Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English
Απώλεια, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (1953-2016)
21/07/2016

Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, αρχιτέκτονας, καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, έφυγε από τη ζωή. Συνέβαλε πολλές φορές στο εκπαιδευτικό και διοικητικό έργο του τμήματός μας. Πολλοί από τους διδάσκοντες είχαν την τύχη να είναι φίλοι του και να συνεργαστούν μαζί του. Υπήρξε άνθρωπος σημαντικός και ακαδημαϊκός δάσκαλος μοναδικός. Πνεύμα ανήσυχο, ερευνητικό και κριτικό, με ευρύτατη καλλιέργεια, είχε τη διορατικότητα να αναγνωρίζει τις νέες κατευθύνσεις που ανοίγονται στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και το χάρισμα να μεταδίδει την εμπειρία του και τον ενθουσιασμό του στους μαθητές του. Τα ερευνητικά και ακαδημαϊκά του ενδιαφέροντα κάλυπταν ευρύτατο φάσμα πεδίων, όπως οι σχέσεις σχεδιασμού, τεχνολογίας και κατασκευής, ο ψηφιακός σχεδιασμός και η φιλοσοφία της τεχνολογίας. Με τα κείμενα και τα βιβλία του αφήνει σε όλους εμάς σημαντική κληρονομιά, πηγή δημιουργικής έμπνευσης και επιστημονικής έρευνας .

Βιογραφικό
Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Σπούδασε στο ΕΜΠ και έκανε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στη Γαλλία σε θέματα βιομηχανοποίησης της κατασκευής και φιλοσοφίας της τεχνολογίας. Δίδαξε σε σχολές του εξωτερικού και στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ από το 1991. Συμμετείχε σε ερευνητικά προγράμματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με θέματα την κατοικία, τις προδιαγραφές αποδόσεων, τις εφαρμογές των νέων τεχνολογιών στην αρχιτεκτονική. Από το 1999 ήταν υπεύθυνος του μεταπτυχιακού μαθήματος "Από τον συνολικό σχεδιασμό στην καθολική διαχείριση, αρχιτεκτονική και κοινωνία των πληροφοριών" του ΔΠΜΣ "Αρχιτεκτονική - σχεδιασμός του χώρου" του Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ. Σε συμμετοχές του σε συνέδρια και σε δημοσιεύσεις του έχει αναφερθεί στις αλλαγές που υφίσταται ο σχεδιασμός του χώρου στην κοινωνία των πληροφοριών. Άσκησε επαγγελματική δραστηριότητα από το 1977 με εκπονήσεις πολεοδομικών μελετών και μελετών κτιριακών έργων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Τα τελευταία χρόνια εστίαζε το ενδιαφέρον του σε μελέτες κτιριακών έργων που αντιμετωπίζουν τη συνύπαρξη ψηφιακής τεχνολογίας και φυσικού χώρου.

Περισσότερα για τη διδασκαλία, τα ερευνητικά ενδιαφέροντα και τα κείμενα του Δημήτρη Παπαλεξόπουλου στα:
https://www.arch.ntua.gr/person/215
http://www.ntua.gr/archtech/