Παρουσιάσεις:
Ψηφιακό Αρχείο Ελληνίδων Αρχιτεκτόνων, 1923-1981. Η Προσφορά του στην Έρευνα και Ιστοριογραφία της Αρχιτεκτονικής
Ελένη Φεσσά-Εμμανουήλ
Η Βιογραφική Έρευνα: η Συμβολή της στην Ορατότητα των Αρχιτεκτονισσών - Έμπνευση για έναν Κοινωνικά Συμπεριληπτικό Σχεδιασμό του Χώρου
Μάρω Κάτου
Συντονισμός/ Σχολιασμός: Πέτρος Φωκαΐδης / Κατερίνα Χατζηκωνσταντίνου
ΣΥΝΤΟΜΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
Ελένη Φεσσά-Εμμανουήλ
Ιστορικός της αρχιτεκτονικής και ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Σπούδασε στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (1962-1967) και το 1990 αναγορεύτηκε διδάκτωρ αυτής Σχολής. Δίδαξε ιστορία της θεατρικής αρχιτεκτονικής και σκηνογραφίας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Από το 1980 ασχολείται συστηματικά με την ελληνική αρχιτεκτονική του όψιμου 19ου και του 20ού αιώνα, η οποία προσεγγίζεται από ιστορική και πολιτισμική άποψη αλλά και σε σχέση με την παγκόσμια αρχιτεκτονική. Περισσότερες από εκατόιστορικές και θεωρητικές μελέτες της είναι δημοσιευμένες σε ελληνικά και ξένα επιστημονικάπεριοδικά, σε πρακτικά συνεδρίων, σε εγκυκλοπαίδειες και σε συλλογικούς τόμους. Έχει συγγράψει και επιμεληθεί δεκατρείς επιστημονικές μονογραφίες και συμμετάσχει σε άλλα οκτώ συλλογικά έργα με αντικείμενα τα δημόσια κτίρια, το έργο διακεκριμένων αρχιτεκτόνων, τον θεατρικό χώρο και την ιστοριογραφία της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής. Tιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για τη δημοσιευμένη διδακτορική διατριβή της Η αρχιτεκτονική του νεοελληνικού θεάτρου 1720-1940 (1994) και το 2003 με έπαινο της ∆ιεθνούς Ακαδημίας Αρχιτεκτονικής για το βιβλίο της Δοκίμια για τη νέα ελληνική αρχιτεκτονική – Essays on Neohellenic Architecture (2001). Η τελευταία μονογραφία της για τον βορειοηπειρώτη αρχιτέκτονα –ακαδημαϊκό Βασίλειο Κουρεμένο (1875-1957) εκδόθηκε από την Ακαδημία Αθηνών (2017). Διετέλεσε επιστημονική σύμβουλος του πρώτου ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ, το οποίο καταρτίστηκε το 2020-2021 από επιστημονική επιτροπή με πρωτοβουλία του Τμήματος Αττικής του Συλλόγου Ελλήνων Αρχιτεκτόνων, συντονίστρια την αρχιτέκτονα Αντωνία Πάνου και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.
https://www.femarch.gr/fessas-en, https://independent.academia.edu/EleniFessaEmmanouil
Μάρω Κάτου
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Σπούδασε Συντήρηση Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης στο ΤΕΙ Αθήνας (1999) και στη συνέχεια Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ (2005). Ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές στο ΔΠΜΣ Αρχιτεκτονική και Σχεδιασμός του Χώρου / Πολεοδομία – Χωροταξία (2008) και διδακτορική διατριβή με τίτλο «15+1 γυναίκες αρχιτέκτονες στον αστικό χώρο της Αθήνας- Αναγνώσεις της διαδρομής του βίου», με επιβλέπουσα τη Ντίνα Βαΐου (2018), στο ΕΜΠ. Εργάστηκε σε αρχιτεκτονικά γραφεία και από το 2004 είναι εκπαιδευτικός σε Επαγγελματικά Λύκεια σε διάφορες περιοχές της χώρας, από τα οποία αποκομίζει πολύτιμες εμπειρίες. Από το 2022 συμμετέχει στην ομάδα εργασίας για το Ψηφιακό Αρχείο Ελληνίδων Αρχιτεκτόνων 1923 – 1981 (β’ φάση). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την έμφυλη προσέγγιση της καθημερινής ζωής, του χώρου και της εργασίας.
Επιστροφή στην αρχική σελίδα της εκδήλωσης.