Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English
Έκθεση Διπλωματικών Εργασιών 2020-22
31/05/2023

Έκθεση Διπλωματικών Εργασιών 2020-22
Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνική Σχολή, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Διάρκεια: 31 Μαΐου – 30 Ιουνίου 2023

Εγκαίνια: Τετάρτη, 31 Μαΐου 2023 // 19:00

Ισόγειο - Κεντρικός διάδρομος, ΤΑΜ ΠΘ, Πεδίο Άρεως, Βόλος

Η Έκθεση παρουσιάζει τις 78 καλύτερεςδιπλωματικές εργασίες που ολοκληρώθηκαν στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (ΤΑΜ ΠΘ) τα έτη 2020-21 (52) και 2021-22 (26). Θα διαρκέσει από τις 31 Μαΐου μέχρι 30 Ιουνίου 2023 και επιδιώκει να προβάλει τις προσπάθειες και επιτεύγματα των νέων αποφοίτων αλλά και να φωτίσει τις δυναμικές μεταλλαγές στην εκπαιδευτική κουλτούρα του Τμήματος όπως διαμορφώθηκε σε μια κρίσιμη συγκυρία.

Αυτές τις δύο χρονιές, οι διπλωματικές εργασίες, όπως και η εκπαιδευτική δραστηριότητα, συνεχίστηκε εν μέσω της πανδημίας COVID-19 και πρωτοφανών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας. Η έκθεση σηματοδοτεί την επιστροφή σε δραστηριότητες επανασύνδεσης της εκπαιδευτικής κοινότητας σε φυσικούς χώρους. Δίνει την ευκαιρία να στοχαστούμε κριτικά για μια συνθήκη που δοκίμασε όχι μόνο ατομικά και συλλογικά όρια αλλά και τις καθιερωμένες μεθόδους διδασκαλίας στην αρχιτεκτονική εκπαίδευση και να επανεξετάσουμε τις προτεραιότητές της απέναντι σε πολλαπλές κρίσεις: από τις πανδημίες μέχρι την κλιματική αλλαγή. 

Η Έκθεση καταλαμβάνει τον ισόγειο κεντρικό διάδρομο του ΤΑΜ ΠΘ, εκεί όπου διασταυρώνονται καθημερινά φοιτήτριες και φοιτητές, διδάσκουσες και διδάσκοντες, εργαζόμενες και εργαζόμενοι. Επιδιώκει έτσι να συμβάλει στην επανοικειοποίηση του κτιρίου ως κοινού τόπου αναφοράς αλλά και να τονίσει τιςσυνδέσεις μεταξύ των ευρύτερων ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων του Τμήματος με τους προβληματισμούς, τις νέες ιδέες και σχεδιαστικούς πειραματισμούς που αναπτύσσονται κατεξοχήν στις διπλωματικές εργασίες μέσα από τη στενή συνεργασία διδασκόντων και φοιτητών/τριών. Κάθε μια από τις 78 διπλωματικές εργασίες, αλλά και ως σύνολο, υπογραμμίζουν τη σημασία της αρχιτεκτονικής εκπαίδευσης ως κρίσιμο πεδίο συνύπαρξης, διαλόγου, ζύμωσης, δημιουργίας και καλλιέργειας ελπιδοφόρων προοπτικών για το μέλλον.

Αφιερώνουμε αυτήν την εκδήλωση στη μνήμη του αγαπημένου φίλου, συναδέλφου, και δασκάλου Σπύρου Παπαδόπουλου (1966-2023) που έφυγε πρόωρα. Οι διπλωματικές εργασίες που επέβλεψε ως διδάσκων του ΤΑΜ ΠΘ από το 2000 - μερικές από τις οποίες ξεχωρίζουν στην φετινή έκθεση - αποτελούν ένα μόνο μέρος του πολυσχιδούς ερευνητικού και διδακτικού του έργου που άφησε έντονο αποτύπωμα στην ταυτότητά και την κοινότητα του Τμήματος. Κλείνοντας την ακαδημαϊκή χρονιά του 2023 με την Έκθεση ως μια συλλογική πράξη, κάνουμε μια πρώτη απόπειρα διαχείρισης του δυσαναπλήρωτου κενού που αφήνει ο Σπύρος Παπαδόπουλος με μια εορταστική, πληθωρική και αισιόδοξη συνάντηση, έτσι όπως φανταζόμαστε θα την ήθελε και ο ίδιος.

Δείτε την αφίσα και τον κατάλογο της έκθεσης. 

Επιμέλεια έκθεσης, εκ μέρους ΤΑΜ ΠΘ
Πανηγύρης, Κωστής
Micocci, Fabiano
Συμεωνίδου, Ιωάννα
Φωκαΐδης, Πέτρος

Υποστήριξη
Διαμαντούλη, Ελίκη
Λιόκα, Στυλιανή-Γεωργία
Μάρου, Θάλεια
Μητσιμπόνας, Δημήτρης
Σαββίδου, Στέλλα
Τοπαλόγλου, Ελένη

Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας & Οπτικοακουστικής Τεκμηρίωσης
Καλαούζης, Γιώργος
Πισπίρη, Ελένη

Διοικητικά/Οικονομικά:
Γκάτα, Νάνσυ

Γραμματεία:
Δημουλάς, Χρήστος
Κόνιαρη, Σοφία