Η σύσταση της ατμόσφαιρας αλλοιώνεται με τη συνεχή αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων. Hεξάρτηση από τις ενεργειακές πηγές, η επιβάρυνση του ηλεκτρικού δικτύου και η δημιουργία του φαινομένου της αστικής νησίδας είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που ερχόμαστε όλοι να αντιμετωπίσουμε. Η ,όχι και τόσο παλιά, αντίληψη πως όλα τα ενεργειακά προβλήματα ενός κτιρίου τα λύνουμε προσθέτοντας μηχανήματα έχει περάσει ανεπιστρεπτί στο παρελθόν. Τόσο η εξάντληση των φυσικών πόρων όσο και η ανάγκη για αλλαγή νοοτροπίας ως προς το φυσικό περιβάλλον επιβάλλουν την εφαρμογή ενεργειακού σχεδιασμού σε καινούργια ή υπάρχοντα κτίρια.
Η παρούσα ερευνητική εργασία ασχολείται με την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου της Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η μελέτη χωρίζεται σε τρία μέρη επιχειρώντας μέσα από έρευνα την παρουσίαση πρότασης για μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης του κτιρίου.
Το πρώτο μέρος ασχολείται με τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ενεργειακή συμπεριφορά του κτιρίου, τα χαρακτηριστικά του εξωτερικού χώρου και τις προδιαγραφές του εσωτερικού χώρου ώστε ο χρήστης να νιώθει άνετα μέσα σε αυτό.
Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζεται η καταγραφή του κτιριακού αποθέματος τριτογενούς τομέα στην Ελλάδα καθώς και η διαδικασία της ενεργειακής επιθεώρησης κτιρίων.
Στο τρίτο μέρος παρουσιάζονται οι μετρήσεις που έγιναν στο υφιστάμενο κτίριο και η σύγκρισή τους με τις πρέπουσες προδιαγραφές και στη συνέχεια η πρόταση για παρέμβαση στο σύστημα φωτισμού και στο κέλυφος του κτιρίου.