Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English
DE HOMINIS APPARATUS
22/11/2011

Την Τρίτη 22 Νοεμβρίου διδάσκοντες και φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θα παρουσιάσουν τη δράση DE HOMINIS APPARATUS στο XYZ OUTLET #22, σε συνδυασμό με την 3η Μπιενάλε της Αθήνας 2011: ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ.

Η δομή της δράσης DE HOMINIS APPARATUS, έχει το χαρακτήρα ενός είδους λαβυρίνθου χωρίς 'εξωτερικό', όπου οι αφηγήσεις και οι έρευνες του καθενός ξεκινούν από διαφορετική κάθε φορά έννοια (όπως Ντισποσιτίφ, Οικο-νομία, Διαθετικότητα, Βιοπολιτική, Κυριαρχία, Βεβήλωση, Νόμος, Σώμα, Γνώση, Επιθυμία, Φόβος, Αξιοπρέπεια, Υποκείμενο, Αντικείμενο, Πράγμα, Καταστροφή κ.τ.λ., έννοιες που περιγράφει ο Giorgio Agamben) για να οδηγηθούν πάντα στο ίδιο κέντρο, το Apparatus. Κατά τη διάρκεια της δράσης θα συγκροτηθεί ένα είδος αρχείου από διαδικτυακές πηγές και ένας εκτυπωτής θα αποτελεί τον 'εφιάλτη της τεκμηρίωσης'.

Η δράση θα αποπειραθεί κατ' αυτόν τον τρόπο να επικοινωνήσει έναν άλλου τύπου λόγο, “υπερταυτολογικό”, με βάση την ψυχαναλυτική τακτική της υπερταύτισης. Έτσι θα αποφευχθεί ένας γραμμικός και ιεραρχικός χαρακτήρας αφήγησης δημιουργώντας την εντύπωση μιας κλειστοφοβικής ατμόσφαιρας, ενός είδος αντεστραμμένου καφκικού Πύργου, απ' όπου κάθε προσπάθεια εξόδου από το Apparatus επαναφέρει τα υποκείμενα σταθερά στο εσωτερικό του.

Έναυσμα για την πραγματοποίηση αυτής της δράσης είναι το πρόσφατο εργαστηρίου του τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας What Is an Apparatus? - αντλώντας από το ομώνυμο δοκίμιο του Giorgio Agamben. Η έννοια του "apparatus" επέτρεψε στο εργαστήριο να ανιχνεύσει τους δεσμούς που συνέχουν τις σύγχρονες αρχιτεκτονικές με τις καλλιτεχνικές πρακτικές και με ό,τι εννοούμε όταν μιλάμε σήμερα –σε μια εποχή οξυμμένης κρίσης- για βιοπολιτική και ανθρώπινες κοινότητες. Επιπλέον, ενθάρρυναν την ανάδυση ενός αναστοχασμού πάνω στον τρόπο με τον οποίο προσλαμβάνουμε τον κόσμο, τις σχέσεις, τις συμπεριφορές και τα αντικείμενα και μάλιστα σε πραγματικό χρόνο.

Ο όρος "apparatus" (στα γαλλικά dispositif – μηχανισμός, ίσως διαθετικότητα,) - ένας όρος-κλειδί που εισήγαγε ο Michel Foucault και χρησιμοποιείται ήδη ευρέως, παραπέμπει σε μια απροσδιόριστη διάταξη τεχνικών που περικυκλώνουν, περιορίζουν και τελικά ορίζουν το ανθρώπινο υποκείμενο. Στην αρχαιολογία του όρου, ο Agamben ανιχνεύει την καταγωγή του στην επικράτεια της οικονομίας – αναγνωρίζοντάς του την ίδια νοηματική γενεαλογία με την οικονομική επιστήμη. Ο συγγραφέας ισχυρίζεται ότι όλη η ζωή μας καθορίζεται σχεδόν ολοκληρωτικά από ένα σύνολο apparatus τα οποία μας είναι αδύνατο να “καταστρέψουμε” ή ακόμη να μετατρέψουμε σε ένα συναρπαστικό ριζοσπαστικό προνόμιο.

Το εργαστήριο εξερεύνησε και αξιολόγησε την “άγρια σκέψη” και τις πρακτικές των καθημερινών κοινωνικών σχέσεων και ανταλλαγών, ή αλλιώς την κάθε πιθανή ή λανθάνουσα μορφή ατομικής και κοινωνικής δημιουργικότητας, όπως αυτή εμφανίζεται σε άτυπες συμπεριφορές καθώς και σε do-it-yourself πρακτικές

Διδακτική Ομάδα:
Νάντια Καλαρά, Μαρία Παπαδημητρίου, Λόης Παπαδόπουλος, Γιώργος Τζιρτζιλάκης.

Συντονιστής:
Γιώργος Ρυμενίδης.

Φοιτητές:
Δανάη Αβαράκη, Δέσποινα Γεωργιάδου, Αγγελίνα Δάγκα, Αβροκώμη Ζαβιτσάνου, Μαρία Κωτούλα, Αγγελική Μέλη, Γιώργος Μπέρδος, Χρύσα Νταφλούκα, Χαρά Στεργίου, Γρηγόρης Τσαντήλας.