Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English
  Αλεξιάδου Σωτηρία / Διδάκτορας ΤΑΜ
ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟΝ Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ. ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1947-1974

Βιογραφικό

Η Σωτηρία Αλεξιάδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Μετά την ολοκλήρωση των προπτυχιακών σπουδών της στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2007), συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο MSc. in Urban Strategies του Universität für Angewandte Kunst της Βιέννης (2010) και στο διατμηματικό πρόγραμμα MSc. Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση Μνημείων Πολιτισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (2016). To2022 υποστήριξε με επιτυχία τη διδακτορική της διατριβή στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με επιβλέποντα τον Βασίλη Κολώνα, καθηγητή ΤΑΜ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.  

Έχει συμμετάσχει σε διδακτικές ομάδες εργαστηρίων αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και θεωρητικών μαθημάτων στα τμήματα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών  του  Πανεπιστημίου Κύπρου, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και σε workshop αστικού σχεδιασμού με το Universität für Angewandte Kunst της Βιέννης και με την ομάδα Urban Transcripts. Μετά τη λήψη του διδακτορικού έχει διατελέσει εντεταλμένη διδάσκουσα στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο οποίο είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια (2023). Από το 2022 είναι μέλος της επιστημονικής ομάδας του ερευνητικού έργου Erasmus+ “Crafting Circularity – Rethinking Sustainable Design and Construction in Architecture Education”, με ακαδημαϊκή υπεύθυνη τη Μαρία Βροντίση, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΤΑΜ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ως αρχιτέκτονας έχει συμμετάσχει σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς αποσπώντας βραβεία, επαίνους και εξαγορές. Τα ερευνητικά και αρχιτεκτονικά της έργα έχουν παρουσιαστεί σε συνέδρια, σεμινάρια και εκθέσεις. Δουλειά της έχει δημοσιευθεί σε πρακτικά συνεδρίων, συλλογικούς τόμους, περιοδικά, καταλόγους και ιστότοπους.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν τους μηχανισμούς αστικής ανάπτυξης και  μετασχηματισμού, την εξέλιξη της μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής και το μέλλον της όσον αφορά την προστασία, την αποκατάσταση και την επαναχρησιμοποίησή της.

Περισσότερα στο: https://uth.academia.edu/SotiriaAlexiadou

Ερευνητικά ενδιαφέροντα

Περίληψη Διατριβής:

Το μεγαλύτερο ποσοστό του κτισμένου περιβάλλοντος της Θεσσαλονίκης σήμερα, είναι αποτέλεσμα της ανοικοδόμησης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η στρατηγική της ανασυγκρότησης, σε πολεοδομικό και σε κτιριακό επίπεδο, διέπεται από κοινές χειρονομίες στις μεγάλες πόλεις της χώρας, αλλά η Θεσσαλονίκη εμφανίζει ιδιαιτερότητες και ως προς την εκκίνηση της και ως προς τους όρους οικοδομικής ανάπτυξης της. Το πρόγραμμα ανοικοδόμησης της πόλης μετά την πυρκαγιά του 1917 διακόπηκε από τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον εμφύλιο. Η Θεσσαλονίκη εισήλθε στη μεταπολεμική της φάση έχοντας ως κατεύθυνση ανάπτυξής τα προπολεμικά διατάγματα, όμως οι αλλαγές του πολιτικού- κοινωνικού - οικονομικού τοπίου, επέβαλαν τροποποιήσεις στα έως τότε ισχύοντα. Βασικός στόχος του πονήματος είναι η κατανόηση του «παιχνιδιού» της ανασυγκρότησης της Θεσσαλονίκης κατά τη μεταπολεμική περίοδο, μέσω των συνθηκών και των κανόνων που συνεισέφεραν τόσο στη διαμόρφωση του αστικού πεδίου, όσο στην αρχιτεκτονική και την εικόνα της πόλης, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές ομάδες πρωταγωνιστών που επηρέασαν το αποτέλεσμα. Η μεθοδολογία περιλαμβάνει έρευνα σε πρωτογενείς και δευτερογενείς πηγές, συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της παρούσας έρευνας και επιτόπια παρατήρηση. Τα παραπάνω συνέδραμαν στην τεκμηρίωση της διαδικασίας της πολεοδομικής ανασυγκρότησης της Θεσσαλονίκης, της εμπλοκής των μηχανικών και εργολάβων στην ανοικοδόμηση της πόλης και της αρχιτεκτονικής εξέλιξης κτιρίων δημόσιας χρήσης, κοινωνικής κατοικίας και κυρίως των ιδιωτικών κτιρίων του «Κοινού Καθημερινού Μοντερνισμού» της Θεσσαλονίκης κατά την περίοδο 1947-1974.

e-mail

sosoalex@gmail.com