Θέμα της διπλωματικής μας εργασίας είναι ο σχεδιασμός ενός σύγχρονου καταλύματος της μονής του Άγιου Σάββα του ηγιασμένου, για την εξυπηρέτηση των μοναχών, όταν χρειάζεται να μείνουν στην πόλη των Ιεροσολύμων , για υποθέσεις της μονής ή για λόγους υγείας και γραφειοκρατίας.
Το Μοναστήρι ή αναφερόμενο και ως Λαύρα , ιδρυμένο από τον Άγιο Σάββα τον Ηγιασμένο, λειτουργεί αδιάκοπα εδώ και 1500 περίπου χρόνια στην έρημο της Ιουδαίας στην Παλαιστίνη. Θεωρείται από τα σημαντικότερα προσκυνήματα του Ορθόδοξου Χριστιανισμού.
Το Μετόχι αναφέρεται σε οικόπεδο ή αγρόκτημα που ανήκει σε μοναστήρι (μετόχι μοναστηριού), μέσα στο οποίο βρίσκεται συνήθως μικρό παρεκκλήσιο και κατοικία για τους μοναχούς που καλλιεργούν το συγκεκριμένο αγρόκτημα. Το «Μετόχιον», στην εκκλησιαστική ορολογία, αποτελεί παράρτημα της Μονής στην οποία ανήκει, ακόμα και αν διαμένουν μόνιμα σε αυτό αρκετοί μοναχοί.
Το μετόχι της διπλωματικής εργασίας χρησιμεύει και ως ενδιάμεσος χώρος φιλοξενίας προσκυνητών της Μονής από όλο τον κόσμο. Οι περισσότεροι μη Άραβες επισκέπτες έρχονται από το αεροδρόμιο του Τελ-Αβίβ και χρειάζεται να διανυκτερεύσουν πρόχειρα μιας και τα σύνορα προς τα Παλαιστινιακά εδάφη δεν είναι συνεχώς ανοικτά. Ο ναός αφιερωμένος στον Άγιο Σάββα λειτουργεί και ως ενοριακός. Το μετόχι αναπτύσσεται μέσα από ένα σύστημα αύλειων χώρων. Ο καιρός της Παλαιστίνης ευνοεί την ύπαρξη και την ανάπτυξη τέτοιου είδους αρχιτεκτονικής παράδοσης. Η διάταξη των ιδιωτικών χώρων ανάπαυσης βρίσκεται προστατευμένη από τους χώρους λατρείας και υποδοχής του κοινού. Η λύση φιλοδοξεί να απομονώσει συμβολικά τον κάτοικο, μοναχό ή κοσμικό επισκέπτη από τον εφήμερο προσκυνητή χωρίς να αποκλείει εντελώς την συνεύρεση και την συνύπαρξή τους.