Η απάντηση του Ταρκόφσκι σε μια ερώτηση για το τι είναι τέχνη συνοψίζει τις έννοιες και τα θέματα που προσπαθεί να προσεγγίσει η εργασία αυτή.
«Αντρέι τι είναι η τέχνη;
- Πριν ορίσουμε οτιδήποτε για την τέχνη, πρέπει να απαντήσουμε με μια ευρύτερη ερώτηση: Ποιο νόημα έχει η ζωή του ανθρώπου στη γη; Ίσως να βρεθήκαμε εδώ για να ανυψωθούμε πνευματικά. Αν η ζωή μας τείνει σ’ένα πνευματικό πλούτο, ίσως η τέχνη να είναι ένας από τους τρόπους προσέγγισης αυτού του σκοπού. Αυτό πιστεύω με τον τρόπο που ορίζω τη ζωή. Η τέχνη πρέπει να βοηθά τον άνθρωπο στην πνευματική εξύψωση. Δεν ξέρω. Μερικοί λένε ότι η τέχνη βοηθά τον άνθρωπο να κατανοήσει τον κόσμο, ότι είναι γνώση, όπως και κάθε διανοητική δραστηριότητα. Δεν πείθομαι από αυτή την εκδοχή της γνώσης. Μ’ αυτή την έννοια είμαι σχεδόν αγνωστικιστής. Η γνώση μας απομακρύνει όλο και περισσότερο απ’ το βασικό σκοπό της ζωής μας! Όσο πιο πολλά μαθαίνουμε τόσο λιγότερα εξυψώνει τον άνθρωπο για να ξεπεράσει τον εαυτό του και να φτάσει σε αυτό που θα ονομάζαμε ελεύθερη βούληση».
Η εργασία αυτή χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο γίνεται μια προσπάθεια να παρουσιαστούν οι θέσεις του Ταρκόφσκι πάνω στα ζητήματα της τέχνης, της πίστης και της αλήθειας. Το δεύτερο μέρος επιχειρεί να σκιαγραφήσει τον τρόπο με τον οποίο συγκροτείται το πρόσωπο στις ταινίες του. Σε όλο του το έργο με αποκορύφωμα τη «Νοσταλγία» (1983) το κεντρικό αίτημα το οποίο προβάλει και στο οποίο προσπαθεί να απαντήσει είναι η βαθιά επιθυμία του ανθρώπου για το απόλυτο και η ταυτόχρονη ανάγκη του να ζει με τις δεσμεύσεις και τους περιορισμούς που επιβάλει ο υλικός κόσμος.