Στόχοι του μαθήματος είναι:
- Η εξάσκηση των φοιτητών σε ειδικά προβλήματα σχεδιασμού υπαίθριων χώρων.
- Η κατανόηση των σύνθετων περιβαλλοντικών, κοινωνικών και ιστορικών παραμέτρων που διαμορφώνουν τη μορφή και των χαρακτήρα του τοπίου.
- Η εξοικείωση με τα ειδικά τεχνικά χαρακτηριστικά και τα υλικά της αρχιτεκτονικής των υπαίθριων χώρων.
Η εξάσκηση σε ειδικές αναπαραστατικές προσεγγίσεις και μεθόδους για την καταγραφή και τον σχεδιασμό του τοπίου.
Το μάθημα ασχολείται με τον σχεδιασμό διαμορφώσεων υπαίθριων αστικών ή εξωαστικών χώρων. Περιλαμβάνει ένα σημαντικό στάδιο ανάλυσης και κατανόησης των υλικών δεδομένων και των σημασιών ενός συγκεκριμένου χώρου και ακολουθεί η διαδικασία δημιουργικής επεξεργασίας αυτών των δεδομένων και η ανάδειξη και ανασύνταξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του συγκεκριμένου τοπίου.Τα πεδία έρευνας είναι υπαίθριοι χώροι στην πόλη του Βόλου και στη θεσσαλική ενδοχώρα όπου μπορεί να πραγματοποιηθεί μια επιτόπια ανίχνευση των συγκεκριμένων τοποθεσιών. Ο βιωματικός και διαισθητικός χαρακτήρας αυτής της ανίχνευσης προσφέρει και τα ερεθίσματα της σχεδιαστικής επαναδιαπραγμάτευσης του τοπίου. Ωστόσο σημαντικό ρόλο στο μάθημα παίζει και η εστίαση στον πολυεπίπεδο χαρακτήρα των τοπίων. Επιχειρείται, πέρα από την άμεση αντιληπτική πρόσληψη των χώρων και η ανάγνωση των ιχνών της περιβαλλοντικής και πολιτισμικής μνήμης που εγγράφεται στο τοπίο.
Δίδεται βιβλιογραφία και προτείνονται δύο βιβλία. Κάθε φοιτητής παίρνει δωρεάν ένα βιβλίο από τα δύο προτεινόμενα. Τερζάκης Φ. (2003), Αποσπάσματα μιας φιλοσοφίας της φύσης, Εκδόσεις FUTURA Σταυρακάκης Γ. (1998) ΦΥΣΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΕκδόσειςΝΗΣΟΣ
ειδική σύνθεση