Το μάθημα εστιάζει στην κατανόηση και τη χρήση των σύγχρονων εργαλείων αστικού σχεδιασμού μέσα στις ειδικές συνθήκες που δημιουργεί από τη μια η τοπική ταυτότητα και από την άλλη οι ευρύτερες συνθήκες του ανταγωνισμού των πόλεων σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο.
Συζητείται η έννοια του αστικού σχεδιασμού όπως έχει διαμορφωθεί από το 1955 μέχρι σήμερα. Εισάγωνται τα βασικά εργαλεία αστικού σχεδιασμού (αστικές λειτουργίες, δίκτυα μεταφοράς, δημόσιος /ιδιωτικός χώρος, μορφές των οικοδομικών τετραγώνων, πλατείες, κλπ) και ταυτόχρονα εισάγεται το ζήτημα της διπλής ταυτότητας των σημερινών πόλεων (τοπικότητα, υπερτοπικότητα). Μέσα από ένα θέμα σύγχρονου σχεδιασμού στην Ελλάδα ή το εξωτερικό (πχ ο σχεδιασμός του παραλίου μετώπου της Κοπεγχάγης αποτέλεσε το θέμα εργασίας του ακ. Έτους 2008-2009) δοκιμάζονται τα εργαλεία αστικού σχεδιασμού σε σχέση με τα πλαίσια της οργάνωσης, ανάπτυξης, αλλαγής, εδραίωσης της αστικής ταυτότητας. Η συμβολή του περιεχομένου του μαθήματος «αστικός σχεδιασμός Ι» που διδάχθηκε στο προηγούμενο εξάμηνο , είναι σημαντική αφού έχει καταδείξει το ρόλο και την σημασία των εργαλείων τόσο ώς φορείς στρατηγικών όσο και ως δημιουργούς τους.
Δίδεται βιβλιογραφία και προτείνονται δύο βιβλία. Κάθε φοιτητής παίρνει δωρεάν ένα βιβλίο από τα δύο προτεινόμενα: Τ. Κουμπής, Ρ. Σκωφιέ (2007), Εκλάμψεις της πόλης, Φουτούρα Γ. Σημαιοφορίδης, Γ. Αίσωπος (2001), Η σύγχρονη (ελληνική) πόλη, Metapolis
πολεοδομία