Η Βιομιμητική είναι ο επιστημονικός τομέας που αφορά τη μελέτη των δομών και των συστημάτων που υπάρχουν στη φύση και την εφαρμογή τους στον τεχνολογικό σχεδιασμό.
Αν και ετυμολογικά ο όρος αποτελείται από τις λέξεις βιος + μίμηση, στην πραγματικότητα η έννοια περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από μία απλή απομίμηση διάφορων λειτουργιών που συμβαίνουν στη φύση.
Η βιομιμητική αρχίζει να εφαρμόζεται όταν υπάρχει ένα τεχνολογικό πρόβλημα, το οποίο δίνει την αφορμή για αναζήτηση ενός αντίστοιχου παραδείγματος που υπάρχει στη φύση. Κάποιοι οργανισμοί ή συστήματα που λειτουργούν στη φύση αντιμετωπίζοντας διάφορα προβλήματα, αφού εξεταστούν και μελετηθούν προσεκτικά, δίνουν την ευκαιρία να αναπτυχθεί ένα αντίστοιχο τεχνολογικό σύστημα που να αντιμετωπίζει με επιτυχία παρόμοια προβλήματα.
Ο σκοπός είναι να μελετούνται και να κατανοούνται τρόποι εφαρμογών στη φύση, οι οποίοι μετά θα βοηθήσουν στην επίλυση κάποιων προβλημάτων στον τομέα της αρχιτεκτονικής και αλλού. Μπαίνουμε στην Οικολογική εποχή, και αρκετοί επιστήμονες πιστεύουν ότι θα χρειαστούμε μαθήματα από την ίδια τη φύση, έτσι ώστε να καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις της νέας εποχής.
Υπάρχουν, τρεις σημαντικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν, ούτως ώστε η ανθρωπότητα να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της νέας εποχής. Αρχικά πρέπει να πετύχουμε σημαντική αύξηση στην αποδοτικότητα των πόρων. Στη συνέχεια να μετακινηθούμε από μία μια οικονομία ορυκτών καυσίμων σε μία οικονομία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τέλος, να εγκαταλείψουμε το σπάταλο και ρυπογόνο τρόπο χρησιμοποίησης των πόρων και να εφαρμόσουμε ένα κλειστό μοντέλο ανακύκλωσης ούτως ώστε να μην χάνεται τίποτα.
Αυτό το ερευνητικό εστιάζεται στην παρουσίαση παραδειγμάτων τα οποία έχουν ως αρχικό γνώμονα την βιομίμηση. Μια πηγή ιδεών που έχει επωφεληθεί από μία περίοδο εξέλιξης 3,8 δισεκατομμυρίων ετών και αποτελείται από μία τεράστια ποικιλία ειδών τα οποία κατοικούν στη γη και αντιπροσωπεύουν παραδείγματα προς μίμηση.