Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English
ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ: ένα ηχητικό διαδραστικό έργο
21/06/2019

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 20:00

Το ερευνητικό εργαστήριο Escape Lab του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συμμετέχει με το ηχητικό διαδραστικό έργο «Αποχαιρετισμός» στις καλλιτεχνικές δράσεις με κεντρική θεματική «Περιφράξεις | Διασχίσεις» («Enclosures | Pass-throughs») που θα πραγματοποιηθούν στους υπαίθριους χώρους του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΜΜΘ) και στην εξωτερική περίφραξη, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής 21 Ιουνίου.

Το ηχητικό διαδραστικό έργο Αποχαιρετισμός είναι ένα από τα τρία έργα που επιλέχθηκαν μετά από διαγωνισμό του ΟΜΜΘ για την υλοποίηση ηχητικών εγκαταστάσεων/ performance στον φράχτη του Μεγάρου και που καταργούν τα υλικά όρια ανάμεσα στο μέσα και στο έξω. Στόχος είναι να υπάρξει προβληματισμός σχετικά με τις έννοιες των περιφράξεων, των ορίων, των συνόρων, αλλά και πειραματισμός σχετικά με τους τρόπους διάσχισης και ακύρωσής τους. Μέσα απ’ αυτές τις δράσεις το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης θέλει να εγκαινιάσει μια καλλιτεχνική και ευρύτερη συζήτηση για την έννοια και τις διαστάσεις του δημόσιου χώρου.

Δείτε την αναλυτική παρουσίαση του έργου.

Ερευνητικό εργαστήριο EscapeLab του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Συμμετέχουν: Σπύρος Παπαδόπουλος, Βασίλης Μπουρδάκης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Γιώργος Καλαούζης, Νίκος Βαμβακάς, Μαγδαληνή Γρηγοριάδου, Γιώργος Λουκάκης, Θεμιστοκλής Λέκκας, Μαρία Λούκου, Βασιλική Νικολαΐδου.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα: Escape Lab escapelab.net
To EscapeLab είναι ερευνητικό εργαστήριο του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας που έχει ως αντικείμενο τη διερεύνηση περιβαλλόντων αλληλεπίδρασης μεταξύ της φυσικής και ψηφιακής πραγματικότητας. Προωθεί και προάγει σχετικές ερευνητικές μελέτες που εστιάζουν σε υβριδικά τοπία, εγκαταστάσεις και ψηφιακές αφηγήσεις με τη χρήση συγχρόνων τεχνολογιών. Η ομάδα επιμελείται τη διοργάνωση ημερίδων («Και όμως κινείται», 2014-2018), συμμετέχει ως think-tank σε ερευνητικά έργα, πραγματοποιεί πειραματικά εργαστήρια («Divination Mania» στα πλαίσια του Animart 2018) και έχει διεθνή παρουσία με το έργο «Anatomy of a video gamer» στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Reina Sofía της Μαδρίτης, με διάκριση στο διαγωνισμό «The space laboratory» (2014).