Η Μυρτώ Ματθαίου είναι αρχιτέκτονας μηχανικός (Παν. Πατρών, 2005) και κάτοχος μεταπτυχιακού Διπλώματος ειδίκευσης στην «Προστασία Μνημείων. Συντήρηση και Αποκατάσταση Ιστορικών Κτιρίων και Συνόλων.» (ΕΜΠ, 2008). Από το 2005 εργάζεται ως αρχιτέκτονας με έδρα την Αθήνα και κύριο αντικείμενο τη μελέτη και κατασκευή κτιριακών έργων. Επιπλέον, έχει συνεργαστεί με φορείς του Υπουργείου Πολιτισμού σε μελέτες αναστήλωσης και αποκατάστασης ιστορικών κτιρίων.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα της πoλεοδομικής ανάπτυξης και του φυσικού τοπίου της Αθήνας.
Το ιδιαίτερο φυσικό ανάγλυφο του Λεκανοπεδίου της Αθήνας ευνόησε το σχηματισμό ενός πυκνού και σύνθετου δικτύου χειμάρρων που οδηγούσε τα βρόχινα ύδατα από τους λόφους στο Σαρωνικό κόλπο. Παλιοί χάρτες της Αθήνας μαρτυρούν την ύπαρξή του ως ένα από τα βασικότερα στοιχεία του Αττικού τοπίου. Η έντονη αστικοποίηση οδήγησε στη δημιουργία των δικτύων της αποχέτευσης και της κυκλοφορίας εις βάρος των ρεμάτων, που αρχικά μετατράπηκαν σε ανοικτούς υπόνομους, δημιουργώντας το δίκτυο αποχέτευσης, και στη συνέχεια καλύφθηκαν και η επιφάνειά τους μετατράπηκε σε οδικές αρτηρίες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εκτεταμένη καταστροφή του υδάτινου φυσικού τοπίου της Αθήνας.
Με στόχο την αστική αειφορία, οι σύγχρονες στρατηγικές διαχείρισης των αστικών υδάτων, δημιουργούν νέες δυνατότητες διαμόρφωσης του αστικού τοπίου και παρεμβάσεων μεγάλης κλίμακας σε αυτό. Στην περίπτωση των αστικών ρεμάτων, η διεθνής εμπειρία παρουσιάζει σήμερα πλήθος εφαρμογών αποκάλυψης ρεμάτων (stream daylighting) στο αστικό περιβάλλον όχι μόνο ως αναπόσπαστο κομμάτι της βιώσιμης διαχείρισης των αστικών υδάτων, αλλά και προς όφελος της λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος.
Η εκτεταμένη καταστροφή του υδρογραφικού της δικτύου, ο διάχυτος και αποσπασματικός χαρακτήρας της και οι κατακερματισμένοι δημόσιοι χώροι της, καθιστούν την Αθήνα ιδανικό πεδίο διερεύνησης των δυνατοτήτων αποκάλυψης των αστικών ρεμάτων και αξιοποίησής τους ως μέσων ανασυγκρότησης του αστικού χώρου.
Η έρευνα έχει ως αντικείμενο τη διερεύνηση των εκτεταμένων επεμβάσεων στο ρέμα του Ιλισού σε συνάρτηση με την εξέλιξη του αστικού ιστού στις γύρω περιοχές. Επιπλέον, θα διατυπωθεί ένα μεθοδολογικό πλαίσιο που θα περιλαμβάνει κατευθύνσεις σχεδιασμού για τη συστηματική και τεκμηριωμένη αποκάλυψη των ρεμάτων στο σύγχρονο αστικό ιστό, μέσα από την περίπτωση του Ιλισού, επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση της πόλης με το φυσικό τοπίο.
Σκοπός της έρευνας είναι η τεκμηρίωση του υδρογραφικού δικτύου της Αθήνας πριν από τις επεμβάσεις και η μελέτη της πόλης ως αποτελέσματος αλληλεπίδρασης του αστικού με το φυσικό τοπίο. Επιπλέον, η έρευνα επιδιώκει να συμβάλει στην ανάπτυξη ενός μέσου σχεδιασμού, κατάλληλου για την αναδιαμόρφωση του σύγχρονου αστικού περιβάλλοντος, στην κατεύθυνση της ανασυγκρότησης του δημόσιου χώρου, της λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης της πόλης, της βιώσιμης ανάπτυξης και της αειφόρου προοπτικής της.
myrto001gmail.com