Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English
Διάλεξη Νότας Πάντζου: Διαχείριση πολιτιστικών τοπίων και τοπικές κοινωνίες
29/05/2023

Διαχείριση πολιτιστικών τοπίων και τοπικές κοινωνίες
Νότα Πάντζου

Δευτέρα, 29 Μαϊου 2023, 14:00
Aίθουσα Γ, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Σύνδεσμος zoom: https://bit.ly/NotaPantzou29052023


Σύνοψη διάλεξης
Η διάλεξη θα εισάγει τους φοιτητές/φοιτήτριες στην έννοια της πολιτιστικής κληρονομιάς και συγκεκριμένα θα καταπιαστεί με ζητήματα προστασίας και διαχείρισης των πολιτιστικών τοπίων. Μέσα από το παράδειγμα σχεδιασμού ενός πάρκου πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή της Πελοποννήσου, θα παρουσιαστούν οι ενέργειες προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος και θα εξεταστεί η σχέση των κατοίκων της περιοχής με την τοπική πολιτιστική κληρονομιά.

Συνοπτικό βιογραφικό ομιλήτριας
H Νότα Πάντζου είναι επίκουρη καθηγήτρια με γνωστικό αντικείμενο «Πολιτισμική Κληρονομιά: Διαχείριση και Προβολή» στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος ΣΕΠ του ΕΑΠ στο ΠΜΣ «Τέχνη-Πολιτιστική Κληρονομιά-Αναπτυξιακές Πολιτικές». Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη «Διαχείριση Μουσείων και Αρχαιολογικής Κληρονομιάς» στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Southampton ως υπότροφος των ιδρυμάτων Α.Γ. Λεβέντης και Α. Σ. Ωνάσης. Από το 2001 έχει συνεργαστεί με ελληνικούς και διεθνείς φορείς και οργανισμούς σε προγράμματα και δράσεις πάνω στη διαχείριση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι αναπληρώτρια διευθύντρια του Θερινού Σχολείου «Πάρκο Παρράσιας Κληρονομιάς». Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα συμπερι­λαμβάνουν την αρχαιολογική και μουσειακή διαχείριση, την αρχαιολογία του πρόσφατου παρελθόντος, τη διαχείριση και ανάδειξη της δύσκολης κληρονομιάς και τη δημόσια αρχαιολογία. Έχει δημοσιεύσει μελέτες σε ακαδημαϊκά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων. Συνεπιμελήθηκε τον τόμο «Εισαγωγή στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς» (Εκδόσεις Ασίνη, 2020).

Η διάλεξη υλοποιείται στο πλαίσιο του μαθήματος "Ειδικά θέματα θεωρίας και κριτικής της αρχιτεκτονικής και της τέχνης".
Διδάσκουσα: Κατερίνα Χατζηκωνσταντίνου