Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English
"Εκκολαπτήριο": Συμμετοχή ΤΑΜ στην έκθεση "Αρχιτεκτονική και Πόλη στην ΝΑ Ευρώπη"
18/01/2012

το Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συμμετέχει στην Έκθεση "Αρχιτεκτονική και Πόλη στην ΝΑ Ευρώπη" που θα διεξαχθεί στην Θεσσαλονίκη, από τις 18 Ιανουαρίου μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 2012 με το έκθεμα: "εκκολαπτήριο, εγκατάσταση και πράξεις"

 

http://www.arch.uth.gr/incubator

 

http://vimeo.com/36794031

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ετυμολογία:
Εκκολαπτήριο/ εκ + κολαπτήριο ‹ κολάπτω = σκαλίζω]

#(ιχθυολ.) ειδική κατασκευή μέσα στην οποία τοποθετούνται τα αβγά των ψαριών μέχρι την εκκόλαψή τους και ιδιαίτερα γνωστό στην Ελλάδα είναι το εκκολαπτήριο για πέστροφες

#(πτηνολ.) μέρος όπου τοποθετούνται τα αβγά των πτηνών για να γίνει η εκκόλαψή τους

# η εκκολαπτική μηχανή.

Incubator/ μηχανή που εκκολάπτει τα πτηνάμέσω τεχνητού φωτισμού

Incubate/ ‘κλωσώ, σκέφτομαι, να κοιτώ ζηλότυπα’/ ‘ξαπλώνω μέσα ή επάνω’

Cubicle/ ‘Υπνοδωμάτιο’ από το cubiculum, ‘ξαπλώνω’ από το cubare

Cubiclom/ ‘Υπνωτήριο’, αίσθηση ‘οποιουδήποτε διαχωρισμένου σε μικρότερα μέρη χώρου’ (θύλακας εργασίας σε κτίριο βιβλιοθήκη ή αργότερα σε ενοποιημένο χώρο εργασίας)

Κόλαφος/χαστούκι καιμεταφορικά: λόγος ή πράξη που εξευτελίζει και ταπεινώνει. Προέρχεται από το ρήμα ‘κολάπτω’

Colaphus/ λατινικά, ‘χτυπάω’, από το ελληνικό ‘κόλαφος’. Μέσα από τη λατινική λέξη σχηματίστηκαν και οι λέξεις ‘coup’ (Γαλλικά), ‘colpo’ (Ιταλικά), ‘golpe’ (Ισπανικά) που σημαίνουν ‘χτύπημα’.  

Περιγραφή
Το εκκολαπτήριο που κατασκευάζουμε είναι ένα ευμεγέθες και υπερ-φωτισμένο κουτί μέσα στο οποίο εκκολάπτονται αρχιτεκτονικά μικροαντικείμενα.

Το εσωτερικό του είναι επισκέψιμο μόνο από την πλευρά του δαπέδου του. Περιμετρικά μπορούμε να δούμε μέρη του εσωτερικού χώρου μέσα από μικρές τρύπες/ σχισμές. Το κουτί παραμένει κλειστό και ανοίγει μόνο κατά  τη διάρκεια των παραστάσεων/πράξεων τις ημέρες των εγκαινίων και λήξης της έκθεσης.

Το εκκολαπτήριο είναι ένα συμβολικό έργο βασισμένο στην ιδέα της μη φυσικής και καθοδηγούμενης ανάπτυξης με στόχο να σχολιαστούν: α) τα ειδικά χαρακτηριστικά ανάπτυξης των πόλεων στην ΝΑ Ευρώπη και οι άτυποι κοινωνικοί και οικονομικοί μηχανισμοί (τοπικοί και διεθνείς) μέσω των οποίων παράγονται, β)η επιρροή του παγκόσμιου τουριστικού μοντέλου ανάπτυξης στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και σχεδιάζουμε τον καθημερινό χώρο και γ)η εμπορευματοποίηση των ανώτατων σπουδών.         

Συλλογικό έργο
Ένα ‘πλήθος’ από περίπου 200 αντικείμενα-μικροεγκαταστάσεις που θα σχολιάζουν τη λειτουργία του εκκολαπτηρίου όπως τίθεται στην περιγραφή θα τοποθετηθούν στο εσωτερικό του κουτιού-εκκολαπτηρίου. Αυτά θα είναι το προϊόν ενός εργαστηρίου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και παραστατικών τεχνών.     

Όλα τα μέλη του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, φοιτητές του προπτυχιακού και του μεταπτυχιακού προγράμματος, υποψήφιοι διδάκτορες, διδάσκοντες, διοικητικό και εργαστηριακό προσωπικό, μπορούν να συνεισφέρουν με ένα αντικείμενο/έκθεμα.

Επιμελητες(ΤΑΜ ΠΘ):
Έβελυν Γαβρήλου
Ίρις Λυκουριώτη
Κωστής Πανηγύρης
Λόης Παπαδόπουλος
Σπύρος Παπαδόπουλος

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Αρχιτεκτονική και Πόλη στην ΝΑ Ευρώπη [http://skgarch2012.web.auth.gr/]

Διοργάνωση:
Σχολή Αρχιτεκτονικής/ Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Κίνηση 5 Μουσείων της Θεσσαλονίκης
Ινστιτούτο Goethe

Συμμετέχουν οι Σχολές Αρχιτεκτονικής από τις πόλεις:
Αθήνα/ Βελιγράδι /Βενετία/ Βιέννη/ Βόλος/ Βουκουρέστι/ Ζάγκρεμπ / Θεσσαλονίκη/ Κισίνεβ/ Κλούζ-Νάποκα/ Κωνσταντινούπολη/ Λευκωσία / Λουμπλιάνα/ Μιλάνο/ Μπάρι/ Μπολόνια/ Μπρατισλάβα/ Ξάνθη/ Πάτρα/ Πεσκάρα/ Ποντγκόριτσε/ Ποτέντσα/ Πρίστινα/ Σαράγιεβο/ Σκόπια/ Σμύρνη/ Σόφια/ Τιμισοάρα/ Τίρανα/ Τριέστη/ Χανιά