Το μάθημα στοχεύει στην δημιουργία μίας πρώτης επαφής με θέματα που απασχολούν την αρχιτεκτονική και προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο των πολιτισμικών σπουδών, καθώς και την άσκηση σε εργαλεία ερμηνευτικής των πολιτισμικών φαινομένων.
Το μάθημα οργανώνεται σε διαλέξεις.
Από το 2014 το μάθημα γίνεται από κοινού με το ΙΑΚΑ και την καθηγήτρια Ιωάννα Λαλιώτου.
Οι διαλέξεις χωρίζονται :
1. σε ένα πρώτο γενικό μέρος (Ιωάννα Λαλιώτου) που αφορά τον πολιτισμό και την εξέλιξη των πολιτισμικών θεωριών γενικότερα, ξεκινώντας από τον 19ο αιώνα και επικεντρώνοντας στον 20ο με θέματα όπως η μαρξιστική θεωρία και οι επίγονοί της, o στρουκτουραλισμός κλπ .
2. σε ένα δεύτερο ειδικό μέρος (Φοίβη Γιαννίση) που επικεντρώνεται σε θέματα χώρου. Αναλύονται στοχαστές που έχουν ασχοληθεί με τον αστικό χώρο και τα φαινόμενά του, τη σωματικότητα, την έμφυλη ταυτότητα, τις υποκειμενικότητες, τη μνήμη και τις χρήσεις της, την αφηγηματικότητα, την υλικότητα και τη σχέση της με το πολιτισμικό εποικοδόμημα.
Στο τέλος των διαλέξεων προβάλλεται μία επιλεγμένη ταινία που χρησιμεύει ως παράδειγμα με στόχο την ερμηνεία με βάση τα θεωρητικά εργαλεία που παρουσιάστηκαν και την πραγματοποίηση κριτικού διαλόγου με τους φοιτητές.
Προφορική εξέταση με βάση απόσπασμα κειμένου που ζητείται ο σχολιασμός του.
Walter Benjamin, Σαρλ Μπωντλαίρ: Ένας λυρικός στην ακμή του καπιταλισμού, εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 1994 (1940)
PierreBourdieu, Hαίσθηση της πρακτικής, εκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2006.
MicheldeCerteau, Επινοώντας την καθημερινή πρακτική. Η πολύτροπη τέχνη του πράττειν, εκδόσεις Σμίλη, 2010.
FrancesA. Yates, Hτέχνη της μνήμης, εκδόσεις ΜΙΕΤ, 2012.