Στην ερευνητική αυτή εργασία μελετάται η διαφοροποίηση του σχολικού χώρου συναρτήσει κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών παραμέτρων, καθότι το σχολικό κτίριο εκφράζει το ιδεολογικό πλαίσιο κάθε εποχής. Τα χρονικά όρια της αναδρομικής μελέτης προκύπτουν και σηματοδοτούνται από σημαντικά γεγονότα τόσο στον κοινωνικό τομέα, όσο και στον τομέα της αρχιτεκτονικής. Σε κάθε μια από τις χρονικές περιόδους εξετάζονται σχολικά κτίρια αλλά και οι παιδαγωγικές μέθοδοι που ακολουθούνται.
Η αναδρομή ξεκινά από τα πρώτα κτίρια που χτίστηκαν με στόχο την εκπαίδευση, παρακολουθεί την εξέλιξη των σχολικών υποδομών στο διάστημα μιας εκατονταετίας για να καταλήξει στη σημερινή εκδοχή του σχολικού περιβάλλοντος, και ακόμα περισσότερο για να δώσει κατευθυντήριες αρχές για το σχολείο του μέλλοντος.
Το σχολικό κτίριο αποτελεί διαχρονικά ένα δημόσιο κτίριο μεγάλης σημασίας που ταυτίζεται με το σκοπό της εκπαίδευσης. Αφότου αναγνωρίζεται η σημασία του μαθησιακού χώρου ως παράγοντα εκπαίδευσης, παρατίθεται ερευνητικό υλικό προς απόδειξη της επίδρασης του σχολικού περιβάλλοντος στη μαθησιακή διαδικασία.
Εν συνεχεία, καταγράφονται οι παράγοντες σύμφωνα με τους οποίους θα διαμορφωθεί το νέο μαθησιακό περιβάλλον. Οι νέες δύο συνιστώσες της αρχιτεκτονικής του μελλοντικού σχολείου είναι η περιβαλλοντική εκπαίδευση, που αφορά στην συνειδητοποίηση των περιβαλλοντικών ζητημάτων και την εργασία προς την επίλυση τους, και η ψηφιακή τεχνολογία στη μάθηση, που μεταβάλλει τον χώρο της εκπαίδευσης.
Αναφέρονται παραδειγματικές αρχές σχεδιασμού καθώς και παραδείγματα τεχνικών δόμησης και βιοκλιματικών υφιστάμενων κτιρίων που ενδείκνυνται για το σκοπό της εκπαίδευσης.
Πρόκειται για μια μελέτη σχολικών υποδομών, οι οποίες διαδραματίζουν πρωτεύοντα ρόλο στη διαδικασία της εκπαίδευσης, καθώς συμβάλλουν ενεργά στη μετάδοση της γνώσης και την κοινωνικοποίηση του ατόμου. Toσχολικό κτίριο είναι στις μέρες μας το βιοκλιματικό, καθώς ένα τέτοιο κτίριο καθιστά δυνατή την εκπαίδευση των μαθητών σύμφωνα με τις ανάγκες της εποχής μας, και αυτό δε μπορεί παρά να συμβεί μέσω της βιωματικής εμπειρίας του χρήστη ενός κτιρίου.