CIRCUl ABILITY. rethinking networks of architectural production
ERASMUS+ Blended Intensive Programme. ΒΟΛΟΣ + ΑΜΒΕΡΣΑ. 3-14 Ιουλίου 2023
Η Ερευνητική Μονάδα Δομικών Κατασκευών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συμμετέχει στο εργαστήριο circulability, που θα λάβει χώρα σε Βόλο (Ελλάδα) και Αμβέρσα (Βέλγιο), το διάστημα 3-14 Ιουλίου 2023, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ERASMUS+ BIP.
*** ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ***
Το εργαστήριο είναι ανοιχτό σε σπουδαστές που έχουν ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο σπουδών (1ο & 2ο έτος) και ενδιαφερονται για ζητήματα βιωσιμότητας και κυκλικής οικονομίας στον σχεδιασμό.
ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΕΩΣ 31 ΜΑΙΟΥ 2023 στο email: omadak@gmail.com
[με ΕΝΑ αρχείο pdf 2-3 σελίδων A4, με συνοπτικό βιογραφικό + portfolio εργασιών]
* Το εργαστήριο δίνει 3 ECTS.
* Το εργαστήριο διοργανώνεται στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS+ BIP (Blended Intensive Programmes). Το πρόγραμμα χρηματοδοτει τον κάθε συμμετέχοντα με το ποσό των 70 ευρώ την ημέρα, που καλυπτει και την μετακινηση, ενώ η διαμονή προσφέρεται από τον διοργανωτή, το Πανεπιστημιο της Αμβερσας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα BIP, βλ. ΕΔΩ.
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ
Toεργαστήριο πραγματεύεται την παρουσία της κυκλικής οικονομίας στην κατασκευαστική βιομηχανία και έχει ως αντικείμενο τη διερεύνηση των συντελεστών και δικτύων που εμπλέκονται σε σχετικές πρακτικές ή διαμορφώνουν τα σχετικά πλαίσια, μέσα από οργανωμένες, ή μη, δομές (αρχιτεκτονικά γραφεία, τεχνικές εταιρείες, εργολάβοι οικοδομών, κατασκευαστικοί όμιλοι, δημόσιοι ή ιδιωτικοί φορείς, πολιτεία, θεσμοί, κοινωνία των πολιτών, …).
Όπως διαπιστώνεται σε πλήθος διεθνών αναφορών για την κλιματική κρίση, η κατασκευαστική βιομηχανία ευθύνεται σε κρίσιμο ποσοστό για την κατανάλωση των πόρων του πλανήτη και την παραγωγή απορριμμάτων, καθώς και για εκτενές ενεργειακό αποτύπωμα σε παγκόσμια κλίμακα. Παρόλ’ αυτά, τα τελευταία χρόνια, ένας αξιόλογος αριθμός καινοτόμων πρακτικών και στρατηγικών για την επανάχρηση υλικών, στοιχείων ή και δομών μεγαλύτερης κλίμακας, αναδύεται σε θεωρητικό, αλλά και πρακτικό επίπεδο, αν και παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αποσπασματικές, περιορισμένες σε τοπικό επίπεδο και άγνωστες στο ευρύ κοινό.
Το εργαστήριο επιχειρεί να αποτυπώσει τα δίκτυα κυκλικής οικονομίας στον κατασκευαστικό κλάδο, προκειμένου να χαρτογραφήσει το ευρωπαϊκό τοπίο μέσα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε τοπικού/ εθνικού παραδείγματος, συζητώντας το μεγάλο εύρος των παραγόντων (κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές, νομοθετικές, … συνιστώσες) πέραν από την αρχιτεκτονική παραγωγή, που διαμορφώνουν το σχεδιασμό που ορίζεται από το διαθέσιμο (availability-baseddesign). Τα παραδείγματα μελέτης θα αντληθούν από τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, την Ελλάδα, το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λιχτενστάιν/ Ελβετία.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
- 3-7 Ιουλίου2023 | VIRTUAL COMPONENT
ΒΟΛΟΣ, Ελλάδα. Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
. Διερευνηση του τοπικου/ εθνικου δικτυου
- 10-14 Ιουλίου 2023 | PHYSICAL COMPONENT
ΑΜΒΕΡΣΑ, Βέλγιο. Faculty of Design Sciences, University of Antwerp
. Γνωριμια με την Βελγική πραγματικότητα, μέσα από επισκέψεις πεδίου, παρουσιάσεις, διαλέξεις, συνεντεύξεις παραγόντων του τοπικού δικτύου (αρχιτέκτονες, μηχανικοί, εργολάβοι, εταιρείες υλικών ανακύκλωσης και επανάχρησης, φορείς, …)
. Συγκριτική μελέτη των τοπικών δικτύων, μέσα από εμπεριστατωμένο διάλογο
ΕΤΑΙΡΟΙ
- University of Antwerp/ Antwerp, Belgium [διοργανωτής]
- Amsterdam Academy of Architecture/ Amsterdam, Netherlands
- University of Liechtenstein/ Vaduz, Liechtenstein
- Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας/ Βόλος, Ελλάδα
ΠΛΑΙΣΙΟ
Το εργαστήριο διοργανώνεται στο περιθώριο του ερευνητικού έργου ERASMUS+ CRAFTINGCIRCULARITY– Rethinking Sustainable Design and Construction in Architecture, στο οποίο συμμετέχει η Ερευνητική Μονάδα Δομικών Κατασκευών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το έργο επιχειρεί να διερευνήσει, αφενός, το εύρος των σύγχρονων πρακτικών βιώσιμου σχεδιασμού κτιριακών κατασκευών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και να τις μεταφέρει, αφετέρου, στην αρχιτεκτονική εκπαιδευτική κοινότητα, προκειμένου να καλλιεργήσει ένα νέο παράδειγμα σχεδιασμού, που θα λαμβάνει υπόψη τη διαθεσιμότητα πρώτων υλών σε τοπικό επίπεδο (resource availability design) και την ενσωμάτωση αρχών κυκλικότητας στον σχεδιασμό (circular design thinking).
Στα πλαίσια του έργου, πραγματοποιούνται μεταξύ άλλων, τρία design-build workshops:
. REUSING ELEMENTS. Amsterdam, Netherlands. Άνοιξη2023
. REUSING MATERIALS. Trondheim, Norway. Φθινόπωρο2023
. REUSINGSTRUCTURES. Βόλος, Ελλάδα. Άνοιξη 2024