Στόχο του μαθήματος αποτελεί η εξοικείωση με σύγχρονες, πειραματικές, μορφογενετικές διαδικασίες με αναλογικά και ψηφιακά μέσα. Δίνεται έμφαση στο σχεδιασμό μικρής κλίμακας με εμβάθυνση στις αρχιτεκτονικές δυνατότητες συμβατικών και νέων δομικών υλικών.
Ζητούμενο του εργαστηρίου είναι ο σχεδιασμός ενός αρχιτεκτονικού κελύφους που να ανταποκρίνεται σε δυο προγραμματικές συνθήκες : το πορώδες και την πτύχωση.
Το πορώδες αναφέρεται στην περατότητα του κελύφους, τη συμπερίληψη ενός ποσοστού κενού στον όγκο του που επιτρέπει την διαπνοή του. Η πτύχωση αφορά την ευκαμψία του, την πολυμορφία του, τη δυνατότητα του να αναδιπλώνεται και να τυλίγει. Το ανθρώπινο δέρμα αποτελεί βιολογικό παράδειγμα κελύφους αυτής της ιδιοσυστασίας.
Στόχος του εργαστηρίου είναι η συμπερίληψη των ιδιοτήτων του υλικού στην επιλογή του γεωμετρικού πρότυπου οργάνωσης της μορφής και η επινόηση ενός pattern δομικής συγκρότησης που συνδέεται με μια τεχνική κατασκευής. Η αρχιτεκτονική οντολογία του εγχειρήματος συνδιαλέγεται με τις πρόσφατες θεωρήσεις του μοντέλου της ενιαίας επιφάνειας ‘single surface’ και συμπεριλαμβάνει μορφογενετικές διαδικασίες με αναλογικά και ψηφιακά μέσα.
Hauer, Εrwin (2004) Continua: Architectural screens and walls. New York: Princeton Architectural Press
Iwamoto, Lisa (2009) Digital Fabrications: Architectural and Material Techniques. New York: Princeton Architectural Press
Leach, Niel et all. eds (2006) Digital tectonics. John Wiley & Sons
Vyzoviti, Sophia (2011) Soft Shells: Porous and Deployable Architectural Screens. Amsterdam: Bis Publishers
‘natures’ (2006) Verb architecture boogazine Vol 5. Barcelona: Actar
Lloyd-Thomas, Kathrine (2006) Material Matters. London:Taylor & Francis
Mollerup, Peter (2001) Collapsibles: A design album of space saving objects. London: Thames and Hudson
single surface, μεθοδολογία του σχεδιασμού, material computing