραση μεταξύ διαφορετικών κοινοτήτων, ενθαρρύνοντας τη συνεργασία και την αμοιβαία μάθηση. Θα ενσωματώνουν σύγχρονες, βιώσιμες πρακτικές που αναδεικνύουν την κοινωνική και περιβαλλοντική ευαισθησία, ενώ παράλληλα θα ενισχύσουν τη δημιουργική έκφραση και την επαγγελματική ανάπτυξη.
Αυτές οι προτάσεις θα ενισχύσουν την τοπική κοινότητα, μεταμορφώνοντας τον Ξενώνα σε ένα δυναμικό και σύγχρονο κέντρο που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας.
Επιβλέπων: Φωκαΐδης Πέτρος
Αριθμός Αναφοράς: 1094


Η αρχιτεκτονική είναι καθρέφτης της κοινωνίας που εκπροσωπεί, και μπορεί να ξεγυμνώσει τα προβλήματα της εποχής. Τα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας όλο και περισσότερο αυξάνονται. Σε κάθε συζήτηση φίλων, οικογένειας ή ΜΜΕ, όλοι καταλήγουν το ίδιο συμπέρασμα: «όλα έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση». Ξεκινώντας από την γέννηση μέχρι την ενηλικίωση ενός ανθρώπου, οι κύριες πηγές εκπαίδευσης είναι η οικογένεια και το σχολείο. Συνεπώς, κύριο μέσο καλλιέργειας αξιών είναι το σχολείο. Η πρώτη επαφή του παιδιού με το σχολείο είναι το νηπιαγωγείο. Αποτελεί από τα πιο σημαντικά χρόνια στη ζωή των παιδιών, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν βομβαρδίζονται από βιβλία και εξετάσεις, είναι πιο ελεύθερα να ανακαλύψουν, να πειραματιστούν και μέσα από το παιχνίδι να μάθουν τα δικαιώματα και τις αξίες που έχει ένας άνθρωπος Με πυρήνα έμπνευσης λοιπόν τα σύγχρονα προβλήματα, μέσα από την διπλωματική μας εργασία στοχεύουμε στη δημιουργία ενός νηπιαγωγείου αξιών, όπου η αρχιτεκτονική θα συμβάλλει ενεργά και αποτελεσματικά στην εκπαίδευση. Έχοντας ως βασικό στοιχείο μελέτης το νηπιαγωγείο, επιλέξαμε ένα οικόπεδο στον Βόλο 4 στρέμματα, στο οποίο έχουμε σχεδιάσει έναν πολυχώρο. Πρόκειται για ένα νηπιαγωγείο και ένα κέντρο τεχνών που θα λειτουργεί τις απογευματινές ώρες για παιδιά όλων των ηλικιών.
Επιβλέπων: Μανωλίδης Κωνσταντίνος
Αριθμός Αναφοράς: 1066


Η Ξάνθη γίνεται γνωστή τον 19ο αιώνα όπου και άνθισε οικονομικά λόγω της παραγωγής καπνού. Την αποκαλούσαν το Μικρό Παρίσι εξαιτίας του πλούτου εκείνης της εποχής. Ένα Παρίσι που έχει διατηρήσει την κτιριακή κληρονομιά αλλά την κρατάει ανεκμετάλλευτη. Αυτό φυσικά οδηγεί στην παραμέληση των κτιρίων -τα περισσότερα από τα οποία καπναποθήκες- με τελευταίο γεγονός το κάψιμο της καπναποθήκης επί της οδού Αναξάρχου, το 2022. Η εκμετάλλευση των χώρων των καπναποθηκών αποτελεί επείγον θέμα μέχρι και σήμερα καθώς οι μισές από αυτές έχουν αφεθεί στα χέρια της σήψης.
Το παρόν πρότζεκτ εστιάζει στην καπναποθήκη Π επί της οδού Ανδρέου Δημητρίου, στο κέντρο της πόλης, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες καπναποθήκες που βρίσκονται στα όρια της. Η Ξάνθη έχει 3 μουσεία τα οποία ανταποκρίνονται στα παραδοσιακά πρότυπα μουσείου που θέλουν τον χρήστη θεατή και όχι συμμετέχων. Αυτή η διπλωματική εργασία προτείνει την επέκταση της παλιάς καπναποθήκης με την μορφή ενός σύγχρονου μουσείου. Το νέο κτίριο θα μπορεί να στεγάζει εκθέσεις, παραστάσεις, παρουσιάσεις, οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις και προσφέρει έναν ευέλικτο χώρο σε όλους τους συμμετέχοντες. Το ισόγειο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χώρος μάζωξης και το βράδυ ενώ οι εκθέσεις θα φιλοξενούνται στους στεγασμένους και υπαιθριους ορόφους. Η ένωση με την παλιά καπναποθήκη γίνεται εσωτερικά αφήνοντας τον συμμετέχων να μεταπηδήσει από εποχή σε εποχή. Η καπναποθήκη έχει διατηρήσει την βιομηχανική αρχιτεκτονική της εποχής ενώ το νέο κτήριο ανταποκρίνεται στη σύγχρονη βιομηχανική αρχιτεκτονική.
Στόχος του προτζεκτ δεν είναι μόνο η δημιουργία ενός πόλου έλξης στο κέντρο της πόλης, αλλά και η ανάδειξη ενός υφιστάμενου διατηρητέου χώρου με την προσθήκη. Το οικόπεδο έχει χαρακτηριστεί ως καταπράσινος πνεύμονας ο οποίος επί του παρόντος χρησιμοποιείται ως πάρκινγκ. Η ριζοσπαστική και λίγο ανώριμη πρόταση της διπλωματικής αυτής θέλω να λειτουργήσει και ώς τροφή για σκέψη. Τί είναι αυτό που διατηρούμε και γιατι να το διατηρήσουμε αν δεν μπορούμε να το αναδείξουμε με σεβασμό και προσαρμογη στο ίδιο. Οι κτηριακές προσθήκες δεν επισκιάζουν αλλά αντίθετα υποστηρίζουν τον πολιτιστικό πλούτο και λειτουργούν μαζί ως παλίμψηστο.
Επιβλέπων: Remy Nicolas
Αριθμός Αναφοράς: 1053


Αναζητώντας φροντισιακές συνήθειες μέσα σε μία κοινωνία έρχεται κανείς αντιμέτωπος με μία πληθώρα προβλημάτων που προκύπτουν λόγω της αποσιώπησης των πρακτικών φροντίδας αλλά και των ανθρώπων που την προσφέρουν. Για την εργασία αυτή, η αναζήτηση επικεντρώθηκε γύρω από το ζήτημα της τροφής και της διαχείρισής της από το σώμα της κοινωνίας μέσα στην καθημερινότητα.
Έπειτα από την παρατήρηση τόσο του τρόπου λειτουργίας μίας λαϊκής, όσο και του τρόπου με τον οποίο προμηθεύεται μία πόλη τα απαραίτητα για την διαβίωση των κατοίκων της τρόφιμα, σχεδιάζεται ένα κοινοτικό παντοπωλείο. Το παντοπωλείο αυτό, που στεγάζεται σε ένα κληροδότημα του δήμου της πόλης του Αιγίου, έχει ως στόχο πέρα από την φροντίδα της απορημένης τροφής, να δημιουργήσει ένα κοινό χώρο συνεύρεσης για τους κατοίκους, έναν χώρο που θα μπορεί να φροντίσει το σύνολο της κοινωνίας χωρίς διαχωρισμούς. Έτσι, μέσα από τον τρόπο λειτουργίας του αλλά και τις κίνησης που απαιτούνται για την προμύθευσης των προ ιόντων του, το εγχείρημα αυτό γίνεται ένα οπτικοακουστικό ερέθισμα που προσκαλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν σε μία καθημερινή φροντισιακή τελετή.
Ιδιαίτερο σημείο της εργασίας αυτής, αποτελεί η αναπαράσταση του τοπογραφικού σχεδίου της περιοχής έρευνας και μελέτης, με την χρήση της τεχνικής του κεντήματος. Αυτός ο τρόπος σχεδιασμού, προέκυψε από μία ανάγκη εύρεσης μέσων έκφρασης που να ανταποκρίνονται καλύτερα στα ξεχωριστά σημεία της έρευνας, στις στιγμές εκείνες που αξίζει να παραμείνουν σιωπηλές αλλά όχι ξεχασμένες. Τέλος, η διαδικασία παραγωγής του κεντήματος αυτού στην οποία συμμετείχαν πληθώρα φίλων της γράφουσας αποτέλεσε μια σημαντική συνθήκη φροντίδας προς το σχέδιο αλλά και την εργασία στο σύνολό της.
Επιβλέπουσα: Γαβρήλου Έβελυν
Αριθμός Αναφοράς: 1046


Μέσα από αυτή την εργασία περιγράφεται η πορεία προς τη διαμόρφωση μιας πρότασης για τη σύνδεση, τον προγραμματισμό, την ολοκλήρωση και την ενεργοποίηση δύο ημιτελών δημόσιων κτιρίων που βρίσκονται στην Ανατολική Είσοδο της Αριδαίας: της κλειστής αγοράς και του κολυμβητηρίου.
Η Αριδαία είναι κωμόπολη του νομού Πέλλας και αποτελεί έδρα και γεωγραφικό κέντρο του Δήμου Αλμωπίας που έχει μια ιδιαίτερη φυσιογνωμία καθώς είναι πολύ μεγάλος σε έκταση αλλά σχετικά απομονωμένος λόγω του ότι περικυκλώνεται από βουνά. Η έλλειψη και η εγκατάλειψη υπο-δομών που μπορούν να προσφέρουν στους κατοίκους της Αλμωπίας επιλογές σχετικές με τον ελεύθερο χρόνο καθιστούν το αίσθημα απομόνωσης και ματαίωσης στην περιοχή ακόμα πιο έντονο.
Βιωματικές εμπειρίες, επιτόπια έρευνα, ανάλυση του περιβάλλοντος χώρου (context), έρευνα σε αρχεία δημόσιων υπηρεσιών, συζητήσεις με ανθρώπους της περιοχής αλλά και πληροφορίες από την παρακολούθηση της τοπικής και γενικά εγχώριας επικαιρότητας συνδυάζονται σε κάποιες περιπτώσεις με αναφορές από την ιστορία της αρχιτεκτονικής και προκύπτουν αρχιτεκτονικοί πειραματισμοί με μακέτες και σκίτσα, που αφορούν τα δύο κτίρια αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Επίσης, γίνεται μια εκτίμηση των αδυναμιών και των δυνατοτήτων της περιοχής με στόχο την αντιμετώπιση των πρώτων και την ενίσχυση των τελευταίων.
Αξιολογώντας τα αποτελέσματα της έρευνας και των δοκιμών συντάσσεται τελικά μια στρατηγική για την ενεργοποίηση αυτών των κτιρίων και τη σύνδεσή τους με νέα ή υφιστάμενα δίκτυα της πόλης αλλά και της περιφέρειάς της. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην μετεγκατάσταση του σταθμού λεωφορείων oοποίος λειτουργεί σαν ένας σημαντικός παράγοντας ενεργοποίησης της περιοχής.
Αυτή η στρατηγική στοχεύει στο να μετατραπεί η περιοχή σε έναν κόμβο ο οποίος θα υποδέχεται ανθρώπους από όλη την Αλμωπία, ιδιαίτερα τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων που γειτνιάζουν με τα κτίρια που μελετώνται, και θα τους δίνει πρόσβαση σε εμπειρίες και δραστηριότητες σχετικές με τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, που σήμερα λείπουν από εκεί αλλά είναι απαραίτητες. Ταυτόχρονα, αυτή η δραστηριότητα θα μπορεί να διαχέεται και προς την περιφέρεια του δήμου μέσα από αυτά τα δίκτυα, ενεργοποιώντας κι άλλους δημόσιους χώρους και συμβάλλοντας έτσι στην ανθεκτικότητα και την εξωστρέφεια της επαρχίας της Αλμωπίας.
Επιβλέπων: Μητρούλιας Γεώργιος
Αριθμός Αναφοράς: 1060


Άνθρωποι από τριτοκοσμικές χώρες μεταναστεύουν στην δική μας χώρα (Ελλάδα) για εργασία και για ένα καλύτερο αύριο, για αυτούς και τις οικογένειες τους. Ένας κλάδος. που έχει ανάγκη από εργατικά χέρια στη χώρα μας είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία. Η ενασχόληση τους με αυτό το είδος εργασίας, μπορεί να προσφέρει στους ανθρώπους αυτούς ΕΡΓΑΣΙΑ, ΣΤΕΓΗ, ΤΡΟΦΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ...
Στόχος είναι η δημιουργία ενός οικισμού που μπορεί να φιλοξενήσει έναν μεγάλο αριθμό μεταναστών που θα ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Δίνοντας έμφαση στην ελάχιστη κατοίκηση, απομακρυσμένοι από τον αστικό ιστό, αλλά όχι αποκομμένοι και σεβόμενοι το φυσικό περιβάλλον. Οι κατασκευές που θα δημιουργηθούν θα είναι απλές, εύκολες και οικονομικές, ώστε ο κάθε άνθρωπος - οικογένεια να μπορούν να τις κατασκευάσουν μόνοι τους, χωρίς να ξοδέψουν πολλά χρήματα.
Επιβλέπων: Στυλίδης Ιορδάνης
Αριθμός Αναφοράς: 1058


Η εργασία εξετάζει ένα πλέγμα στρατηγικών σχεδιασμού, εστιάζοντας στην περιοχή του Α΄ Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας, με στόχο τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης της κοινωνίας με την πόλη και το αρχαιολογικό χώρο του μνημείου, αλλά και την ανάδειξη της αστικής μνήμης. Πιο αναλυτικά, η εργασία προτείνει την επανάχρηση των Πρώην Στρατιωτικών Αρτοποιείων, που βρίσκονται στον αρχαιολογικό χώρο του Α΄ Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας καθώς και του πρώην καταστήματος ενδυμάτων επί της οδού Βενιζέλου. Στόχος της σχεδιαστικής πρότασης είναι η ροή των νέων λειτουργιών του κτιριακού συγκροτήματος να συνδέεται με την διατήρηση των πολλαπλών στρωμάτων της αστικής μνήμης, αλλά και την κάλυψη των αναγκών που παρατηρήθηκαν στην πόλη της Λάρισας. Στη συνέχεια, η εργασία εξετάζει τη σημασία της πρόσβασης των αρχαιολογικών χώρων, μέσω εναλλακτικών σχεδιαστικών αρχών με στόχο την ανάδειξη και ενίσχυση του δίπολου της πόλης με τον αρχαιολογικό χώρο του Αρχαίου Θεάτρου.
Ο σχεδιασμός βασίστηκε στη συστηματική συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών από διαφορετικές πηγές όπως πρωτογενές αρχειακό υλικό, αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, καθώς και φωτογραφικό υλικό που αφορούν την περιοχή παρέμβασης. Μεθοδολογικός στόχος ήταν επιπλέον να επεκταθεί και να εμπλουτιστεί η ανάλυση με την επεξεργασία υλικού από επιτόπια παρατήρηση και καταγραφή στον χώρο μελέτης. Μέσα από επισκέψεις στον αρχαιολογικό χώρο και την γειτνιάζουσα αστική περιοχή, επιχειρήθηκε η αναλυτική ιστορική τεκμηρίωση των φάσεων κατασκευής των πρώην στρατιωτικών αρτοποιείων και του καταστήματος, στην ανάλυση της παθολογίας τους, της αποτύπωσής τους και σχετικών τεκμηρίων, καθώς και στην αξιολόγηση της υπάρχουσας σχέσης του αρχαιολογικού χώρου με την πόλη της Λάρισας.
Η συγκεκριμένη εργασία στοχεύει, μέσα από την επανάχρηση του κτιριακού συγκροτήματος και τη διαμόρφωση της πρόσβασης στον αρχαιολογικό χώρο του Αρχαίου Θεάτρου, να διερευνήσει τη σημασία του σχεδιασμού στην διατήρηση των πολλαπλών στρωμάτων μνήμης της κοινωνίας και της Λάρισας, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους ο σχεδιασμός μπορεί να διαμορφώσει την πρόσβαση και πρόσληψη του σύγχρονου αστικού τοπίου.
Λέξεις Κλειδιά: Επανάχρηση, Μνήμη, Πρόσβαση, Σύνδεση, Μουσείο, Α' Αρχαίο Θέατρο.
Επιβλέπων: Φωκαΐδης Πέτρος
Αριθμός Αναφοράς: 1068


Η παρούσα διπλωματική εργασία αφορά την αποκατάσταση και επανάχρηση εγκαταλελειμμένων κτηρίων στην παλιά πόλη της Κέρκυρας ώστε να στεγαστούν χώροι των τμημάτων Μουσικών σπουδών και Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστήμιου. Συγκεκριμένα τα δυο αυτά τμήματα στεγάζονται σε κτήρια τα οποία δεν ανταποκρίνονται πλέον στις νέες ανάγκες τους καθώς λόγω της εξέλιξης και της προόδου των αντικειμένων αυτών οι χώροι δεν είναι πλέον επαρκείς. Ταυτόχρονα τα δυο αυτά τμήματα τα οποία αφορούν τις τέχνες σε ακαδημαϊκό επίπεδο βρίσκονται μακριά το ένα με το άλλο και έτσι καθίσταται δύσκολη η συνεργασία και ο πειραματισμός μεταξύ τους με μια πιο διαθεματική προσέγγιση. Παράλληλα πέρα από τους διάφορους χώρους οι οποίοι είναι απαραίτητοι όπως για παράδειγμα αίθουσές παραστάσεων, ηχογραφήσεων κ.α ένα εξίσου σημαντικό πρόβλημα είναι η δυσκολία εύρεσης κατοικίας για τους φοιτητές λόγω του εξαιρετικά ακριβού ενοικίου αλλά και της έξαρσης των διαμερισμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στην παλαιά πόλη και όχι μόνο. Στόχος λοιπόν της διπλωματικής εργασίας είναι η αξιοποίηση πέντε εγκαταλελειμμένων κτηρίων τα οποία βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, ώστε να δημιουργηθούν νέοι χώροι για τα παραπάνω τμήματα και φοιτητικές εστίες όπου θα διαχειρίζονται από το ίδιο το πανεπιστήμιο. Έτσι στα κτήρια αυτά θα φιλοξενούνται είτε φοιτητές είτε σε γενικότερο πλαίσιο άτομα που σχετίζονται με το πανεπιστήμιο ενώ ταυτόχρονα θα πραγματοποιούνται δραστηριότητες στα πλαίσια των τμημάτων αλλά και ο ελεύθερος πειραματισμός μεταξύ των φοιτητών εντός η εκτός των ακαδημαϊκών ορίων. Τέλος ως αποτέλεσμα της πρότασης προκύπτει ένας νέος τύπος γειτονιάς μέσα στην οποία δημιουργείται ένα ξεχωριστό ηχοτόπιο.
Επιβλέπων: Πανηγύρης Κωστής
Αριθμός Αναφοράς: 1071