Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English
Ημερίδα: Ωραίο, φριχτό και απέριττο τοπίον!
07/06/2003

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ανταλλαγή απόψεων και η εξαγωγή συμπερασμάτων γύρω από θέματα προσέγγισης και ερμηνείας του τοπίου και ανίχνευσης των δυνατοτήτων δημιουργικής παρέμβασης σε αυτό.
Οι αρχιτεκτονικές αναζητήσεις των τελευταίων χρόνων έχουν ενστερνιστεί την έννοια του τοπίου ως ένα κομβικό εργαλείο για την ανάγνωση και ανασύνταξη του αστικού και περιαστικού χώρου. H εξέλιξη αυτή έχει φέρει το τοπίο στο προσκήνιο της αρχιτεκτονικής έρευνας διευρύνοντας την οπτική της από τη μονάδα του οικοδομήματος σε εκτενέστερα χωρικά σύνολα.
Στον ελληνικό χώρο όμως η μεγάλη κλίμακα της υπαίθρου όπως και της πόλης, αντιμετωπίζεται ακόμα ως ένα αδρανές πεδίο ευκαιριακών και ασύντακτων παρεμβάσεων που σπάνια στηρίζονται στη στρατηγική συμβολή της αρχιτεκτονικής σκέψης. Ο σχεδιασμός του τοπίου ως συγκροτημένη παρέμβαση στην ύπαιθρο ή στον αστικό χώρο είναι είτε απών είτε αγκυλωμένος σε μια στενή και ξεπερασμένη λογική ευπρεπισμού.
Το τοπίο δεν νοείται μόνον ως ένα άθροισμα μετρήσιμων περιβαλλοντικών και ανθρωπολογικών δεδομένων. Είναι επίσης το σύνολο των υποκειμενικών προσλήψεων όπως διαθλώνται μέσα από τα νοητικά και ιδεολογικά πρίσματα που κατασκευάζουν οι σύνθετες και συχνά παθογενείς σχέσεις του πολιτισμού με τη φύση.
Γύρω από αυτό το πολυσήμαντο πεδίο όπου διασταυρώνονται πολλαπλές διεργασίες και αντιλήψεις είναι επιβεβλημένη η εκκίνηση μιας διεπιστημονικής έρευνας σε μια κατεύθυνση όχι μόνο κατανόησης αλλά και αναδιαμόρφωσης της πραγματικότητας. Στην έρευνα αυτή εκτός από τις επιστημονικές αναλύσεις είναι πολύτιμες και οι εγκάρσιες εμβαθύνσεις του θεωρητικού και καλλιτεχνικού στοχασμού.
Το αρχιτεκτονικό βλέμμα, έχοντας την δυνατότητα να κατοπτεύσει και να διαπεράσει διαφορετικά πεδία, μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη στην αναζήτηση μιας προοπτικής ανασύνθεσης και ανάκαμψης του τοπίου. Στη διερεύνηση των όρων αυτής της προοπτικής εγγράφεται ο προβληματισμός της ημερίδας που φιλοδοξεί να συνεισφέρει σε μια νέα δυναμική γύρω από το τοπίο στην Ελλάδα.
Στην εκδήλωση επιχειρείται να καταγραφεί το στίγμα μιας νεότερης γενιάς ανθρώπων που έχουν ασχοληθεί με θέματα τοπίου. Θα συμμετάσχουν με εισηγήσεις οι: Αριστείδης Αντονάς, Μαρία Γούλα, Θωμάς Δοξιάδης, Βαγγέλης Ιωακειμίδης, Νίκος Καζέρος, Κώστας Μανωλίδης, Χάρις Μιχαηλίδου, Αλέξανδρος Μποφίλιας, Μανώλης Σκούφιας, Τζίλυ Τραγανού και Χαρίκλεια Χάρη.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Κτίριο Σπίρερ στον Βόλο. 

Δείτε την αφίσα.

Έκδοση