Η μελέτη και ο σχεδιασμός ενός τουριστικού καταλύματος φιλικό προς τους χρήστες του, στο πλέον «αφιλόξενο» βόρειο τμήμα του νησιού της Μυκόνου, εξαιτίας των ισχυρότατων ανέμων που πνέουν κατά τις περισσότερες ημέρες του χρόνου.
Γενικά το κλίμα της Μυκόνου χαρακτηρίζεται από ισχυρούς βόρειους ανέμους κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες , τα λεγόμενα μελτέμια, οι οποίοι έχουν ένταση περίπου 7-9 ΒF που κατά τόπους μπορούν να φτάσουν στιγμιαία τα 11-12 ΒF. Σχεδόν ολόκληρο το νησί δέχεται αυτούς τους ανέμους, ωστόσο στο νότιο τμήμα του φτάνουν εξασθενημένοι. Επίσης η ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων είναι η πιο ξηρό-θερμική της Ελλάδος και δέχεται τις λιγότερες βροχοπτώσεις. Για το λόγο αυτό και το νησί, όπως και τα υπόλοιπα κυκλαδίτικα χαρακτηρίζονται από ξηρό-φυτική βλάστηση.
Στην εργασία αυτή, γίνεται μια απόπειρα να αποδειχθεί το γεγονός ότι, μέσα από τον σχεδιασμό και με τη χρήση πολύ απλών πρακτικών και μεθόδων, μπορούν να παραχθούν οι ιδανικές συνθήκες κατοίκησης ακόμα και σε συνθήκες ισχυρών ανέμων με μεγάλη διάρκεια όπως ακριβώς στο σημείο που τοποθετείται η μελέτη αυτή.
Η τοποθεσία στην οποία λαμβάνει χώρα η εργασία αυτή, είναι η περιοχή “Φάρος Αρμενιστής” που βρίσκεται στο βόρειο-Βορειοανατολικό τμήμα του νησιού της Μυκόνου. Βορειότερα από αυτό το σημείο δεν υπάρχει κάποιο άλλο νησί (ή γενικότερα κάποιο φυσικό εμπόδιο) γεγονός το οποίο κάνει τους ανέμους να φτάνουν αμείωτοι το σημείο αυτό.
Η μελέτη ξεκινά από την τοποθεσία.
Δυο μικροί λόφοι, στοιχισμένοι κάθετα στην διεύθυνση του ανέμου, αποτελούν το πρώτο και κυριότερο στοιχείο προφύλαξης από τον αέρα. Το συγκρότημά μας τοποθετείται ανάμεσα στους φυσικούς αυτούς όγκους, τους χρησιμοποιεί ενάντιας στις καιρικές συνθήκες. Τους μετατρέπει σε ανεμοθραύστες.
Με τον ίδιο τρόπο, όπως ακριβώς δηλαδή οι δύο λόφοι, που βρίσκονται εκατέρωθεν του συγκροτήματος, έτσι και μια σειρά πέτρινων τοίχων , κάθετων στον άνεμο, περικλείουν και τα κτίρια. Τεχνητά αυτή τη φορά.
Επιβλέπων: Καναρέλης Θεοκλής
Αριθμός Αναφοράς: 843
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αποτελεί ένα νέο πανεπιστήμιο. Η Πολυτεχνική του Σχολή στεγάζεται στο κτιριακό συγκρότημα «Πεδίον του Άρεως», στην έξοδο της πόλης προς την Αθήνα. Το Πεδίον του Άρεως και η ευρύτερη περιοχή του βρίσκονται διαρκώς υπό αναδιαμόρφωση για την ολοκλήρωση του Πολυτεχνικού συγκροτήματος. Ο μεγάλος αριθμός των φοιτητών που δραστηριοποιούνται στο χώρο υποδεικνύει την απουσία υποδομών για διάφορες ανάγκες τους. Η παρούσα διπλωματική έχει ως αντικείμενο το σχεδιασμό ενός κτιρίου με πληθώρα δραστηριοτήτων και χώρων όπως εστιατόριο, γυμναστήριο και αίθουσες άθλησης, χώρους διαβάσματος και εργασιών, αίθουσες σεμιναρίων, χώρους προβολής και παιχνιδιού που προάγουν το πνεύμα ομαδικότητας και αλληλεπίδρασης μεταξύ των χρηστών. Συνδυάζοντας δραστηριότητες και λειτουργίες τόσο με εκπαιδευτικό όσο και με ψυχαγωγικό χαρακτήρα, δημιουργείται ένα κτίριο πόλος έλξης στο πολυτεχνικό συγκρότημα.
Το οικόπεδο που επιλέχθηκε βρίσκεται στην λεωφόρο Αθηνών. Έτσι, είναι εύκολα προσβάσιμο ενώ ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας ενός κτιρίου τοπόσημου για το Πολυτεχνείο.
Επιβλέπουσα: Γαβρήλου Έβελυν
Αριθμός Αναφοράς: 798
Η παρούσα διπλωματική εργασία αφορά τη δημιουργία ενός φοιτητικού campusτου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνδυασμό με την κατασκευή χώρων ομαδικών αγροτικών καλλιεργειών, στην πόλη του Βόλου στην περιοχή των Παλαιών.
H περιοχή μελέτης επικεντρώνεται σε ένα επίπεδο οικόπεδο 35 στρεμμάτων, επί των οδών Ζάχου, Αλμυρού, Λαχανά και Βότση.Το συγκεκριμένο οικόπεδο επιλέχθηκε λόγω του μεγέθους και της τοποθεσίας του, καθώς βρίσκεται απέναντι από την πλειοψηφία των πολυτεχνικών σχολών και μακριά από τον πυκνοκατοικημένο αστικό ιστό της πόλης. Παράλληλα, έχει άμεση σύνδεση με τις αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες και πιο συγκεκριμένα τον σταθμό κτελ καιτων τρένων.
Η αδυναμία κάλυψης των αναγκών στέγασης των φοιτητών με βάση τις σημερινές υπάρχουσες υποδομές μας ώθησε στη δημιουργία του campus.
Το κτιριακό συγκρότημα της εργασίας περιλαμβάνει την κατασκευή φοιτητικών εστιών χωρητικότητας 310 φοιτητών, βιβλιοθήκης, αθλητικού κέντρου με κλειστό κολυμβητήριο, εστιατορίου και καφετέριας, υπαίθριων χώρων, όπως το αμφιθέατρο και χώρων πρασίνου τα οποία αποτελούν σημεία συνεύρεσης, ψυχαγωγίας και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων των φοιτητών. Σκοπόαποτελεί η αναβάθμιση της ποιότητας και των συνθηκών διαβίωσης των σπουδαστών καθώς και η κοινωνικοποίηση αυτών.
Επίσης,μέρος του συγκροτήματος είναι η δημιουργία των καλλιεργειών,οι οποίες αποτελούνται από τις κάθετες καλλιέργειες στο κτίριο των φοιτητικών εστιών και είναι αναπόσπαστο κομμάτι αυτών, τον οπωρώνα στο βόρειο τμήμα του οικοπέδου και τα οικολογικάθερμοκήπια στο νότιο, έχουν ως σκοπότη δραστηριοποίηση των φοιτητών, την απόκτηση δεξιοτήτων και την κατανόηση οικονομικών θεμάτων που προκύπτουν από τις δραστηριότητες αυτές, με την εν μέρει οικονομική ανεξαρτησία των φοιτητών, μέσω ίδιας κατανάλωσης των προϊόντων παραγωγής ή πώλησής τους.
Επιβλέπων: Στυλίδης Ιορδάνης
Αριθμός Αναφοράς: 808