Το παρών ερευνητικό θέμα ασχολείται με την διερεύνηση της επίδρασης που παρουσιάζει ο βιοκλιματικός σχεδιασμός σε κτίρια κατοικιών, μέσω του ισχύοντος ενεργειακού κανονισμού της Ελλάδος (ΚΕνΑΚ).
Αρχικά, αναλύονται οι τρόποι εξοικονόμησης της ενέργειας που προέρχονται από την χρήση βιοκλιματικών-ενεργειακών στρατηγικών. Οι στρατηγικές αυτές κατηγοριοποιούνται σε δύο κατηγορίες, τους «φυσικούς» τρόπους εξοικονόμησης και τους τρόπους εξοικονόμησης με ηλεκτρομηχανολογικά (Η/Μ) συστήματα. Έπειτα γίνεται αναφορά στον κτιριακό τομέα και τη σύνδεσή του με το ενεργειακό ισοζύγιο τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) όσο και στην Ελλάδα. Ειδικότερα, αναλύεται η περίπτωση της κατοικίας σε σχέση με το ενεργειακό ισοζύγιο και την επίδραση που έχουν τα κτίρια κατοικιών στην ΕΕ και στη χώρα μας σ’ αυτό , καταδεικνύονται τομείς ενεργειακής επικινδυνότητας των κατοικιών και καταγράφονται οι επικρατούσες λογικές διαχείρισης της ενέργειας. Ακόμη, αναλύονται χαρακτηριστικά παραδείγματα βιοκλιματικού σχεδιασμού σε κατοικίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στη συνέχεια, αναλύεται ο Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης των Κτιρίων (ΚΕνΑΚ) της χώρας μας. Αρχικά, αναγνωρίζεται το θεσμικό πλαίσιο από το οποίο ξεκίνησε και διαμορφώθηκε σταδιακά. Έπειτα, αναλύεται ο σκοπός και το πεδίο εφαρμογής του, η μεθοδολογία υπολογισμού της ενεργειακής απόδοσης και η ενεργειακή κατάταξη ενός κτιρίου.
Προχωρώντας, αναφέρονται οι συγκρίσεις που έγιναν για την κατανόηση της επίδρασης του βιοκλιματικού σχεδιασμού, σύμφωνα με τον ΚΕνΑΚ σε μια πειραματική κατοικία. Βέβαια έχει προηγηθεί τόσο η καταγραφή των χαρακτηριστικών της πειραματικής κατοικίας όσο και η ανάλυση του λογισμικού με το οποίο θα πραγματοποιηθούν οι συγκρίσεις.
Κλείνοντας, παρατίθενται τα συμπεράσματα από την έρευνα που διεξήχθη και η βιβλιογραφία με τις βιβλιογραφικές αναφορές.