Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English
  Χαραλαμπίδου Κυριακή / Υποψήφια διδάκτορας
ΟΙ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ WILLIAM KENTRIDGE
Συμβουλευτική Επιτροπή: Παπακωνσταντίνου Γιώργος, Αθανασίου Αθηνά, Δάλλα Αντωνία

Βιογραφικό

Η Κυριακή Χαραλαμπίδου γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ζωγραφικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1992). Ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές Σπουδές «Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας για την εκπαίδευση» (ΤΕΑΠΗ - Ε.Κ.Π.Α). Το έργο της έχει παρουσιαστεί σε εκθέσεις στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (1989), στο Μέγαρο Ο.Λ.Θ. Θεσσαλονίκης (1992), στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα Μερκούρη» (1995), στην Γκαλερί 7 (Αθήνα, 2002), στο Hellenic Museum and Cultural Center of Chicago (Σικάγο, Η.Π.Α., 2005), στην Cheapart (2006), στην Ταινιοθήκη Ελλάδος (2011), στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας (2016), στην Art-Athina (2016), στο Τρένο στο Ρουφ (2016), στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (2017, 2018), στην ΑΣΚΤ Αθήνας (2018, 2021, 2022), στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (2023), στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο (EETE 2023, Platforms Project 2024), κ.α. Επίσης έχει δώσει διαλέξεις στο Ε.Κ.Π.Α., στο ΤΑΜ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο ΤΕΑΠΗ Αθήνας και στην ΑΣΚΤ Αθήνας. Διδάσκει εικαστικά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ερευνητικά ενδιαφέροντα

Η παρούσα έρευνα πραγματεύεται τις αναπαραστατικές και αφηγηματικές λειτουργίες του χώρου και των πολλαπλών σχέσεων που προκύπτουν στο πεδίο των εικαστικών και οπτικοακουστικών τεχνών εστιάζοντας στο έργο του εικαστικού καλλιτέχνη Γουίλιαμ Κέντριτζ (William Kentridge). Ο βασικός προβληματισμός της πρότασης έχει αφετηρία τις χωρικές προσεγγίσεις που εκπορεύονται από το έργο του Κέντριτζ και αποτελούν φορέα διεπιστημονικών οπτικών στο πεδίο των αναπαραστατικών τεχνών διανοίγοντας συνδέσεις με τη θεωρία, την τέχνη και τις οπτικοακουστικές τεχνολογίες. Στόχος της πρότασης είναι το παράδειγμα του έργου του συγκεκριμένου καλλιτέχνη να αποτελέσει πεδίο δημιουργικού διαλόγου μεταξύ των αφηγηματικών αναπαραστάσεων και των θεωρητικών και ερμηνευτικών προσεγγίσεων για το χώρο μέσα από τις μεταμορφώσεις της εικαστικής πράξης και το ρόλο της ενσώματης παραστατικής επιτέλεσης (performance) στα έργα του. Αξιοποιώντας την ανάδειξη του ρόλου που επιτελεί ο αφηγηματικός χαρακτήρας της εικόνας στις μέρες μας, θα διερευνηθούν θέματα που αφορούν την κοινωνική και πολιτισμική ιστορία του χώρου μέσα από τα πολλαπλά περιβάλλοντα που ορίζει η εικόνα στο έργο του Κέντριτζ. Η έρευνα επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει τις οπτικές του χώρου που συνθέτουν τις θεματικές και πρακτικές του καλλιτέχνη, ώστε να προκύψουν νέα ερμηνευτικά σχήματα. Η αξιοποίηση των διεπιστημονικών μεθοδολογικών εργαλείων θα εστιάσει στην άντληση και μελέτη των νοημάτων που διατυπώνονται από τους πολλαπλούς τρόπους αναπαράστασης και αφορούν στο χώρο και το σώμα και επανανοηματοδοτούν την αμφίδρομη σχέση τους.

e-mail

kikaharal@gmail.com