ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΙΩΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΑΣ
Διήμερο εκδηλώσεων (4-5 Ιουνίου 2022) για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος από την Ερευνητική Μονάδα Δομικών Κατασκευών (δελτίο τύπου).
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (Κυριακή, 5 Ιουνίου 2022), η Ερευνητική Μονάδα Δομικών Κατασκευών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας οργανώνει ένα διήμερο εκδηλώσεων στη Μακρινίτσα το Σαββατοκύριακο 4-5 Ιουνίου 2022, στο πλαίσιο δράσης ευαισθητοποίησης για τα καλντερίμια και τα μονοπάτια του Πηλίου και τον πλούτο που μας αποκαλύπτουν για την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του τοπίου και του τόπου.
Η δράση με τίτλο Ιστορίες της Μακρινιτσιώτικης Στράτας περιλαμβάνει μια επιμορφωτική εκδήλωση στο Δημοτικό Σχολείο της Μακρινίτσας το Σάββατο 4 Ιουνίου, 18.00-22.00, και μια πεζοπορική εξόρμηση στην ευρύτερη περιοχή της Μακρινίτσας την Κυριακή 5 Ιουνίου.
Η δράση αξιοποιεί το υλικό που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια από τους σπουδαστές του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στα πλαίσια του μαθήματος επιλογής «Αφηγηματικές Διαδρομές» και του σπουδαστικού εργαστηρίου «Ιστορίες της Στράτας», προκειμένου να συνοδεύσει την περιπατητική εμπειρία στα μονοπάτια και τα καλντερίμια της Μακρινίτσας. Το υλικό είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα της δράσης, η οποία ενημερώνεται σταδιακά με όλες τις πτυχές του εγχειρήματος.
Ανθολογίες κειμένων, συλλογές εικόνων, έντυπες περιηγήσεις και ψηφιακές ξεναγήσεις, θεματική σηματοδότηση, επιδαπέδιοι χάρτες, επιμορφωτικά παιχνίδια και μικροκατασκευές καλούνται να αφηγηθούν επτά ιστορίες από τη μυθολογία, την προφορική ιστορία, τη λαϊκή παράδοση και τις εικαστικές και παραστατικές τέχνες του Πηλίου. Αναλυτικά, οι ιστορίες της στράτας είναι οι εξής: Οι Μάηδες της Μακρινίτσας, Βασκανίες του Πηλίου, Δημοτικά Τραγούδια της Μαγνησίας, Κένταυρος Χείρων, Μέσα από τον φακό του Δημήτρη Λέτσιου, Με τα χρώματα της παλέτας του Θεόφιλου, Οι καρβουνοσάκηδες της Μακρινίτσας. Οι προτάσεις κάνουν χρήση των στοιχείων του φυσικού και ανθρωπογενούς τοπίου, προκειμένου να μιλήσουν για τις άυλες συνιστώσες της πολιτισμικής ταυτότητας του τόπου.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
_ ΣΑΒΒΑΤΟ 4 Ιουνίου 2022. 18.00-22.00 | Δημοτικό Σχολείο Μακρινίτσας
ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ:
ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
_ ΚΥΡΙΑΚΗ 5 Ιουνίου 2022 | Βόλος- Μακρινίτσα- Βόλος
ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ με δυο σκέλη:
email: omadak@gmail.com & maKe@uth.gr
Για λεπτομέρειες και δηλώσεις συμμετοχής: makrinitsa.trails.arch.uth.gr
Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας: omadakblog.wordpress.com
Ακολουθείστε μας στο Instagram: ma.lKl.e #maKeUTh
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Οι δράσεις εντάσσονται στα πλαίσια του πιλοτικού έργου Narrative Trails | Σχεδιάζοντας [για] τα μονοπάτια του Πηλίου, που υλοποιείται από την Ερευνητική Μονάδα Δομικών Κατασκευών | ma[K]e του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, σε διεπιστημονική συνεργασία με τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και φορείς της τοπικής κοινωνίας.
Επιστημονική Υπεύθυνη: Βροντίση Μαρία, Αναπλ. Καθηγήτρια Τ.Α.Μ. Π.Θ.
Με τις εργασιες των σπουδαστων που συμμετειχαν στα:
- ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΑΣ #1 | 2022
- ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ 01.08.21 | 2021
- ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ | 2019. Trails & Tales #2: Στα καλντερίμια της Μακρινίτσας
- ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ | 2018. Trails & Tales #1: Η Μακρινιτσιώτικη Στράτα
Με την υποστήριξη της Ομάδας [Κ]-ατασκευών Τ.Α.Μ. Π.Θ.:
ΒΡΟΥΖΑ Εύη - ΜΑΚΑΝΙΚΑ Σουμέλα (σχεδιασμός & υλοποίηση συνοδευτικού υλικού)
ΝΙΚΟΛΑΙΔΟΥ Βάσω - ΠΟΥΛΗΜΕΝΗ Νικολέττα - ΣΑΦΛΕΚΟΣ Κωνσταντίνος (χαρτογραφικές εφαρμογές GIS)
ΠΑΝΤΕΛΙΑ Στέλλα (σχεδιασμός επιδαπέδιου παιχνιδιού)
ΡΗΓΑΚΗ Ελένη – TED3D (παραγωγή συνοδευτικού υλικού)
ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ Δήμητρα (σχεδιασμός ιστοσελίδας)