Το ενδιαφέρον για τους υπαίθριους χώρους στο αστικό περιβάλλον ολοένα και αυξάνεται καθώς έχει γίνει αντιληπτό ότι συνεισφέρουν στην ποιότητα ζωής των πόλεων και επομένως και των κατοίκων της. Δυστυχώς, όμως, λόγω έλλειψης οικονομικών δυνάμεων ή συντονισμού ανάμεσα σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, οι περισσότεροι υπαίθριοι χώροι, παραμένουν άδειοι ή υποβαθμισμένοι. Επίσης, λόγω των περιβαλλοντικών προβλημάτων οι συνθήκες άνεσης δεν ικανοποιούνται σε πολλούς από αυτούς τους χώρους.
Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι καταρχήν, η ανάλυση της επίδρασης του μικροκλίματος στη χρήση των υπαίθριων χώρων στα σύγχρονα αστικά κέντρα και η αναγνώριση των προβλημάτων σε αυτά. Παράλληλα, γίνεται μια ερμηνεία για το πώς αυτά τα προβλήματα επηρεάζουν και σε ποιο βαθμό, τις συνθήκες άνεσης και επομένως τις δραστηριότητες, των χρηστών στο χώρο αυτό. Στη συνεχεία παρουσιάζονται παραδείγματα μονάδων αστικού εξοπλισμού, προορισμένων ειδικά για τη βελτίωση του μικροκλίματος στους υπαίθριους χώρους. Τέλος, γίνεται μια πρόταση για σχεδίαση ενός αντικειμένου αστικού εξοπλισμού προσανατολισμένου στη βελτίωση του μικροκλίματος στον υπαίθριο αστικό χώρο.
Πιο συγκεκριμένα η μελέτη χωρίζεται σε τρία βασικά μέρη. Στο πρώτο μέρος αναλύονται η έννοια του μικροκλίματος, τα βασικά περιβαλλοντικά προβλήματα στις σύγχρονες πόλεις - όπως το νέφος, η ηχορρύπανση και το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας - ενώ στη συνεχεία γίνεται μια επεξήγηση των ορισμών της οπτικής, ακουστικής και θερμικής άνεσης προκειμένου να διαπιστωθεί η αναμεταξύ τους σχέση. Επιπλέον, γίνεται μια διερεύνηση για τη συνεισφορά των φυτών και ειδικότερα των «πράσινων» τοίχων, στη βελτίωση του μικροκλίματος και των συνθηκών άνεσης. Τέλος, γίνεται αναφορά για τη σημασία της σωστής διαχείρισης των υδάτινων πόρων στους αστικούς χώρους.
Στο δεύτερο μέρος γίνεται μια παρουσίαση, μονάδων αστικού εξοπλισμού, κατασκευασμένων και μη, ειδικά σχεδιασμένων για ανατροπή της παραπάνω κατάστασης μέσω της βελτίωσης του μικροκλίματος και επομένως και των συνθηκών άνεσης. Παρουσιάζονται διαδοχικά παραδείγματα διαφόρων κλιμάκων, χαρακτηριστικών και τύπων.
Τέλος στο τρίτο μέρος, αξιοποιώντας πληροφορίες και γνώσεις που συλλέχθηκαν στις παραπάνω ενότητες, γίνεται μια απόπειρα σχεδίασης αστικού εξοπλισμού, του «Πράσινου τοίχου» με διπλό ρόλο - την επίτευξη συνθηκών άνεσης για τους χρήστες του χώρου και τη διαχείριση του βρόχινου νερού της περιοχής όπου τοποθετείται. Στόχος του είναι η βελτίωση του μικροκλίματος στην περιοχή που θα χρησιμοποιείται κάθε φορά. Γίνεται κατασκευαστική αλλά και σχεδιαστική ανάλυση του «τοίχου» , αλλά και των δυνατοτήτων ανάπτυξης του. Η εργασία ολοκληρώνεται με παραδείγματα τοποθέτησης και χρήσης του «Πράσινου τοίχου» σε δύο διαφορετικές περιοχές και τις δυνατότητες προσαρμογής του σε αυτές.