Διάλεξη της υποψ. διδάκτορος Ιωάννας Σωτηρίου την Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου στις 14:30 στην αίθουσα Δ με θέμα "This is This": Αναπαράσταση, αυτοματοποίηση και τα όρια της αρχιτεκτονικής γλώσσας στο πλαίσιο του μαθήματος ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ (9ο εξ.).
Τι σχέση έχει ένα αρχιτεκτονικό σχέδιο με αυτό που αναπαριστά; Μπορεί ένας αλγόριθμός να καταλάβει τον χώρο κοιτώντας εικόνες; Και γιατί το Google Earth "γκλιτσάρει" όταν δείχνει την Λίμνη Κάρλα; Η παρουσίαση θα ακολουθήσει δύο παράλληλους άξονες: Ο πρώτος αφορά τη διαδικασία της έρευνας: πως επιλέγει κανείς ένα θέμα, πώς εντοπίζει ένα πρόβλημα, και πώς χτίζει μία βιβλιογραφία. Ο δεύτερος αφορά το περιεχόμενο της συγκεκριμένης διδακτορικής έρευνας: την αρχιτεκτονική αναπαράσταση, τα όριά της, και τη σχέση της με τα σύγχρονα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.
Η Ιωάννα Σωτηρίου είναι υποψήφια διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου ερευνά τον ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης στην αρχιτεκτονική αναπαράσταση, μελετά δηλαδή τον αντίκτυπο των παγκόσμιων πληροφοριακών συστημάτων στην αρχιτεκτονική σκέψη και παραγωγή. Παράλληλα με την έρευνά της, η ίδια είναι creative strategist στην εταιρεία Archetype (Palo Alto, CA) με αντικείμενο την Τεχνητή Νοημοσύνη, και ιδρυτικό μέλος της Butlr (Burlingame, CA), μιας τεχνολογικής startup στη Silicon Valley στον τομέα του spatial intelligence. Κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Αρχιτεκτονική από το UC Berkeley, Certification of New Media από το Berkeley Center for New Media, και Δίπλωμα Αρχιτέκτονα Μηχανικού από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Εργασίες της έχουν δημοσιευθεί και εκτεθεί στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Αυστραλία.
Η διάλεξη πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ιστορίας, Θεωρίας και Εννοιολογικού Σχεδιασμού για την Αρχιτεκτονική, την Πόλη και το Περιβάλλον.
Όσες και όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τη διάλεξη, καλούνται να επικοινωνήσουν εγκαίρως πριν την έναρξη στο fparaforou@uth.gr
