Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English
Docta Spes II Συνεδρία #5: Έμφυλες Γεωγραφίες, Κοινωνική και Περιβαλλοντική Δικαιοσύνη
15/02/2023

Φύση, Φύλο και Ανισότητες. Έμφυλες Επιπτώσεις και Φεμινιστικές Απαντήσεις στην Κρίση του Νερού στη Χιλή
Μαρία Φράγκου

Για την Αξία “Αθέατων”  Έμφυλων Διαδικασιών στη Συγκρότηση της Πόλης
Ντίνα Βαΐου

Συντονισμός / Σχολιασμός: Ασπασία Κουζούπη / Φοίβη Γιαννίση

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Σχολιασμός: Ελπίδα Καραμπά, Έλενα Τζελέπη, Γιώργος Τζιρτζιλάκης

 

ΣΥΝΤΟΜΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Μαρία Φράγκου
Είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου της Χιλής (Universidad de Chile). Σπούδασε Χημεία στο ΑΠΘ, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Τεχνολογία Περιβάλλοντος στο Imperial College London, και διδακτορικό στις περιβαλλοντικές επιστήμες στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης (ICTA- UAB). Τα τελευταία 10 χρόνια ερευνά την κρίση του νερού στη Χιλή, και ιδίως τις επιπτώσεις της στο πόσιμο νερό για ανθρώπινη κατανάλωση. Έχει διερευνήσει πώς οι κρατικές πολιτικές, νομικά πλαίσια, και υδραυλικές υποδομές και τεχνολογίες, συμβάλλουν στην κοινωνική και πολιτική κατασκευή της λειψυδρίας. Ενδιαφέρεται για τις επιπτώσεις αυτών των πολιτικών στην καθημερινή ζωή των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ιδίως των γυναικών και των αγροτικών πληθυσμών. Η έρευνά της έχει ως κίνητρο την κοινωνικο-περιβαλλοντική δικαιοσύνη και βασίζεται σε μεθόδους και θεωρίες από την πολιτική οικολογία, την περιβαλλοντική γεωγραφία και τις περιβαλλοντικές επιστήμες. Είναι μέλος της υδροφεμινιστικής κολεκτίβας La gota negra και συμμετέχει στο podcast Geography, Gender and Glory, το οποίο εξετάζει τη φεμινιστική πλευρά της ακαδημαϊκής ζωής της Χιλής.

Ντίνα Βαΐου
Ομότιμη καθηγήτρια, Τομέας Πολεοδομίας και Χωροταξίας του ΕΜΠ. Έχει σπουδάσει αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ (1969-74), πολεοδομία στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Λος Άντζελες (UCLA) (ΜΑ, 1975-77), γεωγραφία και πολεοδομία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (PhD, 1985-90). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν: φεμινιστικές κριτικές της μελέτης της πόλης, τα μεταβαλλόμενα χαρακτηριστικά των τοπικών αγορών εργασίας, με έμφαση στην εργασία των γυναικών και τις λειτουργίες του άτυπου τομέα, τις επιπτώσεις της μετανάστευσης στις πόλεις της Νότιας Ευρώπης, εν-τοπισμένες και έμφυλες όψεις των πολλαπλών κρίσεων και αντιστάσεις σ' αυτές. Έχει συντονίσει ελληνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα (ή την ελληνική συμμετοχή σε αυτά) και έχει δημοσιεύσει βιβλία και πολλά άρθρα στα ελληνικά, αγγλικά και άλλες γλώσσες. Πιο πρόσφατο βιβλίο (2021) Η Αθέατη Εργασία των Γυναικών στη Συγκρότηση της Πόλης. Όψεις της Αθήνας μετά τη Μεταπολίτευση (εκδ. Αλεξάνδρεια).

Επιστροφή στην αρχική σελίδα της εκδήλωσης.