Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English
Διάλεξη του Θάνου Ανδρίτσου & Δημήτρη Πούλιου: Σχεδιασμός - Συμμετοχή - Βιωσιμότητα
15/12/2022

Την Πέμπτη 15/12/2022 στις 14:00 στην αίθουσα Γ θα δοθεί διάλεξη της Commonspace (του Θάνου Ανδρίτσου και του Δημήτρη Πούλιου) με τίτλο "Σχεδιασμός - Συμμετοχή - Βιωσιμότητα: ανάμεσα σε διεθνείς αναφορές και τοπικές εμπειρίες" στο πλαίσιο των μαθημάτων "Κριτικές διερευνήσεις της σύγχρονης αρχιτεκτονικής" και "Μεθοδολογίες του σχεδιασμού".

Δείτε την αφίσα.

H Commonspace είναι μια συνεργατική - διεπιστημονική ομάδα σχεδιασμού που λειτουργεί από το 2012 ως δίκτυο συνεργατών, το 2015 απέκτησε τη μορφή της ΚΟΙΝΣΕΠ με το όνομα CPD- Creating Spaces και πλέον είναι Συνεταιρισμός Εργαζομένων. Τα μέλη και η ευρεία γκάμα συνεργατών της Commonspace αποτελούν ένα δίκτυο ειδικών και επιστημόνων που ασχολούνται με τον σχεδιασμό της πόλης και του χώρου μέσα από μια πληθώρα αντικειμένων και ειδικοτήτων, συνδυάζοντας ερευνητική δουλειά με πλούσιο μελετητικό έργο.

​Παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στον τομέα των χωρικών στρατηγικών, της αρχιτεκτονικής, της κοινωνικής έρευνας, του αστικού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού και του συμμετοχικού σχεδιασμού μέσω καινοτόμων εργαλείων και διαδικασιών. Επιδιώκει να αποτελεί συνδετικό κρίκο μεταξύ των πολιτών, των κοινωνικών θεσμών και των δημόσιων αρχών, έναν κόμβο ανταλλαγής γνώσεων, ιδεών και εφαρμοσμένων πρακτικών μεταξύ πολιτών, εμπειρογνωμόνων και φορέων λήψης αποφάσεων.

Στον πυρήνα της προσέγγισης και της μεθοδολογίας μας,βρίσκεται η προώθηση του συμμετοχικού σχεδιασμού, σε όλες τις κλίμακες και με ένα μεγάλο εύρος εφαρμογών: από τον συν-σχεδιασμό κτιρίων και δημόσιων χώρων, μέχρι την συν-απόφαση για ζητήματα χωρικής ανάπτυξης, διαμόρφωσης πολιτικών και περιβαλλοντικής προστασίας. Το 2020 πήρε την πρωτοβουλία για την δημιουργία του Participatory LAB, του«Εργαστηρίου χωρικού, αστικού & περιβαλλοντικού συμμετοχικού σχεδιασμού για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή». To Participatory Lab έχει σαν στόχο τη δημιουργία μια ενεργής διεπιστημονικής κοινότητας που μελετά, τεκμηριώνει, μαθαίνει, διαδίδει και εφαρμόζει διαδικασίες συμμετοχικού σχεδιασμού για το δημόσιο χώρο, με στόχο την προσαρμογή των πόλεων στην κλιματική αλλαγή.

H Commonspace έκανε τα πρώτα της βήματα μια δεκαετία πριν, ενώ οι επιπτώσεις της κρίσης γίνονταν όλο και πιο κατακλυσμιαίες και διαμορφωνόταν η νέα «συνθήκη» της λιτότητας για τις πόλεις της Ελλάδας. Εκτός της αξιοπρεπούς πρόσβασης στο επάγγελμα, τέθηκε το ερώτημα μιας διαφορετικής προσέγγισης και στο ίδιο το αντικείμενο του σχεδιασμού. Μέσα σε μια κοινωνική κρίση, ποιες μελέτες και ποια έργα κρίνονται ως τα πιο κοινωνικά χρήσιμα; Το ερώτημα αυτό, φώτισε μια κατεύθυνση για την απάντηση: Τους ίδιους τους κατοίκους. Αυτοί και αυτές που μπορούν καλύτερα να κρίνουν τι χρειάζεται μια πόλη σε κρίση, δεν μπορούν παρά να είναι αυτοί και αυτές που την βιώνουν. Έτσι στραφήκαμε στον συμμετοχικό σχεδιασμό, όχι ως μια «πολυτέλεια» για τα «καλά χρόνια», τους τόπους ή τους πληθυσμούς που έχουν λύσει βασικά θέματα επιβίωσης, αλλά ως μια ανάγκη για τους «επείγοντες καιρούς», για πόλεις και κοινωνικές ομάδες σε κρίση.

Κατά την ίδια δεκαετία, η συμμετοχή και η βιωσιμότητα έχουν μετατραπεί από εναλλακτικές αναζητήσεις σε κυρίαρχος λόγος που εμφανίζεται σε όλες τις διεθνείς πολιτικές και τις ευρωπαϊκές και εθνικές στρατηγικές. Στην παρούσα διάλεξη, θα αναστοχαστούμε μεταξύ της διεθνούς συζήτησης και των τοπικών εφαρμογών, των πειραματικών δράσεων και των θεσμικών κατοχυρώσεων. Σε αυτή την απόπειρα θα συνδυάσουμε θεωρητικές προσεγγίσεις με επαγγελματικές εμπειρίες.