Συνεδρία #2 ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ
Προσκεκλημένοι ομιλητές:
The Funambulist Magazine
Léopold Lambert
Forensic Architecture
Στέφανος Λεβίδης
Συντονισμός: Fabiano Micocci
Ερώτημα: Φοίβη Γιαννίση
CV
Το περιοδικό The Funambulist Magazine είναι ένα ανεξάρτητο έντυπο και διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης, το οποίο δημοσιεύσει μηνιαία ή διμηνιαία θεματικά τεύχη. Ξεκίνησε να κυκλοφορεί σε έντυπη μορφή τον Σεπτέμβριο του 2015 ενισχύοντας τόσο τη δραστηριότητα του ομώνυμου blog, το οποίο λειτουργεί από το 2010 όσο και τη σειρά των podcasts Archipelago (από το 2013), η οποία, τα τελευταία τρία χρόνια έχει δημοσιοποιήσει πάνω από 110 συζητήσεις με σημαντικούς/ες διανοούμενους/ες και δημιουργούς από όλον τον κόσμο. Ο υπότιτλος του περιοδικού "πολιτικές του χώρου και των σωμάτων" δηλώνει ότι το περιεχόμενό του αφορά την διερεύνηση των πολιτικών σχέσεων ανάμεσα στον σχεδιασμένο και κτισμένο χώρο και τα σώματα. Μέσα από αυτή τη θέση, το περιοδικό επιχειρεί να κατασκευάσει γέφυρες ανάμεσα στα επιστημονικά πεδία του σχεδιασμού, των ανθρωπιστικών επιστημών και των μετα-αποικιακών σπουδών και τον κόσμο του πολιτικού ακτιβισμού. Το περιοδικό έχει δημοσιεύσει θεματικά τεύχη με ενδεικτικούς τίτλους όπως, "Militarized Cities", "Suburban Geographies", "Clothing Politics", "Carceral Environments", "Design & Racism", "Object Politics" κ.α.
Ο Léopold Lambert είναι αρχιτέκτονας με έδρα το Παρίσι, ο οποίος έζησε και εργάστηκε, επίσης, στο Χονγκ Κόνγκ, τη Βομβάη και τη Νέα Υόρκη. Είναι ιδρυτής και αρχισυντάκτης του περιοδικού The Funambulist magazine, του ομώνυμου διαδικτυακού ιστότοπου / ημερολογίου (blog) καθώς και του διαδικτυακού ραδιοφώνου (podcast) Archipelago. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων όπως τα Weaponized Architecture: The Impossibility of Innocence (dpr-barcelona, 2012), The Funambulist Pamphlets, Vol. 1–11 (punctum books, 2013–15), Topie Impitoyable: The Corporeal Politics of the Cloth, the Wall, and the Street (punctum, 2016) και La politique du bulldozer (The Politics of the Bulldozer, Éditions B2, 2016). Είναι, επίσης επιμελητής των The Funambulist Papers, Vol. 1–2 (punctum, 2013–15). Συμπληρωματικά με τη συστηματική ενασχόλησή του με όλα τα παραπάνω μέσα (media) όπως ο σχεδιασμός, η συγγραφή, η επιμέλεια, οι ηχητικές καταγραφές, δημιουργεί συστηματικό χαρτογραφικό έργο με στόχο να αναδείξει ζητήματα των καθοριστικών, χωρικών, πολιτικών συνθηκών στην Παλαιστίνη και τα γαλλικά προάστια (banlieues). Σποραδικά δημοσιεύει και το φωτογραφικό του έργο.
H διεπιστημονική ομάδα ForensicArchitecture με επικεφαλής τον αρχιτέκτονα Eyal Weizman έχει ως έδρα της το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Goldsmiths). Δημιουργήθηκε το 2010 συγκροτώντας ένα παράδειγμα νέας αρχιτεκτονικής πρακτικής, η οποία βασίζεται στη χρήση αρχιτεκτονικών εργαλείων, τεχνικών και τεχνολογιών προκειμένου μπορούν να διερευνηθούν, μέσα από τα στοιχεία του χώρου, υποθέσεις κρατικής βίας και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε διεθνές επίπεδο. Η ομάδα αναπτύσσει νέες τεχνικές τεκμηρίωσης (evidence based techniques) και αναλαμβάνει αρχιτεκτονική και πολυμεσική έρευνα εκ μέρους κοινοτήτων που έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα από την κρατική βία, συνεργάζεται με εισαγγελικές υπηρεσίες και διεθνείς οργανισμούς που παρεμβαίνουν σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης.Οι πρακτικές των FA αναπτύχθηκαν ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν συγκλίνοντα φαινόμενα όπως η στρατιωτικοποίηση των πόλεων, η διάβρωση των διαδικασιών τεκμηρίωσης περιστατικών κρατικής εγκληματικότητας μέσα από την ανάδυση και αναπαραγωγή των μηντιακών ανοιχτών τεχνολογιών ('image flotsam'), την αυξημένη χρήση εικονοληψίας με smartphones-στην καταγραφή παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τις αστικές συγκρούσεις- με στόχο να διαθέτει η κοινωνία των πολιτών τα δικά της μέσα παραγωγής πειστηρίων που μπορούν να επηρεάσουν τη νομοθεσία, την πολιτική και τη διαμεσολάβηση.
Ο Στέφανος Λεβίδης είναι αρχιτέκτονας οπτικός και χωρικός ερευνητής. Ως μέλος της ομάδας Forensic Architecture επιβλέπει την έρευνα που αφορά στο σύνορο και τη μετανάστευση. Το 2020 ολοκλήρωσε το διδακτορικό του με τίτλο «Border Natures. The Environment as Weapon at the Edges of Greece» στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Έρευνας του Κολεγίου Goldsmiths, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Αποφοίτησε από την Αρχιτεκτονική Σχολή Bartlett του University College London (Πανεπιστήμιο του Λονδίνου) και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών από το Iνστιτούτο Προηγμένης Αρχιτεκτονικής της Καταλονίας (IAAC). Ως μέλος της ομάδας Forensic Architecture ήταν υποψήφιος για το βραβείο Turner το 2018, και έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις και διαλέξεις διεθνώς. Η προσωπική του χωρική και οπτική πρακτική έχει επίσης παρουσιαστεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ η έρευνά του στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει υποβληθεί ως πειστήριο σε εγχώρια και διεθνή δικαστήρια. Έχει βραβευτεί από την ARTWORKS (2021) και είναι Fellow του Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.