Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English
Διάλεξη: Βασιλική Γιακουμάκη, Περί Αποικιών: βασικές διαδρομές και κυρίαρχα τοπία στη μακρά διάρκεια
15/11/2016

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016, 15:00, Αίθουσα Β’

Διάλεξη στα πλαίσια του μαθήματος Νότος: Χώρος και μη ηγεμονικά παραδείγματα γνώσης
Διδάσκουσα: Ίρις Λυκουριώτη

Στη συζήτηση θα συμμετάσχει και η Λήδα Κυριακού, απόφοιτη του ΤΑΜ ΠΘ με υλικό από το ερευνητικό της θέμα με τίτλο ‘Η χρήση της αρχιτεκτονικής στην αποικιοκρατία ως εργαλείο ελέγχου και κατασκευής ταυτοτήτων’ (2016), τo οποίo εκπόνησε με επιβλέποντες τη Φοίβη Γιαννίση και τον Γιώργο Τζιρτζιλάκη.

 

Βιογραφικό

Η Βασιλική Γιακουμάκη είναι επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (ΙΑΚΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είναι κοινωνική ανθρωπολόγος και έχει λάβει το διδακτορικό της από το New School for Social Research της Νέας Υόρκης (2003). Έχει Master's σε πολιτισμικές σπουδές στο χώρο των ΜΜΕ από το Πανεπιστήμιο του Leicester Μ. Βρετανίας (1993), και πτυχίο από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας (1989).
Έχει εργασθεί και διδάξει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, και έχει επίσης εργασθεί ως διδάσκουσα στα Πανεπιστήμια New York University και Harvard.
Έχει εργασθεί ως ερευνήτρια σε Προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από τα Πανεπιστήμια Κρήτης, Μακεδονίας, και Γεωπονικό Αθηνών.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ανθρωπολογία των θεσμών, και ειδικά σε θέματα που αφορούν εθνοτικές ταυτότητες και πολιτικές πολυπολιτισμικότητας στον Ευρωπαϊκό χώρο, και Ευρωπαϊκές πολιτικές πολιτισμού.
Ιδιαίτερο θεματικό ενδιαφέρον μέσα σε αυτά τα πλαίσια έχει υπάρξει ο χώρος της τροφής/διατροφής και οι σύγχρονες καταναλωτικές συμπεριφορές. Επίσης έχει ασχοληθεί με θέματα εβραϊκής ταυτότητας και κουλτούρας στον ελληνικό και ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο. Πιο πρόσφατο ερευνητικό ενδιαφέρον είναι το θέμα της θρησκείας στη δημόσια σφαίρα, και ειδικότερα η θρησκευτικότητα και οι θρησκευτικές πρακτικές στους σημερινούς Έλληνες.