Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English
Διάλεξη: Μαρία Πάντα, Εθνογραφία και Αρχιτεκτονική των καταστάσεων
25/10/2016

Μαρία Πάντα
Εθνογραφία και Αρχιτεκτονική των καταστάσεων
Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016 Ώρα: 15:00
Αίθουσα Β’

Διάλεξη στα πλαίσια του μαθήματος Νότος: Χώρος και μη ηγεμονικά παραδείγματα γνώσης
Διδάσκουσα: Ίρις Λυκουριώτη

 

Βιογραφικό
Η Μαρία Πάντα είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Canterbury School of Architecture, University for the Creative Arts (UCA), από το όποιο εχει λάβει υποτροφία για να ολοκληρώσει τη διδακτορική της έρευνα με τίτλο, ‘Approaches to climate change adaptationthroughcommunity-drivenconstructionprojectsintheGlobalSouth’.

Εκπόνησε πρωτογενή έρευνα σε αγροτικές περιοχές στη νότια Γκάνα, συμμετέχοντας στην ανοικοδόμηση του κυλικείου του δημοτικού σχολείου του χωριού Abetenim, μέσω τοπικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού. Συμμετέχει ως ερευνήτρια και επιμελήτρια στο The Architect’s Project (TAP), μιας ανεξάρτητης πρωτοβουλίας που ασχολείται με την εκπαίδευση και την πρακτική της αρχιτεκτονικής σε διεθνή κλίμακα και η οποία έχει ως έδρες τις πόλεις Άκρα και Κουμάσι στην Γκάνα. Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Environmental Foundation for Development (EFD) ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού στην Τανζανία ο οποίος δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη μη αστικών περιοχών, τη στέγαση και τη δημόσια υγεία.  

Το 2011 μέσα από την ομάδα Reset Development, φιλανθρωπική οργάνωση με έδρα το Λονδίνο, συμμετείχε στο διετές ερευνητικό πρόγραμμα ‘Affordable Low-Carbon and Cycloneresilient Housing in South West Bangladesh’. Η δουλειά της εστιάζει στην κατανόηση των καλύτερων πρακτικών εκπαίδευσης που αφορούν την υλοποίηση βιώσιμων και ανθεκτικών κατασκευών σε φυσικές καταστροφές στις αγροτικές περιοχές του νοτιοδυτικού Μπαγκλαντές.

Στα πλαίσια της συνεργασίας της το 2010 με το Women’s Design Service (WDS), σημαντικό φορέα αστικού σχεδιασμού με άξονα τις ανάγκες των γυναικών, ασχολείται με τον συμμετοχικό σχεδιασμό σε έργα χρηματοδοτούμενα από τους δήμους του Islington και του Vauxall στο κεντρικό Λονδίνο, ένα από τα οποία αφορά την βελτίωση των δημοσίων αποχωρητηρίων. Η δουλειά της στα πλαίσια του WDS αφορά το αίτημα να ακουστούν οι ανάγκες των γυναικών και των οικογενειών τους και εν τέλει να συνδιαμορφώσουν το δομημένο χώρο μέσα από το συμμετοχικό σχεδιασμό που δύναται να επηρεάσει τον αστικό προγραμματισμό σε επίπεδο δημοτικών αρχών.

Είναι κάτοχος του RIBA PartII από το London South Bank University, το οποίο έλαβε με την εκπόνηση της ερευνητικής διατριβής ‘Seven City Farms in London’ μια μελέτη για τη βιωσιμότητα και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή μέσα από τις εμπειρίες 7 κοινοτήτων του Λονδίνου.