Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English
Διάλεξη Ευαγγελίας Χατζηκωνσταντίνου: Αστικός εκσυγχρονισμός, οδικό δίκτυο και πόλη
27/03/2023

Αστικός εκσυγχρονισμός, οδικό δίκτυο και πόλη. Το παράδειγμα της λεωφόρου Συγγρού στο πέρασμα από τον 19ο στον 20ο αιώνα.

Ευαγγελία Χατζηκωνσταντίνου

Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2023, 14:00
Aίθουσα Γ, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Σύνοψη διάλεξης

Η λεωφόρος Συγγρού, η εμβληματική λεωφόρος που συνέδεε απευθείας «άνευ παρεκκλίσεων και καμπυλώσεων» την Αθήνα με τη θάλασσα δόθηκε σε δημόσια χρήση το Νοέμβριο του 1904. Ο σχεδιασμός του άξονα ήταν αποτέλεσμα μακράς διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλήνων και ξένων τεχνικών, φορέων της διοίκησης και ιδιοκτητών, η κατασκευή του συναρτήθηκε με την εισαγωγή νεωτερικών απόψεων για την πόλη και τις υποδομές, ενώ το έδαφός του αποτέλεσε επί δεκαετίες πεδίο τεχνολογικού πειραματισμού και διαφιλονικούμενο τόπο μεταξύ διαφορετικών χρήσεων και χρηστών. Μέσα από τη μελέτη του παραδείγματος της λεωφόρου Συγγρού και με τη συμβολή αρχειακού υλικού και πρόσφατων θεωρητικών προσεγγίσεων θα συζητήσουμε τη σχέση του νέου με το παρελθόν και τις μετατοπίσεις, τις εντάσεις και συγκρούσεις που σχετίζονται με την παραγωγή του μοντέρνου χώρου στην Ελλάδα τον 19ο αιώνα και την περίοδο του Μεσοπολέμου.  Επιπλέον, θα διερευνήσουμε πώς έγινε αντιληπτή και πώς υλοποιήθηκε στην Ελλάδα η ιδέα του τεχνικού εκσυγχρονισμού και πώς αυτή αρθρώθηκε με την ιδέα της προόδου, την αστική και περιφερειακή ανάπτυξη και τις προσδοκίες χειραφέτησης ευρύτερων κοινωνικών ομάδων.

Σύντομο βιογραφικό
Η Ευαγγελία Χατζηκωνσταντίνου είναι αρχιτέκτονας – πολεοδόμος, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολεοδομία και διδακτορικό στην ιστορία της πόλης. Έχει εργαστεί ως πολεοδόμος στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, και ως ερευνήτρια στο Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος ΕΜΠ. Έχει διδάξει πολεοδομία στο ΕΜΠ, στο πρόγραμμα «Ακαδημία Πλάτωνος» του ΕΚΠΑ και στο College Year in Athens. Η έρευνα της επικεντρώνεται στη μελέτη της πόλης μέσα από την ιστορία, τις χωρο-κοινωνικές ανισότητες, το περιβάλλον και την ενέργεια.  Στη διατριβή της εστίασε στην κατασκευή υποδομών αναλύοντας στις χωρο-κοινωνικές και τεχνολογικές δυναμικές που έκαναν τους δρόμους στη μακρά διάρκεια βασικό σύμβολο του ελληνικού εκσυγχρονισμού. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα και κεφάλαια βιβλίων και το βιβλίο «Γεωγραφίες της ενεργειακής φτώχειας στην Αθήνα της κρίσης», σε συνεργασία με τη Φερενίκη Βαταβάλη.

Δείτε την αφίσα.

Η διάλεξη υλοποιείται στο πλαίσιο του μαθήματος "Ειδικά θέματα θεωρίας και κριτικής της αρχιτεκτονικής και της τέχνης". Διδάσκουσα: Κατερίνα Χατζηκωνσταντίνου.