Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English
Δον Κιχώτης, Βραδινή Πορεία μέσα στην Πόλη
29/11/2011

Greesis #7
BLITZ Ομάδα Θεάτρου
Δον Κιχώτης
Βραδινή Πορεία μέσα στην Πόλη

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Ώρα εκκίνησης 20.00
Σημείο εκκίνησης: Είσοδος Τμήματος Αρχιτεκτόνων, Πεδίον Άρεως, Βόλος

Δείτε την αφίσα.

Βιογραφικό ομάδας blitz
Τον Οκτώβριο του 2004 σχηματίστηκε η θεατρική ομάδα blitz από τους Γιώργο Βαλαή, Αγγελική Παπούλια και Χρήστο Πασσαλή. Μέχρι τότε τα μέλη της ομάδας είχαν σπουδάσει θέατρο και είχαν αποκτήσει εμπειρία δουλεύοντας επί σειρά ετών με διάφορους θιάσους, όπου και συναντήθηκαν. Η θεατρική ομάδα blitz σχηματίστηκε με βάση:

  • την κοινή πεποίθηση ότι το θέατρο είναι ένας χώρος ουσιαστικής συνάντησης ανθρώπων και ανταλλαγής ιδεών και όχι πια ένας χώρος επίδειξης δεξιοτήτων και ready made truths
  • την ανάγκη τους να απαντήσουν στο ερώτημα τι χρειάζεται η κοινωνία από την τέχνη σήμερα και τι μπορεί να σημαίνει θέατρο στον 21ο αιώνα
  • την ισότιμη σχέση των μελών όσον αφορά την σύλληψη, τη συγγραφή, τη σκηνοθεσία, τη δραματουργία και την πεποίθηση οτι όλα είναι υπό αμφισβήτηση, ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο, ούτε στο θέατρο ούτε στη ζωή.

Ο στόχος τους, ο προσανατολισμός τους, το όραμά τους είναι μια φόρμα που μπορεί πιθανά να ανανεώσει το θέατρο. Για να το πετύχουν αυτό, επιλέγουν το σύγχρονο ρεύμα του συνδυασμού των τεχνών στο θεατρικό πεδίο, με σκοπό την διαρκή αναθεώρηση των αντιλήψεών τους σε ότι αφορά την δραματουργία, την υποκριτική, τη συγγραφή, την αφηγηματικότητα, την αναπαραστατικότητα κτλ.
Το 2006, η ομάδα παρουσιάζει την πρώτη της παράσταση motherland. Μια παράσταση βασισμένη σε έναν παγκόσμιο χάρτη, με έντονα στοιχεία διάδρασης με τους θεατές και στοιχεία περφόρμανς, όταν οι ηθοποιοί διασχίζουν έναν πολυσύχναστο δρόμο της Αθήνας σε αργή κίνηση, διακόπτοντας την κυκλοφορία.
Το 2007, η ομάδα παρουσιάζει τις παραστάσεις Joy Division και New Order. Eίνα μια προσομοίωση τηλεοπτικού παιχνιδιού όπου οι θεατές παίρνουν τον ρόλο κριτικής επιτροπής. Μπροστά τους, δυο χωρισμένα ζευγάρια που προσπαθούν να λύσουν τα αδιέξοδα της σχέσης τους χορεύοντας, τραγουδώντας, βρίζοντας η βιαιοπραγώντας.
Το 2009 η ομάδα συσκηνοθετεί τον Φάουστ του Γκαίτε. Είναι το πρώτο κλασσικό κείμενο με το οποίο ασχολείται η ομάδα, προτείνοντας μια νέα ανάγνωση της νύχτας της Βαλπούργης.
Στη συνέχεια, η ομάδα παρουσιαζει την περφόρμανς το σπίτι. 7 ηθοποιοί υποδέχονται κάθε βράδυ σε πραγματικό χρόνο 20 περίπου θεατές στο πραγματικό σπίτι στο οποίο κατοικούν.
Το καλοκαίρι του 2009, η ομάδα παρουσιάζει την παράσταση ΚΑΤΕΡΙΝΗ. Είναι μια 5ωρη περφόρμανς που λαμβάνει χώρα σε ένα διώροφο κτίριο και συγκεκριμένα σε έναν εξωτερικό δημόσιο χώρο και 6 δωμάτια, όπου οι ηθοποιοί συναντιούνται τετ-α-τετ με τους θεατές κατόπιν ραντεβού.
Το 2010, οι blitz παρουσιάζουν την παράσταση Guns!Guns!Guns!. Είναι η επιστροφή της ομάδας σε μια συμβατική σκηνή όπου επιχειρείται μια ανασκόπηση του 20ου αιώνα με άξονα την ιδέα της επανάστασης, τα όπλα και το ερώτημα πως αλλάζει ο κόσμος.
Την ίδια χρονιά, παρουσιάζει την περφόρμανς CINEMASCOPE. Αυτή τη φορά, η παράσταση εκτυλίσσεται στον δρόμο, και συγκεκριμένα σε έναν αθηναϊκό πεζόδρομο. Οι θεατές, φορώντας ασύρματα ακουστικά και απομονωμένοι από το θέαμα πίσω από ένα τζάμι, παρακολουθούν τους ήρωες που ζούνε τις τελευταίες μέρες της ζωής τους καθώς και τους πραγματικούς περαστικούς που εν αγνοία τους, συμμετέχουν στην παράσταση.
Στις τέλη του 2010, η ομάδα παρουσιάζει την περφόρμανς ΓΑΛΑΞΙΑΣ. Μια 4ωρη περφόρμανς σε ένα γκαράζ με 8 ηθοποιούς και μια ατέλειωτη λίστα ανθρώπων, ιδεών, λέξεων, κινημάτων, αντικειμένων που έχουν χαθεί, πεθάνει ή ξεχαστεί.
Οι παραστάσεις μας προσκαλούν τον θεατή να μοιραστεί μαζί μας μια κατάσταση, μια εμπειρία προκαλώντας τον να απελευθερωθεί από τη συμβατική θέση του ως pathetic voyer. Μας καλύπτει ως ένα βαθμό ο ορισμός του Λέμαν για το μεταδραματικό θέατρο, ‘περισσότερο παρουσία παρά αναπαράσταση, περισσότερο μοίρασμα παρά διαμεσολαβημένη εμπειρία, διαδικασία παρά αποτέλεσμα και ερέθισμα παρά πληροφορία’, ένα μόττο από την Μπιενάλε της Βενετίας, ‘περισσότερη ηθική, λιγότερη αισθητική’ και η φράση aesthetics vs. anaesthetics.
Η θεατρική ομάδα blitz έχει συνεργαστεί με το bios cultural center, το Εθνικό θέατρο και το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και επιχορηγείται από το υπουργείο Πολιτισμού από την πρώτη της παραγωγή. Μόνιμοι συνεργάτες της ομάδας είναι ο δραματουργός Νίκος Φλέσσας, η σκηνογράφος-αρχιτέκτονας Έυα Μανιδάκη και ο σχεδιαστής φωτισμού Τάσος Παλαιορούτας. Ακολουθούν συνοπτικά οι παραστάσεις που η θεατρική ομάδα blitz έγραψε, έπαιξε και σκηνοθέτησε.

  • motherland  bios cultural center, Σύρος, Ηράκλειο, Giessen, Aix-en-Provence 2006-7
  • Joy Division/ New order bios cultural center 2007 • Faust  Εθνικό Θεάτρο 2009
  • The House  Aγησιλάου 30 2009 • ΚΑΤΕΡΙΝΗ  Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2009
  • Guns! Guns! Guns!  Εθνικό Θέατρο 2009-10
  • CINEMASCOPE, ένα ντοκυμαντέρ για τις 9 τελευταίες ημέρες του κόσμου  Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2010
  • ΓΑΛΑΞΙΑΣ (work in progress)  Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη 2010