Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English
Διάλεξη Χρύσας Παπασαράντου: Η Ενσώματη Μεικτή Παρουσία ως εναλλακτικό πλαίσιο προσέγγισης των υβριδικών περιβαλλόντων
08/12/2022

Την Πέμπτη 8/12/2022 στις 14:00 στην αίθουσα Ζ η Χρύσα Παπασαράντου, αρχιτέκτων και υποψήφια διδάκτωρ ΤΑΜ, θα δώσει διάλεξη με θέμα "Η Ενσώματη Μεικτή Παρουσία ως εναλλακτικό πλαίσιο προσέγγισης των υβριδικών περιβαλλόντων" στο πλαίσιο του μαθήματος Κριτικές Διερευνήσεις της Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής.

Δείτε την αφίσα.

Περίληψη
Τα τελευταία χρόνια η έντονη παρουσία της τεχνολογίας και των τεχνολογικών μέσων στην καθημερινή ζωή, έχει οδηγήσει σε μια ανάγκη επαναπροσδιορισμού της αρχιτεκτονικής και των μεθόδων προσέγγισης του σχεδιασμού, και ειδικά χώρων που σχετίζονται με την άτυπη εκπαίδευση (μουσειακοί χώροι, εκθεσιακοί χώροι κ.α.). Πρόκειται για ένα φαινόμενο ‘υβριδοποίησης’ των χώρων αυτών που απορρέει από μια ανάγκη ‘εκμοντερνισμού’ τους μέσω της ενίσχυσης της διαδραστικής τους φύσης. Παρατηρείται λοιπόν μια μετατόπιση στην σχεδιαστική φιλοσοφία των συγκεκριμένων χώρων  η οποία δίνει έμφαση στη δημιουργία περιβαλλόντων που ταλαντεύονται μεταξύ φυσικού και ψηφιακού, με το ανθρώπινο σώμα (των επισκεπτών) να αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των δύο αυτών πραγματικοτήτων. Απώτερο στόχος των μεθόδων αυτών είναι η καλύτερη επικοινωνία του περιεχομένου τους μέσα από την παραγωγή ιδιαίτερων αντιληπτικών και βιωματικών εμπειριών. Βάσει αυτών των παρατηρήσεων, επιχειρείται η ανάπτυξη ενός νέου ορισμού ο οποίος είναι ικανός να περιγράψει τις ιδιαίτερες αυτές εμπειρίες υπό το πρίσμα ενσώματων και χωρικών παραμέτρων. Ο νέος αυτός ορισμός ονομάζεται Ενσώματη Μεικτή Παρουσία, και επιχειρεί όχι μόνο να αποτελέσει ένα εναλλακτικό εννοιολογικό πλαίσιο, αλλά και ένα εναλλακτικό σχεδιαστικό πλαίσιο προσέγγισης των μεικτών-υβριδικών περιβαλλόντων.      

 

Βιογραφικό
Γεννήθηκε το 1983. Είναι κάτοχος πτυχίου Αρχιτέκτονα Μηχανικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2008), και μεταπτυχιακού διπλώματος της Bartlett School of Graduate Studies, UCL (MSc in Advanced Architectural Studies, 2009 ), ενώ είναι υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Π.Θ. Η έρευνα της εστιάζει στην εύρεση εναλλακτικών τρόπων προσέγγισης, ανάλυσης και σχεδιασμού περιβαλλόντων υπό το πρίσμα της σωματικότητας και της έννοια της παρουσίας. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια, αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και workshops, ενώ δουλειά της έχει δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και σε πρακτικά. Συμμετείχε στο ερευνητικό πρόγραμμα «DeMuCiV, Σχεδιάζοντας το Μουσείο της Πόλης του Βόλου» (2011-2015) με την ερευνητική ομάδα του Ε.Π.Ε.Ο.Τ (Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Οπτικοακουστικής Τεκμηρίωσης), ενώ από το 2017 συνεργάζεται με την EDUMOTIVA(Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας) συμμετέχοντας σε ευρωπαϊκά προγράμματα που ασχολούνται με την εισαγωγή του STEAMστην εκπαίδευση.