Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English
Docta Spes Συνεδρία #1: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
10/11/2022

Συνεδρία #1 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Χαιρετισμός του προέδρου του Τμήματος  (ΤΑΜ ΠΘ) Κώστα Μανωλίδη

Εισαγωγή στο εγχείρημα Docta Spes*  Ίρις Λυκουριώτη

Προσκεκλημένοι ομιλητές:

Research and Degrowth (RnD) Barcelona
Άγγελος Βαρβαρούσης
Γιώργος Καλλής

P2P Lab - Tzoumakers
Βασίλης Κωστάκης
Αλέκος Πανταζής

Συντονισμός: Ίρις Λυκουριώτη, Κώστας Μανωλίδης
Ερώτημα: Μαρία Βροντίση, Δημήτρης Ψυχογιός

 

 

CV

Η ομάδα RESEARCH AND DEGROWTH (R&D) BARCELONA είναι μέρος της ερευνητικής κολεκτίβας R&D που ασχολείται με την έρευνα, την ενημέρωση και τη μετατόπιση της κοινής γνώμης, σε θέματα που αφορούν την αποανάπτυξη. Η R&D ορίζει ως αποανάπτυξη την πολυεπίπεδη εθελοντική μετάβασή μας προς την μείωση της παραγωγής και της κατανάλωσης στοχεύοντας στην οικολογική βιωσιμότητα, στην καλή ζωή, στην ελευθερία και στην κοινωνική δικαιοσύνη. Για την R&D, η αποανάπτυξη βασίζεται θεμελιωδώς στην οικολογία, τα οικολογικά οικονομικά, την ανθρωπολογία, την ψυχολογία και τις κοινωνικές επιστήμες. Κατά τη διαδικασία της αποανάπτυξης, η R&D τοποθετεί κεντρικά στο εγχείρημα τη δημοκρατία, τη διεθνή συνεργασία και την κατανόηση, ως απάντηση στους κοινωνικούς αποκλεισμούς, την πολιτική κατακερματοποίηση και τον αυταρχισμό. Η R&D λειτουργεί σαν φορέας συνάντησης επιστημόνων, κοινωνίας των πολιτών, επαγγελματιών και ακτιβιστών με στόχο να σκεφτούν μαζί, να φανταστούν, να συζητήσουν και να δημιουργήσουν προτάσεις βιώσιμης αποανάπτυξης. Η R&D υποστηρίζει την πληθυντικότητα στη συγκρότηση στρατηγικών αποανάπτυξης ώστε να είναι δυνατή η επίτευξη κοινωνικής ισότητας και οικολογικής βιωσιμότητας. Αυτή η πληθυντικότητα περιλαμβάνει τόσο την έμπρακτη συμμετοχή των πρωτοβουλιών βάσης (grass-roots) όσο και τις θεσμικές παρεμβάσεις, τόσο τη συστηματική εργασία εντός του πανεπιστημιακού χώρου όσο και την πολιτική πράξη και, τέλος, τη συγκρότηση εναλλακτικών προτάσεων που αντιτίθενται σε πολιτικά καταστροφικά εγχειρήματα για το περιβάλλον και την κοινωνία, σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Η R&D δραστηριοποιείται κυρίως στην Ισπανία και τη Γαλλία αλλά διοργανώνει διεθνείς συναντήσεις σε όλο και περισσότερα μέρη της Ευρώπης και του κόσμου. Έχει συγκροτήσει, πλέον, ένα άτυπο δίκτυο συνεργασίας με συναφείς ομάδες που προέρχονται από 40 περίπου χώρες.

Ο Άγγελος Βαρβαρούσης είναι πολεοδόμος με παράλληλες σπουδές στην ανθρωπογεωγραφία, την αστική και νησιωτική πολιτική οικολογία. Εργάζεται ως ερευνητής και διδάσκων στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και είναι διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος Degrowth: Ecology, Economics, Policy. Ταυτόχρονα, είναι μέλος της ερευνητικής κολεκτίβας Research and Degrowth πρωτοπόρας συλλογικότητας στον χώρο της έρευνας για την βιώσιμη αποανάπτυξη παγκοσμίως. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν θέματα αστικής αποανάπτυξης και αποαστικοποίησης, ήπιας νησιωτικής ανάπτυξης, βιώσιμης διαχείρισης κοινών πόρων και ενναλακτικών τρόπων ζωής. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και επιστημονικών άρθρων με πιο πρόσφατο το βιβλίο Liminal Commons, στο οποίο πραγματεύεται τη μετασχηματιστική δυναμική της εφήμερης συλλογικής δράσης.

Ο Γιώργος Καλλής είναι οικονομολόγος της οικολογίας, πολιτικός οικολόγος και Καθηγητής στο Institute of Environmental Science and Technology [Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας] της Βαρκελώνης (Catalan Institution for Research and Advanced Studies – ICREA [Καταλανικό Ίδρυμα Ερευνών και Προηγμένων Μελετών]). Είναι συντονιστής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πολιτικής Οικολογίας, ιδρυτικό μέλος της ερευνητικής κολλεκτίβας Research and Degrowth και έχει γράψει τέσσερα βιβλία για την Αποανάπτυξη όπως τα Limits. Why Malthus Was Wrong and Why Environmentalists Should Care (Stanford University Press, 2019) καιThe Case for Degrowth (Polity Press, 2020). Η έρευνά του κινητοποιείται από την αναζήτηση τρόπων για να ξεπεραστούν οι εννοιολογικές διαιρέσεις ανάμεσα στο κοινωνικό και το φυσικό με ιδιαίτερη έμφαση στις πολιτικο-οικονομικές ρίζες της περιβαλλοντικής κατάρρευσης και των άνισων επιπτώσεων αυτής αναλόγως με την ισχύ, το εισόδημα και την κοινωνική τάξη των υποκειμένων που τις υφίστανται. Η τρέχουσα έρευνά του εστιάζει στην υπόθεση της Αποανάπτυξης και της μετάβασης προς μια κοινωνία που ευδοκιμεί χωρίς οικονομική μεγέθυνση. Στο παρελθόν έχει εργαστεί στην ερευνητική ομάδα Energy and Resources του Πανεπιστημίου Berkeley στην Καλιφόρνια ως υπότροφος Marie Curie. Είναι διδάκτωρ Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και απόφοιτος των πανεπιστημίων Universitat Pompeu Fabra της Βαρκελώνης (MSc στα Οικονομικά) και Imperial College του Λονδίνου (MSc στη Μηχανική Περιβάλλοντος και πτυχίο Χημείας).

Το P2P LAB είναι μια διεπιστημονική ερευνητική κολεκτίβα που επικεντρώνεται στα κοινά και την τεχνολογία. Αποστολή του είναι η δημιουργία διεπιστημονικών οπτικών σχετικά με τα διάφορα ομότιμα εγχειρήματα, η συγγραφή άρθρων, βιβλίων και αναφορών πάνω στα ερευνητικά ενδιαφέροντα του εργαστηρίου, η διοργάνωση ανοικτών δραστηριοτήτων δράσης και επιμόρφωσης σχετικά με τα διαθέσιμα εργαλεία για τη δημιουργική αλλαγή των κοινωνιών.

Ο Βασίλης Κωστάκης, με έδρα τα Ιωάννινα, είναι Καθηγητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Ταλίν, ενώ είναι συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, στο ΕΚΠΑ και στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. Είναι ο ιδρυτής της ερευνητικής κολλεκτίβας P2P Lab και ιδρυτικό μέλος του ορεινού εργαστηρίου "Τζουμέικερς".

Ο Αλέκος Πανταζής, με έδρα τον Βόλο, είναι Επίκουρος Καθηγητής Ομότιμης Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και επισκέπτης καθηγητής στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Political Ecology, Degrowth and Environmental Justice" στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. Είναι ιδρυτικό μέλος της ερευνητικής κολλεκτίβας P2P Lab και του ορεινού εργαστηρίου "Τζουμέικερς".