Η έρευνα αφορά σε μία μορφή τοπογραφίας της Κρήτης, με την έννοια μιάς αφηγηματικής καταγραφής στοιχείων της γεωγραφίας του νησιού εμβαθύνοντας στον χαρακτήρα του τόπου και στον τρόπο που αυτός πλάθεται, παράλληλα με την εξέλιξη της κατοίκησης στο νησί. Πιο συγκεκριμένα στην υπόσταση που αποκτά η ανάγνωση, και κατ’ επέκταση η ερμηνεία της κρητικής γης, επάνω στον πολιτισμό ο οποίος αναπτύχθηκε στην Κρήτη. Η έρευνα επικεντρώνεται χρονικά, κυρίως στις απαρχές του μινωικού πολιτισμού, όπου και βρίσκουμε τις πρώτες τέτοιες ερμηνείες, από τις πρώτες οργανωμένες κοινωνίες που εγκαταστάθηκαν στο νησί.
Στο πλαίσιο της ερευνητικής διαδικασίας πραγματοποιείται επιτόπια έρευνα στο όρος Γιούχτα, στην κεντρική - ανατολική Κρήτη, με στόχο τα πληρέστερα και πιο ασφαλή συμπεράσματα. Οι τοποθεσίες περιλαμβάνουν τόπους λατρείας, οικιστικά σύνολα και φορτισμένες, αρχαιολογικά και μυθολογικά, περιοχές. Οι περιοχές δεν μελετώνται ανεξάρτητα η μία με την άλλη, αλλά με βάση τον βαθμό αλληλεπίδρασης μεταξύ τους, ανάλογα πάντα με την πρόσβαση σε αυτές και τον ρόλο που παίζουν στο ευρύτερο ιεραρχικό σύστημα του μινωικού πολιτισμού. Η επιτόπια έρευνα καλύπτει ζητήματα που η βιβλιογραφία αδυνατεί να καλύψει από την φύση της. Τέτοια ζητήματα είναι για παράδειγμα η οπτική επαφή από και προς τις τοποθεσίες ενδιαφέροντος αλλά και η καταγραφή στοιχείων του αναγλύφου και γενικότερα του περιβάλλοντος χώρου.
Το παραπάνω εγχείρημα πραγματοποιείται με τη μορφή ενός οδοιπορικού στην κρητική ενδοχώρα και αναπτύσσεται μέσα από ένα σύνολο επιτόπιων παρατηρήσεων. Πρέπει να διευκρινιστεί ότι στην έρευνα που ακολουθεί, τα συμπεράσματα προκύπτουν από παρατηρήσεις της επιτόπιας έρευνας και κατ’ επέκταση είναι αποτέλεσμα μιας πιο προσωπικής τοποθέτησης παρά την υποστήριξη που υπάρχει από τις πηγές.