Στην παρούσα ερευνητική εργασία καταβάλλω μια προσπάθεια να κατανοήσω ο ίδιος και στη συνέχεια να παρουσιάσω αναλυτικά ένα θέμα που από πρώτη άποψη φαίνεται ξένο και απρόσιτο από τη σκοπιά της μεταμοντέρνας εποχής μας, το θέμα των επίσημων γευμάτων των ανώτερων κοινωνικών τάξεων, της Αγγλίας και της Γαλλίας, με κύριο χρονικό άξονα τον 17ο αιώνα. Εξετάζω ζητήματα που αφορούν τα ειδικά χωρικά περιβάλλοντα και τις μόνιμες ή τις εφήμερες κατασκευές που παράχθηκαν, ώστε να φιλοξενήσουν τις δράσεις αυτές. Ιδιαίτερα ενδιαφέρει εδώ η εξεύρεση πιθανών συσχετισμών μεταξύ της παραγωγής χώρου για την τέλεση ενός επίσημου γεύματος, και του συμβολισμού που αυτό μπορεί να κατείχε για την εποχή του.