Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English
Σεμινάριο/Εργαστήριο: Φεμινιστικές Πρακτικές στον Δημόσιο Χώρο την Εποχή της Παγκοσμιοποιημένης Τεχνολογίας
21/03/2019

Εργαστήριο 2: Συντονίζει η οπτική ανθρωπολόγος-σκηνοθέτης Αλεξάνδρα DOnofrio

Επιστημονική Υπεύθυνη Ερευνητικού Προγράμματος: Ελπίδα Καραμπά

 

Πέμπτη 21 Μαρτίου- Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Πέμπτη, Ώρα: 15.00-18.30

Παρασκευή, Ώρα: 12.00-15.30

Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Πατάρι Μεταπτυχιακού

Την Πέμπτη 21 Μαρτίου και την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019 θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο σεμιναρίο/εργαστήριο, του κύκλου ‘Φεμινιστικές Πρακτικές στον Δημόσιο Χώρο την εποχή της Παγκοσμιοποιημένης Τεχνολογίας’.

Η θεματική του δεύτερου σεμιναρίου επικεντρώνεται στις Μεθοδολογίες και Πολιτικές της Αφήγησης. Βίωμα_Δημόσιος Χώρος_Επικράτεια_Νέες Γεωγραφίες. Κυβερνομυθοπλασία, πολυμεσικές αφηγήσεις, μικροαφηγήσεις, μικρομυθοπλασία, αισθητηριακή παραγωγή γνώσης θα είναι μερικές από τις παραμέτρους που εξετάζονται σε αυτή την ενότητα. Στη νέα συνθήκη των κρίσιμων μετατοπίσεων (μετανάστευση, προσφυγικό, ταξικές αναδιαρθρώσεις, οικονομικές μετατοπίσεις, έμφυλοι μετασχηματισμοί) διερωτόμαστε πως κατασκευάζονται νέα υποκείμενα και οργανώνονται οι ταυτότητες και οι διεκδικήσεις τους.  Το θεωρητικό πλαίσιο του σεμιναρίου αναφέρεται στη χρήση οπτικοακουστικών μεθόδων στην κοινωνική έρευνα και συγκεκριμένα στη σχέση που έχει ο Εθνογραφικός Κινηματογράφος, μέσα από την ιστορική του θεώρηση, στην ανάδυση του κλάδου της Οπτικής Ανθρωπολογίας και στην έντονη δυναμική που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια.

Εργαστήριο: Η Εθνογραφία είναι πρώτα απ’ όλα μία πρακτική εξιστόρησης και οι ανθρωπολόγοι συνοδεύουν όλο και περισσότερο την κοινωνική ανάλυση με τεχνικές αφήγησης και φόρμες δανεισμένες από τη λογοτεχνία και τις οπτικοακουστικές και επιτελεστικές τέχνες. Αλλά πέρα από το να μας προσφέρουν ελκυστικούς τρόπους αναπαράστασης των ευρημάτων μας, οι διάφορες πρακτικές εξιστόρησης είναι πλέον πιο αποτελεσματικές κατά την έρευνα πεδίου, ενώ ενδείκνυνται για μια πιο συνεργατική εμπλοκή των συμμετεχόντων στην έρευνα. Παρουσιάζοντας πρακτικά παραδείγματα, το εργαστήριο προσκαλεί τους/τις συμμετέχοντες να αναρωτηθούν: ποιες είναι οι πολιτικές και ηθικές προεκτάσεις της εξιστόρησης; Με ποιους τρόπους μπορούμε να εμπλέξουμε τους/τις συμμετέχοντες στην αναπαράσταση των ιστοριών τους; Πώς μπορούμε να συμπεριλάβουμε ό,τι δεν χωράει στην ιστορία; Υπάρχει τέλος στην ιστορία; 

Ελληνοιτάλιδα με ρίζες και στην Αγγλία, η Αλεξάνδρα Ντονόφριο είναι κοινωνική ανθρωπολόγος, σκηνοθέτης και εμψυχώτρια σε συμμετοχικά εργαστηρία αφήγησης. Χρησιμοποιεί το ντοκιμαντέρ, τα κινούμενα σχέδια, το θέατρο και την αφήγηση ως συνεργατικές μεθόδους έρευνας για τα θέματα της μετανάστευσης και της γονεϊκότητας. Τον Ιούνιο του 2017 ολοκλήρωσε το διδακτορικό της μέσω του προγράμματος «Anthropology, MediaandPerformance» στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ (Ηνωμένο Βασίλειο).

Οι συμμετέχοντες/χουσες με την κατάλληλη καθοδήγηση (ατομικά και συλλογικά), την οποία αναλαμβάνει η ερευνητική ομάδα του Κέντρου σε συνεργασία με την συντονίστρια του εργαστηρίου, θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τα δικά τους πρότζεκτ που θα παρουσιαστούν σε σχετικές εκθέσεις, φεστιβάλ και διοργανώσεις μαζί  το έργο καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται σε αυτό το πεδίο. Με την ολοκλήρωση οι συμμετέχοντες/ουσες θα λάβουν σχετική πιστοποίηση.