Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English

 Η δημιουργία ενός κήπου μελισσών μέσα στο αστικό ιστό θα έφερνε σε μία άμεση συνύπαρξη την κοινωνία των ανθρώπων με αυτή των μελισσών. Σκοπός της ύπαρξης αυτού, θα ήταν να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τον άνθρωπο για την αξία του μικρού εντόμου τόσο για τον ίδιο, όσο και για τον πλανήτη στον οποίο κατοικεί. Μέσα από μία ειδικά διαμορφωμένη διαδρομή, που σχετίζεται με την ενημέρωση και την αξία της ισορροπίας μεταξύ του ανθρώπινου είδους με το γένος Apis Mellifera, οι μέλισσες, από ένα απλό έντομο που συνήθως αποτελεί «απειλή» για τον άνθρωπο, θα μπορέσει να μετατραπεί σε ένα από τα πιο σημαντικά πλάσματα για αυτόν.
 Ο Κήπος των Μελισσών τοποθετείται νότια της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης, στο όριο του δήμου Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς. Η επιλογή του συγκεκριμένου οικοπέδου γίνεται λόγω της  κομβικής θέσης του, καθώς αποτελεί ήδη πέρασμα και συνέχεια των δύο παραλιακών μετώπων των δύο δήμων. 
 Ο σχεδιασμός του Κήπου των Μελισσών αφορά τόσο τον άνθρωπο όσο και τη μέλισσα. Η δημιουργία ειδικά διαμορφωμένων τμημάτων του κήπου, περιορίζουν τη μέλισσα σε συγκεκριμένο τμήμα του κήπου. Με αυτό το τρόπο, ο επισκέπτης μπορεί να είναι είτε εξωτερικός παρατηρητής του κόσμου των μελισσών, είτε να εισέλθει σε αυτόν. Εσωτερικά του Κήπου, δημιουργείται ένα μονοπάτι που κατά μήκος του υπάρχουν ειδικά κατασκευασμένες αρχιτεκτονικές δομές με σκοπό την ενημέρωση και παρατήρηση των μελισσών.

Επιβλέπων: Μητρούλιας Γεώργιος

Αριθμός Αναφοράς: 990

 

 Η διπλωματική εργασία αφορά την αποκατάσταση του Μύλου Βαλτσάνη, που βρίσκεται στην είσοδο της δυτικής Θεσσαλονίκης. Διαπραγματεύεται την επανάχρηση ενός ιστορικού βιομηχανικού κτιρίου της πόλης με στόχο την επανένταξη του και την αναβάθμιση της περιοχής. Η νέα χρήση που θα δοθεί είναι ένα ραδιοφωνικό κέντρο με ένα ηχητικό κήπο, αφιερωμένο στην πρακτική της ειδησιογραφίας μέσω ραδιοφώνου και την χρήση του από καλλιτέχνες για δημιουργία και έρευνα.

 Το κτιριολογικό πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο ζώνες. Η πρώτη ζώνη αφορά τα πρώτα δύο επίπεδα του πέτρινου κτιρίου όπου θα βρίσκεται μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων ανοιχτή προς το κοινό. Η αίθουσα αυτή μπορεί να φιλοξενήσει από μικρές μουσικές συναυλίες μέχρι συνέδρια και παρουσιάσεις. Η δεύτερη ζώνη αφορά τους υπόλοιπους τέσσερις ορόφους του κτιρίου. Οι όροφοι αυτοί περιέχουν δύο τύπους αιθουσών για ραδιοφωνικές εκπομπές, γραφεία διοίκησης και ένα πύργο με αίθουσες για ηχητικές εκπομπές (podcast) στην βορειοδυτική πλευρά του κτιρίου.

 Οι υλικότητες που χρησιμοποιήθηκαν για την σύνθεση συνδυάζουν το πέτρινο κέλυφος του κτιρίου με το μέταλλο και το ξύλο.

Στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου σχεδιάστηκε ένα διαδραστικό πάρκο με διαδρομές, χώρους πρασίνου, στοιχεία νερού και υπαίθριες δραστηριότητες. Ο υπαίθριος χώρος περιλαμβάνει ένα χώρο παραστάσεων και παρουσιάσεων, ακουστικές διαδραστικές δομές, έναν χώρο ανάπαυσης με θέσεις για καντίνες και χώρο πρασίνου για παιχνίδι. Στα στοιχεία νερού περιλαμβάνεται ένα πηγάδι, ένα σιντριβάνι στην μορφή καταρράκτη και μεγάλες έκτασης δημιουργίας ομίχλης για την δημιουργία ευχάριστου μικροκλίματος.

 Στο βορειοδυτικό τμήμα του οικοπέδου τοποθετούνται (26) θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων για την αποκλειστική χρήση των προσκεκλημένων και των εργαζομένων του κτιρίου.

Επιβλέπων: Remy Nicolas

Αριθμός Αναφοράς: 1020

 

 Η παρούσα διπλωματική εργασία λαμβάνει χώρα στη Ραψάνη, ένα μικρό χωριό στους πρόποδες του Ολύμπου. Η αμπελουργία αποτελεί σύμβολο του χωριού καθώς επίσης αποτελεί ζώνη οίνων ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) της Ελλάδας στην οποία δραστηριοποιούνται 5 οινοποιεία. Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μια κινητικότητα από νέους αμπελουργούς, οι οποίοι αναζητούν χωράφια προς ενοικίαση ή και για αγορά, προκειμένου να φυτέψουν νέα αμπέλια, ενώ ήδη ετοιμάζεται νέο οινοποιείο εντός της ζώνης παραγωγής οίνων ΠΟΠ. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η αμπελουργική παράδοση στη Ραψάνη έχει μια δυναμική, δημιουργώντας νέες προοπτικές ανάπτυξης.

 Η επιλογή του θέματος δηλαδή η ιδέα για δημιουργία ενός οινικού κέντρου (οινοποιείο, χώρος συνάντησης, χώρος κατοίκησης) έγινε με αφορμή την βιωματική μου σχέση με το αμπέλι, την πληθώρα αμπελουργικών εκτάσεων στην ευρύτερη περιοχή καθώς και την ανάγκη μου για προώθηση της οινικής παράδοσης και της ιστορίας της Ραψάνης.

 Συγκεκριμένα, η πρόταση αφορά τη δημιουργία ενός οινικού κέντρου, 1000 μέτρα από το χωριό, τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες της περιοχής σε έκταση περίπου 10.000τμ. Στο οικόπεδο οι χρήσεις που αναπτύσσονται χωρίζονται σε τρεις θεματικές  ζώνες, αυτές του οινοποιείου, των επισκεπτών και της διαμονής. Οι δύο πρώτες εντάσσονται στο ίδιο κτίριο και θα λειτουργούν ως οινοποιείο, με όλη τη γραμμή παραγωγής και ως χώρος συνάντησης που αναπαράγει την τοπική ιστορία του οίνου (χώρος εκθέσεων) και γενικότερα χώρος συγκέντρωσης ατόμων που αγαπούν το κρασί. Η τρίτη, αφορά τη δυνατότητα φιλοξενίας επισκεπτών σε ειδικά διαμορφωμένες κατοικίες στο ίδιο οικόπεδο.

 Τέλος, στόχος μας είναι η σύνδεση του επισκέπτη με την διαδικασία οινοποίησης, κάνοντας τη πιο κατανοητή και βιωματική καθώς ο ίδιος θα μπορεί να παρακολουθεί την οινοποίηση σε όλα της τα στάδια, όπως επίσης θα του δίνεται η δυνατότητα διαμένοντας στους αμπελώνες, να κινηθεί στις αμπελοκαλλιέργειες με ένα σύνολο διαδρομών που διαμορφώθηκε και με αυτόν τον τρόπο να βιώσει την εμπειρία της οινοποίησης χρησιμοποιώντας όλες τις αισθήσεις του.

Επιβλέπουσα: Βυζοβίτη Σοφία

Αριθμός Αναφοράς: 986

 

 Η διπλωματική εργασία έχει στόχο την ολοκλήρωση ενός πλωτού κέντρου ερευνών-προστασίας του Παγασητικού κόλπου, ενεργειακά αυτόνομου και περιβαλλοντικά ασφαλούς. Με σκοπό την φιλοξενία ερευνητών, φοιτητών και επισκεπτών. Οι εγκαταστάσεις που θα περιέχει (λειτουργικό πρόγραμμα) θα υποστηρίζουν τις καθημερινές ανάγκες των επισκεπτών και επιστημόνων-μηχανικών: εργαστήρια, θερμοκήπια, γραφεία, αίθουσες συνεδριάσεων, αμφιθέατρο, εστιατόριο, βιβλιοθήκη, χώρους συναντήσεων, δωμάτια. Η αρχιτεκτονική πρόταση περιγράφει ένα σύστημα χώρων προσεγγίσιμων ασύμβατα σε ύψος και πλάτος καθώς διασπείρονται ελεύθερα σε πολλαπλά επίπεδα διαφορετικού ύψους συνδεδεμένα με σκάλες, ράμπες και διαδρόμους. Το αρχιτεκτονικό σύστημα χώρων εμπλουτίζεται λειτουργικά με φωλιές-θύλακες ποικιλιών φυτών και δένδρων. Προτείνοντας μια νέα συνθήκη διαφανούς, διαμπερούς οικολογικά σημαντικού χώρου ζωής και γεγονότων.

Επιβλέπων: Στυλίδης Ιορδάνης

Αριθμός Αναφοράς: 995

 

 Το θέμα και το πρόγραμμα της διπλωματικής εργασίας, βασίζεται στην προσπάθεια συνδυασμού του οινοτουρισμού με τον προσκυνηματικό τουρισμό. Λόγω των φυσικών καταστροφών, των πολιτιστικών και κοινωνικών αλλαγών και, κυρίως, της εκκοσμίκευσης, σε διάφορες περιοχές, αστικές και μη, παρουσιάζονται θρησκευτικά κενά κτήρια, μη βιώσιμα ή που υπολειτουργούν.

 Έτσι επιλέχθηκε το οικόπεδο της μελέτης, που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Τοσκάνης, στην περιφέρεια της Λάτσιο, η βορειοανατολική πλευρά διατρέχεται από την προσκυνηματική διαδρομή Via Francigena. Παράκεντρα του οικοπέδου, εδράζεται η  ερειπωμένη και σχεδόν κατεστραμμένη εκκλησία του 16ου αι. μ.Χ.

 Στην προσπάθεια λοιπόν συντήρησης του θρησκευτικού μνημείου και της επανάχρησής του, χωρίς αυτό να συνεπάγεται την απόλυτη αποϊεροποίησή του, στήνεται ένας πολυλειτουργικός χώρος, και το ανάλογο κτηριακό πρόγραμμα, χρησιμοποιώντας ως πυρήνα του την εκκλησία του San Giovanni. Η παρέμβαση βασίζεται γύρω από τις νέες εγκαταστάσεις ενός οινοποιείου, χώρων εκδηλώσεων και φιλοξενίας. Το πρόγραμμα εμπλουτίζεται με εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους συνάθροισης, αλλά και πιο «ιδιωτικά» σημεία ενδοσκόπησης και περισυλλογής, που εκτείνονται σε πολλά μέρη του οικοπέδου.

 Ο στόχος της εργασίας είναι να αναδείξει το θρησκευτικό αυτό μνημείο, δίχως οι νέες κτηριακές προσθήκες να το επισκιάσουν, τηρώντας αποστάσεις από αυτό, και επηρεάζοντάς το, χωρίς στην ουσία να το «ακουμπήσουν».

Επιβλέπων: Καναρέλης Θεοκλής

Αριθμός Αναφοράς: 1027

 

Επιβλέπων: Μανωλίδης Κωνσταντίνος

Αριθμός Αναφοράς: 989

 

 Το παρόν κτήριο έχει σκοπό να αποτελέσει ένα χώρο διαφυγής από την ζωή της πόλης και την τεχνολογία που την διακατέχει. Παρόλο που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης θα προσφέρει προστασία από αυτή. Το σημείο είναι στο κέντρο της Αθήνας στην οδό Σταδίου και εύκολα προσβάσιμο ενώ ταυτόχρονα περνάει απαρατήρητο.

 Η μελέτη αυτή αποτελεί μία αναζήτηση προς το προσωπικό μου ησυχαστήριο, η οποία κατέληξε στην ανάγκη απομάκρυνσης από το ίντερνετ και την εικονική πραγματικότητα.

 Η πρόσοψη του κτηρίου, καλυμμένη από διαβρωμένο σκυρόδεμα, αποτυπώνει την απομάκρυνση από τον εικονικό κόσμο του διαδικτύου και την επιδίωξη μιας πιο αληθινής επαφής με τον χρόνο και την ύπαρξη. Συμβολίζει τη διάβρωση της ανθρώπινης ψυχής από την υπερκορεσμένη ψηφιακή επαφή. Η χρήση τραχιών και ακατέργαστων υλικών, όπως το σκυρόδεμα, αναδεικνύει τη φυσικότητα και την αλλαγή με την πάροδο του χρόνου. Αυτό συμβάλλει στην αναγνώριση της φυσικής πραγματικότητας, αντίθετα με την εικονική πραγματικότητα του διαδικτύου.

 Στο εσωτερικό, ο σχεδιασμός επικεντρώνεται στην ανάγκη για ξεκούραση και ανανέωση. Οι χώροι διαμορφώνονται με σκοπό να προωθήσουν την αίσθηση της χαλάρωσης και της απομόνωσης από τον έξω κόσμο, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ξάπλας και της ξεκούρασης. Τα δωμάτια, με τον ελάχιστο εξοπλισμό, αποτελούν χώρους αναζήτησης εσωτερικής γαλήνης. Η οριζόντια θέση, σύμφωνα με τον Λιν Γιουτάνγκ, αναδεικνύεται ως μέσο αναζωογόνησης, αντίθετα προς την συνήθη κλίση του κοινωνικού βίου προς την υπερβολική δραστηριότητα και τον υπολογιστή.

 Το κτήριο προσπαθεί να προσφέρει μία ισορροπία μεταξύ απομόνωσης και σύνδεσης. Απομονομένοι από τον έξω κόσμο αλλά συνδεδεμένοι μεταξύ τους, οι κάτοικοι μπορούν να βιώσουν μια πιο βαθιά επαφή με τον εαυτό τους και με τους άλλους.

 Η ενσωμάτωση φυσικών υλικών όπως το σκυρόδεμα εντός του κτηρίου αναδεικνύει τη σημασία της υλικότητας, αντίθετα προς την απανθρωπιά και την ψηφιακή απόσταση. Με αυτόν τον τρόπο, το κτήριο αποτελεί έναν απομονωμένο και φυσικό χώρο, μια ανάσα στον ψηφιακό κόσμο, όπου οι άνθρωποι μπορούν να ανακαλύψουν την αληθινή επαφή, την ειρήνη και την εσωτερική ηρεμία, αναζητώντας μια ισορροπία ανάμεσα στον σύγχρονο τρόπο ζωής και την ανθρώπινη φύση.

Επιβλέπων: Μανωλίδης Κωνσταντίνος

Αριθμός Αναφοράς: 1034

 

 Η παρούσα διπλωματική εργασία παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη πρόταση σχεδιασμού για μια σύγχρονη βιβλιοθήκη που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης της Πάφου. Ο σχεδιασμός ενσωματώνει το υπάρχον υφισταμενο κτίριο, πρώην αστυνομικό σταθμο της πόλης, συνδυάζοντας άψογα την ιστορική διατήρηση με τη σύγχρονη λειτουργικότητα. Η διατριβή συμπεριλαμβανει την ιδέα της κατασκευής κάτω από το παλιό κτίριο,  για την ενίσχυση και της δομικής του ακεραιότητας του υπαρχον κτηριου. Το πλάνο σχεδιασμού συνδέει τη νέα βιβλιοθήκη με την παραδοσιακή μικρή βιβλιοθήκη που δεν ειναι σε λειτουργια για χροναι , αναζωογονώντας την και δημιουργοντας εναν χώρο δανεισμου βιβλίων.

 Επιπλέον, ο περιβάλλων χώρος μετατρέπεται σε πάρκο, διατηρώντας τα υπάρχοντα δέντρα και ενσωματώνοντας μονοπάτια από σκυρόδεμα ετσι ωστε να δημιουργειται ενας πιο οικειος και προσυτος προσ το κοινο χωρος. Το πάρκο διαθέτει παγκάκια με ράφια, επιτρέποντας στους ανθρώπους να μοιράζονται και να ανταλλάσσουν βιβλία, προωθώντας την κουλτούρα της ανάγνωσης και της κοινοτικής δέσμευσης.

 Στο εσωτερικό της σύγχρονης βιβλιοθήκης, το ισόγειο φιλοξενεί αίθουσες συνεδριάσεων, αίθουσες τέχνης, αίθουσες γραφής και αίθουσα εξάσκησης μουσικής. Ο χώρος υποδοχής, η είσοδος και το καθιστικό προσφέρουν ένα θερμό καλωσόρισμα στους επισκέπτες, ενώ ένας ειδικός χώρος για ηλικιωμένα άτομα προσφέρει ένα πλεονεκτικό σημείο για να εκτιμήσουν τα ιστορικά κτίρια της περιοχής. Ο πρώτος όροφος στεγάζει βιβλιοθήκες με διάφορες κατηγορίες βιβλίων, μαζί με μια ειδική τάξη εκμάθησης γλωσσών. Οι αίθουσες συνεργασίας για ομαδική εργασία και οι ιδιωτικές αίθουσες μελέτης ανταποκρίνονται σε διαφορετικές μαθησιακές προτιμήσεις. Ο δεύτερος όροφος διαθέτει χώρους για εφήβους, συμπεριλαμβανομένου ενός ειδικού χώρου με βιβλία, υπολογιστές και άνετα καθίσματα. Επιπλέον, τα ιδιωτικά δωμάτια μελέτης παρέχουν ήσυχα περιβάλλοντα για εστιασμένη μάθηση. Στον τρίτο όροφο, ο κύριος χώρος ανάγνωσης προσφέρει άπλετο φυσικό φως μέσω των φεγγιτών και πανοραμική θέα στο πάρκο. Ο χώρος ενθαρρύνει μια καθηλωτική εμπειρία ανάγνωσης με μεγάλα τραπέζια και ανοιχτό περιβάλλον.

 Η διατριβή αναδεικνύει το ποικίλο φάσμα επιλογών μελέτης που διατίθενται στη βιβλιοθήκη, όπως αίθουσες μουσικής, αίθουσες γραφής, αίθουσες συνεδριάσεων, μαθήματα ξένων γλωσσών και ιδιωτικοί χώροι μελέτης. Τονίζει τη σημασία της εξυπηρέτησης διαφορετικών ηλικιακών κατηγοριών, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, των εφήβων, των ηλικιωμένων ατόμων και των ενηλίκων, εξασφαλίζοντας ένα περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς και ελκυστικό για όλους. Ο σχεδιασμός προωθεί την ιδέα της αλληλεπίδρασης της κοινότητας μέσω μοναδικών κυκλικών κοινοτικών δωματίων, προωθώντας τις συνδέσεις και την ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ ατόμων που σπουδάζουν παρόμοια θέματα.

 Συνολικά, ο σύγχρονος σχεδιασμός της βιβλιοθήκης συνδυάζει την ιστορική διατήρηση, την ενσωμάτωση της φύσης, τις ποικίλες επιλογές μελέτης και την αίσθηση της κοινότητας, εμπνέοντας τα μυαλά και παρέχοντας έναν φιλόξενο χώρο για μάθηση, δημιουργικότητα και πνευματική ανάπτυξη.

Επιβλέποντες: Φωκαΐδης Πέτρος, Κοσμά Ανθή

Αριθμός Αναφοράς: 1028