Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English
  Παύλου Ελπινίκη / Υποψήφια διδάκτορας
ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ ΣΤΟ ΤΡΙΠΟΛΟ ΚΑΒΑΛΑ- ΞΑΝΘΗ- ΔΡΑΜΑ. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ, ΔΟΜΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΩΝ

Βιογραφικό

Η πρόταση επικεντρώνεται σε μια συγκεκριμένη ομάδα βιομηχανικών κτισμάτων, στα κτίρια των καπναποθηκών και καπνομάγαζων και σε συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα (Καβάλα, Ξάνθη ,Δράμα). Θα γίνει μια αναλυτική και σε βάθος περιγραφή της ιστορίας του καπνού, της εισαγωγής στην Ελλάδα ώστε να γίνουν αντιληπτές οι ανάγκες και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ανεγέρθηκαν και λειτούργησαν οι καπναποθήκες.
Τα κτίρια των καπναποθηκών είναι εξαιρετικής σημασίας, έχουν μεγάλη ιστορική, αρχιτεκτονική αξία και συμβόλιζαν την οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης στην οποία λειτούργησαν. Εκείνη την εποχή η καλλιέργεια, η εμπορία και η επεξεργασία των φύλλων του καπνού που προορίζονται για εξαγωγές αποτελούσαν την κυριότερη εμπορική δραστηριότητα για πολλές πόλεις. Από τις πιο σημαντικές ήταν η Καβάλα, η Ξάνθη, η Δράμα, το Αγρίνιο, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, κλπ. Για τις πόλεις αυτές σημείο αναφοράς στον πολεοδομικό χάρτη αποτελούσαν τα γνωστά καπνομάγαζα, που ήταν κυρίως διώροφα κτισμένα από πέτρα και ξύλο. Οι καπναποθήκες είναι πλέον κτίρια- μάρτυρες της άρρηκτης σχέσης του καπνού με τις πόλεις τις καπνεργασίας, αποτυπώνουν όλες τις όψεις αυτής της πολύπλοκης σχέσης,: τις καθημερινές συνήθειες της δουλειάς, τον καταμερισμό εργασίας, τις σχέσεις εργασίας ανάμεσα στους καπνεμπόρους και τους καπνεργάτες- καπνεργάτριες, τις πολύ συχνά αιματηρές πολιτικές συγκρούσεις, απεργίες των καπνεργατών, τη μιζέρια, την εξαθλίωση, τη φυματίωση που θέριζε τους καπνεργάτες, αλλά και τους αγώνες, τους ήχους, τις κρυφές ερωτικές ματιές στα σαλόνια της επεξεργασίας, ακόμη και το άρωμα του καπνού μιας έντονης καθημερινής ζωής.
Έχουν μια συγκεκριμένη τυπολογία, μορφολογία και κατασκευαστική δομή. Η μορφολογία ορισμένες φορές επηρεάστηκε από την διαφορετική γεωγραφική θέση αλλά και από την χρονική περίοδο ανέγερσης. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το πώς και αν τα κτιριακά αποθέματα του τύπου αυτού επηρέασαν την ανάπτυξη και οργάνωση του αστικού ιστού των πόλεων στις οποίες εμφανίζονταν.
Μέσω της αποτύπωσης και της αρχιτεκτονικής τεκμηρίωσης , θα συλλεχθούν δεδομένα που θα βοηθήσουν 1) στην αναγνώριση της αρχιτεκτονικής δομής των κτιρίων, 2)των λειτουργικών και κατασκευαστικών τους χαρακτηριστικών. Θα αξιολογηθούν και θα εξαχθούν συμπεράσματα (μέσω της σύγκρισης) σχετικά με την τυπολογία τους, 3)Αν επηρέασαν την οργάνωση και την λειτουργία του αστικού χώρου.
Η συγκεκριμένη έρευνα εντοπίζεται σε μία συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης και στο τρίπολο:
• Καβάλα
• Ξάνθη
• Δράμα
Οι πόλεις αυτές είναι αντιπροσωπευτικές, έχουν αρκετά κοινά στοιχεία για την περίοδο ανάπτυξής τους και ήταν τα μεγαλύτερα κέντρα επεξεργασίας καπνού των Βαλκανίων.
Θα συγκριθούν κάποια παραδείγματα ελληνικών καπναποθηκών με παραδείγματα ευρωπαϊκών καπναποθηκών με σκοπό να γίνει αντιληπτό αν και σε πιο βαθμό επηρέασε τη μορφή η διαφορετική γεωγραφική τους θέση. Μέσα από την σύγκριση αυτή θα διερευνηθεί ποια ήταν η αρχιτεκτονική και δομική οργάνωση των Καπναποθηκών (τυπολογία, μορφολογία, κατασκευαστική δομή) αλλά και η ανάπτυξή τους στον αστικό ιστό.
  

Ερευνητικά ενδιαφέροντα

Η Ελπινίκη Παύλου είναι Αρχιτέκτονας Μηχανικός (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, 2013) και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (Π.Θ., 2012). Έχει πτυχίο από το “Ετήσιο πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης (ΕΠΠΑΙΚ)” της ΑΣΠΑΙΤΕ- (Ανώτατη σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης)ενώ είναι υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια, εκθέσεις αρχιτεκτονικού έργου, workshop και αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Παράλληλα, εργάζεται στον Βόλο.
Η έρευνα της εστιάζει αρχιτεκτονική και δομική οργάνωση των Καπναποθηκών (τυπολογία, μορφολογία, κατασκευαστική δομή) αλλά και η ανάπτυξή τους στον αστικό ιστό.
 

e-mail

lp-pav@hotmail.com