Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English
Διάλεξη Νίκου Κατσίκη: Γεωχωρικοί Μεταβολισμοί
23/10/2025

Διάλεξη του επικ. καθ. Νίκου Κατσίκη με τίτλο Γεωχωρικοί Μεταβολισμοί την Πέμπτη 23/10/25 στις 15:00 στο Αμφιθέατρο και διαδικτυακά.

Πώς μπορούμε να κατανοήσουμε τη χωρική διάσταση του αστικού μεταβολισμού; 
Πώς η τροφοδοσία των πυκνών αστικών κέντρων διαμορφώνει εξαρτημένα, επιχειρησιακά τοπία πρωτογενούς παραγωγής και μετασχηματίζει τον πλανητικό χώρο; 
Και με ποιον τρόπο μπορεί αυτή η σχέση να επανασχεδιαστεί με βιώσιμο, ανθεκτικό και δίκαιο τρόπο;

Ο Νίκος Κατσίκης είναι επίκουρος καθηγητής πολεοδομίας στο TU Delft, όπου συντονίζει την ερευνητική ομάδα Critical Environments, καθώς και ιδρυτικό μέλος του Urban Theory Lab, University of Chicago. Η έρευνά του συνδυάζει τη θεωρία αστικοποίησης, τον χωρικό σχεδιασμό και τη γεωχωρική ανάλυση, με στόχο την κατανόηση και τον μετασχηματισμό των χωρικών διαστάσεων του αστικού μεταβολισμού. Είναι διπλωματούχος αρχιτέκτονας του ΕΜΠ και διδάκτορας του Harvard GSD, όπου υπηρέτησε ως επιμελητής του περιοδικού New Geographies και λέκτορας στον τομέα πολεοδομίας. Έχει διδάξει, μεταξύ άλλων, στο Royal College of Art, την AA και το Politecnico di Milano, ενώ δρα και ως εξωτερικός σύμβουλος του Joint Research Centre της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα επόμενα βιβλία του περιλαμβάνουν τους τόμους Dataspheres of Planetary Urbanization και Environments of Planetary Urbanization (Jovis, 2025).

https://criticalenvironments.nl/
http://www.terraurbis.com/

Στο πλαίσιο του μαθήματος 
ΕΚΤΟΣ ΠΟΛΗΣ: Εξερευνώντας το Αστικό Αλλιώς – Περιπλανήσεις σε τόπους Διευρυμένης Αστικοποίησης
Το Παρατηρητήριο της Υπαίθρου
Διδάσκουσα: Μεταξία Μαρκάκη

Για το link σύνδεσης, επικοινωνήστε στο memarkaki@uth.gr

Δείτε την αφίσα.