Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English
Docta Spes II Συνεδρία #3: Φεμινιστικές Πρακτικές στον Αρχιτεκτονικό και Αστικό Σχεδιασμό
15/02/2023

Παρουσιάσεις:

Νέοι Τρόποι στην Αρχιτεκτονική:Εκ-τοπισμένα Σώματα και Έμφυλες Χωρικές Επιτελέσεις
Αναστασία-Σάσα Λαδά

Different Approaches to a Feminist Architectural Practice
Zaida Muxi

Συντονισμός/Σχολιασμός: Fabiano Micocci/ Βάσω Τροβά

 

ΣΥΝΤΟΜΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Αναστασία-Σάσα Λαδά
Είναι αρχιτεκτόνισσα και Ομότιμη Καθηγήτρια αρχιτεκτονικού σχεδιασμού στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Τα κύρια διδακτικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα, από το 1985, επικεντρώνονται στα θέματα του φύλου, της σεξουαλικότητας, της αρχιτεκτονικής και του αστικού χώρου. Έχει διακριθεί σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και το έργο της έχει δημοσιοποιηθεί σε αρχιτεκτονικές εκθέσεις και εκδόσεις. Έχει δημοσιεύσει και επιμεληθεί βιβλία και μεγάλο αριθμό άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά σε θέματα που διερευνούν τις έννοιες του κατοικείν, του φύλου, της σεξουαλικότητας, του αστικού χώρου και της αποκατάστασης μνημείων και συνόλων. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της πρώτης Ομάδας Γυναικείων Σπουδών στην Ελλάδα, στο ΑΠΘ (1984-1992), εξελέγη μέλος στο Συμβούλιο της AOIFE, της Ένωσης Ιδρυμάτων Φεμινιστικής Εκπαίδευσης και Έρευνας στην Ευρώπη (2000-2006) και ήταν Πρόεδρος στην Επιτροπή Ισότητας των Φύλων στο ΑΠΘ (2008-2013). Συμμετείχε σε δίκτυα για τις Σπουδές Φύλου στην ΕΕ- στο (1992-93) στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Γυναικείων Σπουδών GRACE, Βρυξέλλες, στο (1993-2006) στο Ευρωπαϊκό Διεπιστημονικό Δίκτυο Γυναικείων Σπουδών-ΝΟΙSE, Πανεπιστήμιο Ουτρέχτης, στο (1998-2007) στο θεματικό δίκτυο ATHENA- Advanced Thematic European Network of Activities in Women's Studies και τέλος (2014 - σήμερα) στο GenderSTE ένα δίκτυο για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και το Περιβάλλον. Υπήρξε επιστημονική υπεύθυνη και διαχειρίστρια του ερευνητικού προγράμματος “Η έννοια του φύλου στις κοινωνικές και φυσικές επιστήμες, σύγχρονα ζητήματα έρευνας και διδασκαλίας στην Ελλάδα” που χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας. Ελλάδας (2004-2008) και Επιστημονική Σύμβουλος στο ερευνητικό έργο “Χαρτογράφηση του επιστημονικού χώρου των Ελληνίδων ερευνητών”, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Γενική Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Ελλάδα (2006-2008). Στις εκδόσεις που έχει επιμεληθεί περιλαμβάνονται: Μετα-τοπίσεις: Φύλο, Διαφορά, Αστικός Χώρος (Αθήνα, 2009), Teaching Gender, Diversity and Urban Space An Intersectional Approach between Gender Studies and Spatial Disciplines (Utrecht, 2009), και Χωρικές Αφηγήσεις της Μνήμης (με Κ. Τσουκαλά, και συνεργασία με Κ. Παπαϊωάννου, Θεσσαλονίκη 2017).

Zaida Muxi (Ζάιντα Μούσι)
Γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες (1964). Είναι αρχιτεκτόνισσα του Πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες και απέκτησε το διδακτορικό της από τη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης. Διετέλεσε Διευθύντρια Αστικού Σχεδιασμού, Στέγασης, Δημόσιου Χώρου, Οικολογίας και Περιβάλλοντος στη Santa Coloma de Gramenet (Καταλονία, Ισπανία) 2015-2019. Είναι Καθηγήτρια Αστικού Σχεδιασμού στη Σχολή Αρχιτεκτονικής της Βαρκελώνης (ETSAB) στο Πολυτεχνείο της Βαρκελώνης. Πρώην συνδιευθύντρια μαζί με τον Josep Maria Montaner του Μεταπτυχιακού προγράμματος  XXIst century Sustainable Housing Lab από το 2004 έως το 2014. Πρώην αναπληρώτρια διευθύντρια της ETSAB (2009-2012). Το τελευταίο της βιβλίο έχει τίτλο: Beyond theThreshold. Women, Houses and Cities (dpr-barcelona, 2021).
 

Επιστροφή στην αρχική σελίδα της εκδήλωσης.