Ένα από τα πιο σοβαρά αρχιτεκτονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα στο πέρασμα των χρόνων είναι η ενεργειακή κρίση και οι αυξημένες οικοδομικές απαιτήσεις από τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό του παγκόσμιου πληθυσμού. Η λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα ακούει στο όνομα “υπόγεια ανάπτυξη”.
Σκοπός της έρευνας αυτής είναι η προσέγγιση και η μελέτη αυτών των κατασκευών, η γνώση των χαρακτηριστικών τους, η ανάδειξη των λύσεων για φυσικό αερισμό, φωτισμό και δροσισμό, καθώς και τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που παρουσιάζουν.
Μέσω της πλειάδας των παραδειγμάτων, γίνεται κατανοητή τόσο η ιστορική εξέλιξη της υπόγειας ανάπτυξης , όσο και ο τρόπος προσέγγισης του θέματος σε διάφορες χώρες του κόσμου.
Ιστορικά, οι άνθρωποι έστρεφαν το βλέμμα τους προς την υπόγεια κατοίκιση, όχι από επιλογή αλλά από ανάγκη. Αφενός, η προστασία τους από τα άγρια ζώα, αφετέρου η προφύλαξη τους από τα ακραία καιρικά φαινόμενα οδήγησε τον άνθρωπο σε αυτού του είδους τις κατασκευές.
Σήμερα, η υπέρμετρη κατανάλωση ενέργειας και η αυξημένη συγκέντρωση δομημένου χώρου αποτελούν τις βασικές αιτίες που οδήγησαν τον άνθρωπο στις υπόσκαφες κατασκευές. Έτσι, παρατηρούνται διαφόρων τύπων υπόγειες κατοικίες, η κάθε μία με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Οι δυσκολίες που παρουσιάζονται, όπως είναι ο φυσικός αερισμός και φωτισμός αντιμετωπίζονται με πρωτοποριακές και καινοτόμες ιδέες. Παράλληλα, αποφορτίζονται τα κέντρα των μεγαλουπόλεων τα οποία είναι γεμάτα από ψηλά και ογκώδη κτίρια.
Θεωρώντας το έδαφος ως φιλόξενο χώρο για κατοίκηση και εργασία, ανοίγεται ένα νέο κεφάλαιο με ευνοϊκότερους όρους για το περιβάλλον, επαναπροσδιορίζονται τα όρια του βιώσιμου χώρου, δίνει σημαντικές λύσεις σε βασικά προβλήματα του αστικού ιστού. Πλέον, η γη δεν αποτελεί μόνο τη βάση πάνω στην οποία χτίζονται οι κατασκευές αλλά είναι η ίδια η κατοικία για τους ανθρώπους.