Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English
  Μπαλάσκας Ηρακλής / Υποψήφιος διδάκτορας
ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (XR) ΩΣ ΜΕΣΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ
Συμβουλευτική Επιτροπή: Συμεωνίδου Ιωάννα, Μπουρδάκης Βασίλης, Παρθένιος Παναγιώτης

Βιογραφικό

Ο Ηρακλής Μπαλάσκας είναι απόφοιτος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, 2020) και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Επαναχρήσεις Κτιρίων και Συνόλων  (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, 2022). Από το 2021 εργάζεται ως αρχιτέκτονας μηχανικός, σε διάφορα έργα μεγάλης και μικρής κλίμακας σε συνεργασία με αρχιτεκτονικά γραφεία της Αθήνας και του Βόλου και παράλληλα έχει συμμετάσχει σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Τα ενδιαφέροντά του εστιάζουν στις νέες τεχνολογίες οπτικοποίησης της αρχιτεκτονικής, αξιοποιώντας καινοτόμα εργαλεία για το σχεδιασμό και την παρουσίαση σύγχρονων και ιστορικών κτιρίων. Είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από το Νοέμβριο του 2024.

Ερευνητικά ενδιαφέροντα

Η διδακτορική διατριβή του υποψήφιου εντάσσεται στο διεπιστημονικό πεδίο της αρχιτεκτονικής τεχνολογίας, με έμφαση στη χρήση των καινοτόμων δυνατοτήτων της Εικονικής και Επαυξημένης Πραγματικότητας (XR) για την ανάλυση και μελέτη επανάχρησης κτιρίων.  Η διαδικασία επανάχρησης των κτιρίων αποτελεί σύνθετο ζήτημα, καθώς εμπλέκει πολλούς και διαφορετικούς τομείς όπως η αρχιτεκτονική, η τεχνολογία, η πολιτιστική διαχείριση και η βιωσιμότητα. Στο πλαίσιο αυτό, η τεχνολογία XR επιτρέπει στους σχεδιαστές, τους μελετητές και τους ενδιαφερόμενους φορείς να "εξερευνήσουν" τα κτίρια εικονικά, προτού υλοποιηθούν οποιεσδήποτε παρεμβάσεις. Βασικοί στόχοι της έρευνας είναι η εφαρμογή της τεχνολογίας XR για την αποκατάσταση και επανάχρηση κτιρίων μέσω ενσωμάτωσης ψηφιακών μοντέλων, η ανάπτυξη πρωτότυπων διαδραστικών εφαρμογών που επιτρέπουν την ανάλυση της δομής, της μορφολογίας και των υλικών των κτιρίων, καθώς και η αξιολόγηση της συνεισφοράς της στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Μέσα από συγκριτική ανάλυση με παραδοσιακές μεθόδους αποκατάστασης, η έρευνα επιδιώκει να καταδείξει πώς οι εφαρμογές XR ενισχύουν την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα, εξοικονομώντας πόρους και μειώνοντας τον χρόνο που απαιτείται για την υλοποίηση των έργων.

e-mail

ibalaskas.arch@gmail.com