Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English
Σεμινάριο/Εργαστήριο: Φεμινιστικές Πρακτικές στον Δημόσιο Χώρο την Εποχή της Παγκοσμιοποιημένης Τεχνολογίας
28/02/2019

Σεμινάριο 1: Συντονίζει η καλλιτέχνης Βασιλεία Στυλιανίδου

Επιστημονική Υπεύθυνη Ερευνητικού Προγράμματος: Ελπίδα Καραμπά

Πληροφορίες στο γραφείο του Κέντρου, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 1ος όροφος.

Την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου και την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019 ξεκινάει ο κύκλος εργασιών του σεμιναρίου/εργαστηρίου, ‘Φεμινιστικές Πρακτικές στον Δημόσιο Χώρο την εποχή της Παγκοσμιοποιημένης Τεχνολογίας’.

Η θεματική του πρώτου σεμιναρίου αφορά τις έμφυλες προσεγγίσεις του χώρου στην εποχή της παγκοσμιοποιημένης τεχνολογίας. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές διεκδικήσεις καθώς και μετατοπίσεις στη θεωρία, τις ερμηνευτικές και μεθοδολογικές συντεταγμένες στα θέματα φύλου. Οι κατά φύλο κοινωνικές ανισότητες έχουν επηρεάσει τον λόγο και την πρακτική που αφορά τις πολιτικές διεκδικήσεις του αστικού χώρου. Αντικείμενο της ενότητας αποτελούν οι σύγχρονες θεωρητικές προσεγγίσεις με κεντρικούς άξονες ανάλυσης τις έννοιες της έμφυλης ταυτότητας, του χώρου και των νέων μέσων στην εποχή των παγκοσμιοποιημένων τεχνολογιών. Το θεωρητικό πλαίσιο του σεμιναρίου  διαμορφώνεται από τις ευρύτερες αναζητήσεις διεπιστημονικότητας των ζητημάτων που άπτονται του τρίπτυχου φύλο, δημόσιος χώρος, νέες τεχνολογίες. 

Η καλλιτέχνης Βασιλεία Στυλιανίδου, ξεκινώντας από δύο πρόσφατα γεγονότα ακραίας δημόσιας βαρβαρότητας, ομοφοβίας και μισογυνισμού, θα θέσει ερωτήματα για τη σχέση δημόσιου χώρου, βίας και έμφυλου σώματος, καθώς και για τους δυνατούς τρόπους με τους οποίους καλλιτεχνικές πρακτικές επιχειρούν να διαχειριστούν τις δημόσιες αφηγήσεις που παράγονται γύρω από αυτά τα ζητήματα. Το απάνθρωπο λιντσάρισμα και η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου / Zackie Oh!  στο κέντρο της Αθήνας σε δημόσια θέα δεν συγγενεύει μόνο χρονικά με τον βιασμό και τη θανάτωση της Ελένης Τοπαλούδη στην Ρόδο, αλλά είναι το σύμπτωμα που αναδεικνύει την τρωτότητα συγκεκριμένων, στοχευμένων σωμάτων. Το γυναικείο σώμα, το σώμα των queer και τρανς υποκειμένων γίνεται αντιληπτό στο δημόσιο χώρο ως ένα τρωτό σώμα, ως ένα σώμα δίχως προστατευτικό ιστό.

Οι συμμετέχοντες/χουσες με την κατάλληλη καθοδήγηση (ατομικά και συλλογικά), την οποία αναλαμβάνει η ερευνητική ομάδα του Κέντρου σε συνεργασία με τη συντονίστρια του εργαστηρίου, θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τα δικά τους πρότζεκτ που θα παρουσιαστούν σε σχετικές εκθέσεις, φεστιβάλ και διοργανώσεις μαζί με το έργο καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται σε αυτό το πεδίο. Με την ολοκλήρωση οι συμμετέχοντες/ουσες θα λάβουν σχετική πιστοποίηση.