Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English
ΑΜΕΙΒΟΜΕΝΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

Αμειβόμενη Πρακτική Άσκηση

Το «Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών» αποτελεί ακαδημαϊκή δραστηριότητα και είναι συγχρηματοδοτούμενο από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» ΕΠΑνΕΚ 2014-2020. Οι φοιτητές/τριες αμείβονται από το Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης εφόσον ολοκληρώσουν το είδος της Πρακτικής Άσκησης που περιγράφεται στη θεσμοθέτηση του Τμήματος και μπορούν να συμμετάσχουν μόνο άπαξ. Η Πρακτική Άσκηση του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έχει θεσμοθετηθεί με τις αποφάσεις της 20ης Γενικής Συνέλευσης/20-10-2010 και της 3ης Συνέλευσης/03-04-2013 και βρίσκεται ενταγμένη στο Πρόγραμμα Σπουδών. Στη συνέχεια, περιγράφονται τα χαρακτηριστικά της Αμειβόμενης Πρακτικής για το Τμήμα των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών.

Χαρακτηριστικά Αμειβόμενης Πρακτικής Άσκησης στο ΤΑΜ:

  • Έχει προαιρετικό χαρακτήρα για τους φοιτητές/τριες
  • Η διάρκειά της είναι δύο (2) μήνες και πραγματοποιείται κατά το διάστημα των μηνών Ιουλίου μέχρι και Σεπτεμβρίου
  • Προϋπόθεση συμμετοχής των φοιτητών στην Αμειβόμενη Πρακτική είναι να  έχουν ολοκληρώσει το 2ο έτος σπουδών (να είναι από 5ο εξάμηνο και πάνω) ή να έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 60 μονάδες Πιστωτικές μονάδεςECTS
  • Κριτήριο μοριοδότησης: Ως κριτήριο ταξινομικής κατάταξης των φοιτητών/τριών σε περίπτωση που οι διαθέσιμες χρηματοδοτούμενες θέσεις Πρακτικής Άσκησης είναι λιγότερες από τις ζητούμενες θέσεις, ορίζεται ο ακόλουθος αλγόριθμος «μοριοδότησης» των αιτούμενων:  «ECTS περασμένων μαθημάτων (έως την ημερ. υποβολής αίτησης) / Συνολικό αριθμό ECTSx10 xΜέσο Όρο Βαθμολογίας Επιτυχιών».
  • Η ιδιομορφία του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών επιτρέπει τη διασπορά των φοιτητών όχι μόνον σε αρχιτεκτονικά γραφεία (που αποτελούν τον βασικό προορισμό απασχολήσεως των φοιτητών), αλλά και σε γραφεία συναφών προς την αρχιτεκτονική τομέων (γραφιστικής, εργαστήρια καλλιτεχνών, βίντεο κ.α.). Άμεσα ωφελούμενοι είναι οι φοιτητές που γνωρίζουν την ιδιαιτερότητα των χώρων όπου μπορούν να εργαστούν και οι εργοδότες που θα συνεργαστούν με το πανεπιστήμιο.
  • Στην Αμειβόμενη Πρακτική Άσκηση αποδίδονται από το ακαδ.έτος 2018-2019, 2 ECTS τα οποία αναγράφονται στο Παράρτημα Διπλώματος των αποφοίτων του Τμήματος, αλλά δεν προσμετρώνται στο συνολικό αριθμό ECTS που απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου.

Στόχοι της πρακτικής άσκησης των φοιτητών είναι:

  • η απόκτηση μιας πρώτης εμπειρίας/προϋπηρεσίας σχετικής με το επάγγελμα
  • η ουσιαστικότερη αφομοίωση της επιστημονικής γνώσης μέσα από τη διαδικασία της επαγγελματικής εξάσκησης
  • η ανάδειξη των δεξιοτήτων των ασκουμένων και η ανάπτυξη επαγγελματικής συνείδησης
  • η ομαλότερη μετάβαση των φοιτητών από το χώρο της προετοιμασίας τους στο χώρο της παραγωγής, των επιχειρήσεων και των οργανισμών
  • η ενθάρρυνση της αυτενέργειας και της επαγγελματικής επινοητικότητας των ασκουμένων

Δείτε τον Κανονισμό Πρακτικής Άσκησης.

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

1. Ενημέρωση και Αίτηση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος Συμμετοχής

Στην αρχή του εαρινού εξαμήνου, συνήθως Φεβρουάριο/ Μάρτιο, πραγματοποιείται από τον Επιστημονικά Υπεύθυνο σε συνεργασία με το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης, εκδήλωση ενημέρωσης  στο Τμήμα για τη γνωστοποίηση στους/στις φοιτητές(-τριες) των απαραίτητων διαδικασιών και προϋποθέσεων συμμετοχής τους στην Αμειβόμενη Πρακτική Άσκηση. Οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές οφείλουν να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα του Γραφείου Πρακτικής (pa.uth.gr), ή και στην ιστοσελίδα του Τμήματος και να ενημερώνονται για την ημερομηνία διεξαγωγής της ενημέρωσης και της έναρξης υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή τους στο pa.uth.gr.

Η αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος γίνεται αποκλειστικά στην ηλεκτρονική σελίδα του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης (pa.uth.gr) και για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, συνήθως 1 εβδομάδας, η οποία ανακοινώνεται αμέσως μετά την εκδήλωση ενημέρωσης. Οι φοιτητές που δεν υποβάλλουν εντός της καθορισμένης χρονικής περιόδου την αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος δεν μπορούν στη συνέχεια να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα της Πρακτικής Άσκησης.

2. Αξιολόγηση Αιτήσεων και Αποτελέσματα

Μετά τη λήξη της προθεσμίας, ακολουθεί η αξιολόγηση των αιτήσεων συμμετοχής από την επιτροπή αξιολόγησης του Τμήματος και έπειτα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των επιτυχόντων φοιτητών στη σελίδα του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης. Οι φοιτητές (-τριες) επιλέγονται, εφόσον πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις συμμετοχής και με βάση τον αριθμό των διαθέσιμων χρηματοδοτούμενων θέσεων Πρακτικής Άσκησης του Τμήματος. Οι φοιτητές οφείλουν να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις στη σελίδα pa.uth.grγια να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα.

3. Διαδικασία Συμμετοχής Επιλεχθέντων φοιτητών στην Αμειβόμενη Πρακτική Άσκηση

Οι επιτυχόντες φοιτητές ακολουθούν στη συνέχεια απαραιτήτως τις παρακάτω οδηγίες για την διεξαγωγή της Πρακτικής τους Άσκησης. Οι φοιτητές οφείλουν να παρακολουθούν συνεχώς τις ανακοινώσεις στη σελίδα pa.uth.grκαθώς και το πανεπιστημιακό τους emailγια σχετικές οδηγίες. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας υπάρχει συνεχής υποστήριξη και καθοδήγηση των φοιτητών σε κάθε τους βήμα από την υπεύθυνη διοικητικής υποστήριξης του ΓΠΑ.

  • Κατάθεση δικαιολογητικών στο Γραφείο Πρακτικής Άσκησης
  • Ηλεκτρονική Αίτηση Εγγραφής στο pa.uth.gr
  • Ηλεκτρονική δήλωση του φορέα υποδοχής της Πρακτικής στο pa.uth.gr
  • Παραλαβή σύμβασης και έναρξη Πρακτικής
  • Μετά τη λήξη υποβολή ολοκλήρωσης και αξιολόγησης της Πρακτικής

Διαβάστε απαραίτητα τις αναλυτικές οδηγίες για την συμμετοχή σας εδώ

Μπορείτε να κάνετε λήψη του αρχείου με τις αναλυτικές οδηγίεςαπό τη σελίδα του Γραφείου Πρακτικής Άσκησης (pa.uth.gr) ακολουθώντας τη διαδρομή Φοιτητές-> Οδηγίες Πρακτικής Άσκησης

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΦΟΡΕΙΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Απαραίτητα βήματα φορέα για την Πρακτική Άσκηση των φοιτητών/ριών:

1. Είσοδος και Εγγραφή στον ΑΤΛΑΝΤΑ (atlas.grnet.gr)

2. Εισαγωγή θέσης/εων Πρακτικής Άσκησης στον ΑΤΛΑΝΤΑ

3. Γνωστοποίηση του κωδικού της δημοσιευμένης θέσης στον ΑΤΛΑΝΤΑ στον φοιτητή/ρια

4. Υπογραφή-Σφραγίδα της σύμβασης με τον φοιτητή σε τέσσερα (4) αντίγραφα διπλής όψης

5. Με απόφαση: Αριθμ. 40331/Δ1.13521 – ΦΕΚ Β' 3520/19-09-2019, από 1/10/2019 πρέπει να δηλώνεται η ΕΝΑΡΞΗ και η ΛΗΞΗ της πρακτικής άσκησης του φοιτητή στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ από τον φορέα υποδοχής με το έντυπο Ε3.5 για την ΕΝΑΡΞΗ και το έντυπο Ε3.5 για τη ΛΗΞΗ της πρακτικής άσκησης αντίστοιχα.

6. Με την ολοκλήρωση της Πρακτικής Άσκησης, συμπλήρωση και υπογραφή της έντυπης αξιολόγησης και της βεβαίωσης ολοκλήρωσης

Αναλυτικές οδηγίες για τις υποχρεώσεις των φορέων υποδοχής εδώ

Σημείωση: Για το διάστημα της Πρακτικής Άσκησης Εργοδότης είναι το Παν/μιο Θεσσαλίας -αποζημιώνει και ασφαλίζει τον φοιτητή και ως εργοδότης υπογράφει τελευταίος.

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΑΜΕΙΒΟΜΕΝΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

Ο Επιστημονικά Υπεύθυνος είναι ο Καθηγητής Θεοκλής Καναρέλης (email:theoklis@arch.uth.gr).

Την Διοικητική Υποστήριξη του έργου έχει το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης.

Στοιχεία επικοινωνίας: ☎ 24210-06382,  @ praktiki.arch@uth.gr

Διεύθυνση:  Ιάσονος 62 στον ημιώροφο

Ημέρες και ώρες επικοινωνίας γραφείου: Δευτέρα - Παρασκευή 09:00 - 15:00

Γραφείο Πρακτικής Άσκησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: http://pa.uth.gr