Με την επιλογή ενός συγκεκριμένου αστικού αποσπάσματος μεσαίας κλίμακας, επιχειρείται στο μάθημα η μελέτη του αστικού φαινομένου και η ανάδειξη της δυναμικής και της ιδιομορφίας του. Παράλληλα το μάθημα στοχεύει στην ανάπτυξη σχεδιαστικών εργαλείων, ικανών να μορφοποιήσουν ένα ¨συντακτικό¨ της πόλης το οποίο φιλοδοξεί να λειτουργήσει ενοποιητικά στο επίπεδο του αρχιτεκτονικού αλλά και του αστικού χώρου. Μέσα από μια τέτοια προσπάθεια και με την ταυτόχρονη κατάδειξη των αμφίδρομων και αιτιοκρατικών σχέσεων μεταξύ αρχιτεκτονικής και αστικού χώρου, οδηγούμαστε σε μια πρώτη ολιστική αντίληψη- αντιμετώπιση του αστικού χώρου και της αρχιτεκτονικής. Η πρόθεση αυτής της προσπάθειας δεν είναι να ιδεολογικοποιήσει, ούτε να εξιδανικεύσει την κατά κανόνα ασταθή κατανόηση της πραγματικότητας της πόλης, ούτε να μιλήσει με υπερβολή γι’ αυτήν, αλλά κυρίως να την συμφιλιώσει με τον άνθρωπο.
Αντικείμενο του μαθήματος αποτελεί η προσέγγιση του αστικού χώρου και της αστικότητας μέσα από την συστηματική ανάγνωση και διερεύνηση των εννοιών του δημόσιου και ιδιωτικού χώρου, του ανοικτού και κλειστού χώρου, του κενού και του πλήρους. Η περιοχή επέμβασης είναι το ρέμα Δόξας, που αποτελεί κρίσιμο όριο άμεσα συσχετισμένο με υπερτοπικές κινήσεις, διελεύσεις, προσβάσεις (περιοχή κύριας εισόδου προς το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης από την περιφερειακή οδό και σύνδεσης με το δήμο Τριανδρίας). Στόχος είναι:
- η ανάγνωση - αναγνώριση της ευρύτερης περιοχής με έμφαση στην απόδοση της φυσιογνωμίας της περιοχής, του αστικού και περιαστικού τοπίου αλλά και στην κατάδειξη ή τον εντοπισμό των κυρίαρχων αντιφάσεων του αστικού αποσπάσματος.
- η διατύπωση των σχεδιαστικών προτάσεων οι οποίες μέσα από στρατηγικές και σενάρια παρέμβασης θα απαντούν ταυτόχρονα στο ζήτημα της απομάκρυνσης των κατοίκων (περίπου 30 οικογενειών) από τις κατοικίες τους και την μεταστέγασή τους στην ίδια περιοχή, και στο ζήτημα της ανάκτησης από την πλευρά της πόλης ενός σύγχρονου, και βιώσιμου αστικού τοπίου.
Δίδεται βιβλιογραφία και προτείνονται δύο βιβλία. Κάθε φοιτητής παίρνει δωρεάν ένα βιβλίο από τα δύο προτεινόμενα. Αρχιτεκτονική τοπίου, Πρακτικά Συνεδρίου, τόμος Β’, Εκδ. Ζήτη Μαρία Ανανιάδου-Τζιμοπούλου, (2003), Αρχιτεκτονική τοπίου – Σχεδιασμός αστικών χώρων, Εκδ. Ζήτη