Το εργαστήριο αυτό δοκιμάζει μια μετατόπιση των προτεραιοτήτων του σχεδιασμού: το πώς φτιάχνεται ένα οικοδόμημα θα μας απασχολήσει εξίσου με το πώς φαίνεται.
Οι ιδιότητες της ύλης και η κατασκευαστική της λειτουργία, από επουσιώδεις τεχνικές εκκρεμότητες αντιμετωπίζονται εδώ ως προνομιακοί δίαυλοι της αρχιτεκτονικής φαντασίας. Τα υλικά της κατασκευής, η επεξεργασία τους, η διάταξη και οι συνδέσεις τους προσδιορίζουν την πρωτογενή εμπειρία της αρχιτεκτονικής κι ενσωματώνουν τα θεμελιώδη νοήματά της.
Στο διάρκεια του μαθήματος θα ανιχνεύσουμε τις δυνατότητες της αρχιτεκτονικής ύλης, τις δεσμεύσεις που υποβάλει και τις δοκιμασίες που υφίσταται. Για να κατανοήσουμε τον εσωτερικό λόγο της κατασκευής, δεν αρκεί να μάθουμε το λεξιλόγιο της, πρέπει να την εξετάσουμε σαν ανατόμοι. Θα μας απασχολήσουν οι πυκνώσεις και τα χάσματα, η συνεκτική τάξη και η αποδιάρθρωσή της, οι νόμοι των υλικών και οι παραβάσεις τους. Για να αναγνωρίσουμε σε αυτά την εσωτερική οικονομία του οικοδομείν αλλά και την ποιητική της υπέρβαση.
Αντικείμενο του εργαστηρίου είναι η δημιουργία μιας νέας κατασκευής για τον φάρο που βρίσκεται στο Κορδόνι, δηλαδή στον κυματοθραύστη που προστατεύει το λιμάνι του Βόλου. Η φιλοξενία του φάρου είναι μόνον η αφορμή για τη δημιουργία ενός νέου σημείου αναφοράς στο παραλιακό μέτωπο της πόλης το οποίο θα λειτουργεί και ως παρατηρητήριο. Η απόληξη του κυματοθραύστη, κεντρικά στον μυχό του Παγασητικού κόλπου επιτρέπει την πανοραμική θέαση της γύρω περιοχής.
Η κατασκευή θα αποτελείται από έναν μεγάλο τοίχο που δεν θα ξεπερνά σε ύψος τα 12 μ. κι από μία σκάλα που θα καταλήγει σε ανοιχτή εξέδρα ή άλλο χώρο παρατήρησης. Τα δύο αυτά στοιχεία, ο τοίχος και η σκάλα, η σύμπλεξή τους, τα υλικά τους και η στήριξή τους αποτελούν το πεδίο της σχεδιαστικής έρευνας. Η προτεινόμενη κατασκευή θα πρέπει να είναι ασφαλής για τους επισκέπτες κι ανθεκτική απέναντι στις δυνάμεις του ανέμου και της θάλασσας. Η έδραση της κατασκευής και η σχέση της με τον υφιστάμενο χώρο είναι ζητήματα που πρέπει επίσης να απαντηθούν πειστικά από τον σχεδιασμό. Οι προτάσεις θα παρουσιαστούν με μακέτες και σχέδια σε κλίμακα 1:20.
Στην τελική βαθμολογία θα συνυπολογιστούν: η ποιότητα και πληρότητα της τελικής πρότασης (60%), η ολοκλήρωση της αρχικής άσκησης (20%) και η δημιουργική παρουσία και συμβολή στην εξέλιξη του εργαστηρίου (20%).