Ψηφιοποίηση Κτιριακών Πληροφοριών (Building Information Modelling) (BIM).Μία σχετικά καινούρια έννοια που εδραιώθηκε το 2002.
Η συγκεκριμένη ερευνητική εργασία επικεντρώθηκε στους τομείς της αρχιτεκτονικής στους οποίους αναφέρεται και στην αιτία που δεν συμπεριλαμβάνεται στην ακαδημαϊκή μας εκπαίδευση. Μετά από μία σύντομη επισκόπηση, το ΒΙΜ μοιάζει να είναι ο ιδανικότερος τρόπος σχεδιασμού και κατασκευής ενός κτιρίου. Οι βασικές αρχές που εισάγει αφορούν την αποθήκευση και διαχείριση πληροφοριών και την αυτοματοποίηση διαδικασιών. Βέβαια ως κάθε καινούρια έννοια, υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα γι’ αυτή και την εφαρμογή της.
Η αρχιτεκτονική δημιουργικότητα και καινοτομία αναιρείται από την αυτοματοποίηση την οποία εισάγει; Υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσει τελικά ως ανασταλτικός παράγοντας για την αρχιτεκτονική δημιουργικότητα, ειδικά αν εφαρμοστεί από την αρχή του σχεδιασμού; Το ΒΙΜ, ενώ έχει αρχίσει ήδη να εφαρμόζεται στον κατασκευαστικό τομέα στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, στην Ελλάδα δεν είναι ακόμα γνωστό. Θα μπορούσε να αποδειχθεί ευεργετικό για τους Έλληνες αρχιτέκτονες και την ελληνική αρχιτεκτονική;
Η ανάγκη για την απάντηση των παραπάνω ερωτημάτων μας οδήγησε αρχικά σε βιβλιογραφική έρευνα. Έτσι, ήρθαμε σε επαφή με τις αρχές τις οποίες εισάγει και τη σημερινή κατάσταση γύρω από αυτό, προσπαθώντας να πλάσουμε μία όσο το δυνατόν πιο σφαιρική εικόνα και να κατανοήσουμε τη λογική του. Παράλληλα, είχαμε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε συνεντεύξεις με τους δύο αμερικανούς αρχιτέκτονες, «πατέρες» του όρου, καθώς και με τρεις Έλληνες μηχανικούς οι οποίοι χρησιμοποιούν εφαρμοσμένα ψηφιακά μέσα σχεδιασμού.
Ήταν επόμενο λοιπόν, η παρακάτω ερευνητική εργασία να αποτελείται από δύο βασικά μέρη. Το πρώτο είναι μία λεπτομερής ανάλυση του ΒΙΜ, ως προς τις διαφορετικές πτυχές του και τις έννοιες που σχετίζονται με αυτό, ως αποτέλεσμα των συνεντεύξεων και της βιβλιογραφίας (βιβλία, άρθρα, whitepapers, κλπ). Ενώ το δεύτερο μέρος είναι μία κριτική προσέγγιση που αφορά το πιθανό κοινό μέλλον του ΒΙΜ και της εφαρμογής του στην ελληνική κατασκευή. Δυστυχώς για την σύνταξη του δεύτερου μέρους δεν υπάρχει βιβλιογραφία, γι’ αυτό το λόγο προέκυψε από τα δεδομένα που αντλήσαμε από τις συνεντεύξεις των ελλήνων μηχανικών και την δική μας προσωπική άποψη.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι προσπαθήσαμε η στάση μας καθ’ όλη την έρευνά μας να είναι αντικειμενική, αφού θεωρούμε ότι το BIM όπως και κάθε καινοτομία έχει θετικές και αρνητικές πλευρές. Σταθήκαμε απέναντι του με κριτική και ρεαλιστική σκέψη για να εξακριβώσουμε τη δυνατότητα του να οδηγήσει σε λειτουργικές λύσεις, αλλά και σε εναλλακτικούς τρόπους εφαρμογής του (ΒΙΜ) τόσο γενικά, όσο και στην Ελλάδα.